Inicijativa za saslušanje Krivokapića, Spajića, Vukšića, Brđanina i Damjanovića na ponovnom odlučivanju

Poslanici Demokratske Crne Gore Dragan Krapović i Građanskog pokreta URA Miloš Kontar nijesu glasali za inicijativu kontrolnog saslušanja

19352 pregleda 40 reakcija 42 komentar(a)
Medojević na sjednici Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Medojević na sjednici Odbora, Foto: Skupština Crne Gore

O inicijativi za za kontrolno saslušanje premijera Zdravka Krivokapića, ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, diraktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina i vršioca dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića ponovo će se naći na dnevnom redu Odbora za bezbjednost i odbranu.

Naime, iako je ranije danas glasovima članova Odbora za bezbjednost i odbranu - poslanika Demokratskog fronta (SF), Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke usvojena inicijativa za kontrolno saslušanje, o njoj će se ponovo odlučivati zbog pogrešnog tumačenja 222a Poslovnika od strane Službe Skupštine.

"Obavještavamo da se predmetna sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu zakazuje uslijed činjenice da je prilikom razmatranja i odlučivanja o inicijativi na današnjoj sjednici, član Ervin Ibrahimović učestvovao u radu putem bezbjedne informaciono-komunikacione tehnologije obavjestivši predsjednika Odbora o spriječenosti bez dostavljanja akta kojim potvrđuje postojanje razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu. Zbog pogrešnog tumačenja odredbe člana 222a Poslovnika od strane Službe Skupštine neophodno je ponovo razmotriti i izjasniti se o navedenoj inicijativi", stoji u saopštenju Skupštine.

U saopštenju se navodi da se 11. sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu zakazana za srijedu 2. jun otkazuje i saziva sjednica za ponedjeljak 31.maj sa početkom u 13 časova. Na njoj će jedina tačka dnevnog reda biti inicijativa poslanika i predsjednika Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević zbog, kako je objasnio, ponovnom pokretanju posla sa tranzitom cigareta preko Luke Bar i crnom tržištu cigareta u Crnoj Gori..

"Moja inicijativa je upućena uglavnom parlamentarnoj većini, ona ima za cilj da vidimo da li u ovoj parlamentarnoj većini postoji politička volja da se taj posao prekine. Ja sam dobio informaciju da je u proteklih 15 dana iz carinskog skladišta iz slobodne zone Bar izašlo od 80 do 100 kontejnera švercovanih cigareta, pomnožite to sa 250 hiljada, to je 25, 26 miliona eura profita. Toliko velika količina, znajući modus operandi, kako to funkcioniše po mom mišljenju, a imam i odgovarajuća saznanja i blagoslova nekog od apostola iz ove naše Vlade. Toliko veliki posao se ne pokreće sa rizikom da će policija ili službe bezbjednosti ili već neko zaplijeniti, jer je gubitak ogroman. To me je navelo na zaključak da neko iz naše Vlade podržava ovaj šverc. Ovaj šverc je nemoguće raditi bez znanja premijera, bez znanja ministra finansija, bez znanja službi, direktora policije i šefa carina", obrazložio je Medojević inicijativu na današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

Istakao je da je njegova ideja da se pokretne parlamentarna istraga ili proces, ali da je prije toga potrebno kontrolno saslušanje radi prikupljanja dodatnih informacija.

"Ukoliko se utvrdi da je ova Vlada odgovorna za činjenje ili nečinjenje po ovom pitanju, mi ćemo uskratiti podršku ovoj Vladi. Mi nećemo podržavati Vladu koja švercuje cigarete", kazao je Medojević.

Poslanici Demokratske Crne Gore Dragan Krapović i Građanskog pokreta URA Miloš Kontar nijesu glasali za ovu inicijativu kontrolnog saslušanja.

Premijer Zdravko Krivokapić je juče nakon premijerskog sata odgovarajući na pitanja novinarke povodom optužbi Medojevića da stoji iza šverca cigareta kazao da se nikada nije bavio kriminalom.

"Nikada u svom životu nijesam se bavio kriminalom, niti bilo kojom koruptivnom aktivnošću, sve što neko kaže, treba da dokaže. Najlakše je pustiti u etar nešto i za to ne odgovarati. Mislim da su te stalne ucjene jedan stil djelovanje određenih političkih lidera koji, nažalost, stvaraju ne lošu sliku o meni, nego o nama", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: