Bečić: Logično da se Temeljni ugovor potpiše u Crnoj Gori, neka građani sude zašto je tu došlo do novih momenata

Činjenica da istovremeno za Krivokapića jedan spektar političkih subjekata tvrdi da je protiv Crkve, a drugi da je crkveno lice, dovoljno govori o srvrsi napada na njega i Vladu, kaže Bečić

56694 pregleda 1102 reakcija 140 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Svi dosadašnji javni istupi državnih i crkvenih vlasti išli su u pravcu da će se, nakon usaglašavanja Vlade i Crkve, Temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori. To je logičan, prirodan i racionalan pristup. Zašto je došlo do nekih novih momenata u odnosu na te najave i planove - i to baš u ovim danima - nije na meni da sudim, jer bi moglo biti shvaćeno kao miješanje u pitanja van mojih ustavnih nadležnosti. Na građanima i javnosti je da izvode zaključke, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić.

On je „Vijestima“ rekao da je razgovarao s premijerom Zdravkom Krivokapićem o „ovom juče iznenada aktuelizovanom pitanju“.

„Stav koji sam saopštio gospodinu Krivokapiću istovjetan je stavu koji sam više puta saopštavao javnosti. Proces usaglašavanja i potpisivanja Temeljnog ugovora između države i Crkve je u nadležnosti Vlade, kako je bilo i u svim prethodnim slučajevima potpisivanja istog sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Samim tim, nijesam upoznat ni sa jednom radnom verzijom Temeljnog ugovora, i tim prije ističem da sve ono sto predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i članovi Vlade - odnosno Vlada - usaglase sa Crkvom, je nešto što je za mene prihvatljivo“, naglašava Bečić.

On kaže da činjenica da istovremeno za Krivokapića jedan spektar političkih subjekata tvrdi da je protiv Crkve, a drugi da je crkveno lice, dovoljno govori o srvrsi napada na njega i Vladu. Bečić poručuje da dostojanstvo, interes i čast države i Crkve u potpunosti moraju biti zaštićeni.

Bonus video: