Burno na sjednici Odbora: Ko je agent tajne službe, a ko radi za Đukanovića?

Nakon Bulatovićevog izlaganja u kom je istakao da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) montiralo postupke protiv nekada najjačeg opozicionog bloka Demokratskog fronta (DF), Katnić mu je odgovorio da zna da nije popularno da glavni specijalni tužilac nekoga hvali, ali da će njega pohvaliti

31734 pregleda 20 komentar(a)
Sa sjedncie Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjedncie Odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu pale su teške riječi između članova tog skupštinskog tijela i gostiju iz Tužilštva, a naročito između poslanka Demokratske narodne partije (DNP) Predraga Bulatovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Nakon poduže rasprave tokom koje je poslanik glavnom specijalnom tužiocu rekao da je na tu poziciju doveden da završava poslove aktuelnog predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, Katnić mu je kazao da je on sa njim slavio.

"On je s Milom Đukanovićem čestitao i ljubio se stotinu puta i sada meni ovdje spočitava. Milo Đukanović je ugledan građanin, predsjednik ove države i ja Vam sada tražim, ne branim ga, da se tako odnosite prema njemu. I kao prema gospodinu i prema onome predsjedniku Vlade", kazao je Katnić Bulatoviću dodajući da se i sa njim izljubio dva puta.

"Izuzetno sam zadovoljan što je ovu tiradu imao Milivoje u nervozi. Konačno. Dugo godina je postojala kampanja vezana za Predraga Bulatovića i njegove veze sa Milom Đukanovićem", rekao je Bulatović, ali je Katnić dobacio da to nije kampanja već da ga brani od samog sebe.

"Ta kampanja je dolazila iz agenture Agencije za nacionalnu bezbjednost. Ja sada zahvaljujem Milivoju Katniću što se kvalifikovao kao agent službi i vojnih i službi ANB-a", rekao je on.

Prethodno, nakon Bulatovićevog izlaganja u kom je istakao da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) montiralo postupke protiv nekada najjačeg opozicionog bloka Demokratskog fronta (DF), Katnić mu je odgovorio da zna da nije popularno da glavni specijalni tužilac nekoga hvali, ali da će njega pohvaliti.

"Jer ste jednom u životu smogli snage da pružite otpor, a bilo je razloga kad ste trebali. Ovog puta nijeste, jer je policija vršila svoje dužnosti", rekao je Katnić, komentarišući hapšenje poslanika u Skupštini nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Potom je objasnio i zbog čega se SDT bavilo hapšenjima zbog protesta u Budvi, rekao je da bi to uradio i u njegovom Cetinju da neko napravi organizaciju do tog stepena - izvede automobile, komunalne policajce, vatrogasna kola i blokira ulaz i izlaz iz grada i poziva na otpor.

Katnić je tada Bulatoviću, koji je prethodno rekao da je sa saradnicima montirao "državni udar", rekao da su njegovi, odnosno partneri DF Mirko Paja Velimirović, Aleksandar Sinđelić "svi oni koji su došli i ona dva Rusa".

"I oni su donijeli pare i to je sve urađeno, pitajte predsjednika Srbije... Za vas sam rekao da je oprano 17 miliona, sada ispitujem 162 miliona, samo da mi stigne iz Latvije."

Tada mu je kazao i da ga je dva puta poljubio po tri puta i čestitao mu kada je gonio Svetozara Marovića.

"Tada sam bio sjajan i genije... Kada sam pokrenuo ove druge postupke... Ja vam sad kažem, da sam prema Vama, do danas, imao više simpatija nego prema toj osobi, a on je predsjednik države (Milo Đukanović). I ja sam ga ispitivao. Ako Vi mislite da ću se ja džilktat, a ne pogoditi cilj, to nije moja manir. Ako mislite da ću za građanski odnos i nekih 14 ili 15.000 eura koje je neko platio ili nije goniti, ili za kuću postojeću ili nepostojeću, koja je na drugoga, petoga ili devetoga, ja gonim samo za najteža krivična djela, a za tu osobu nijesmo našli. Svako rješenje je na sajtu tužilaštva", rekao je Katnić.

On je pred članovima Odbora rekao da će novi zakoni o tužilaštvu pasti, poručujući im da su za izmjene glasali i poslanici koji su u konfliktu interesa, zbog postupaka koji se vode protiv njih.

"Napravli ste Tužilački savjet sa tri tužioca i sedam ili osam drugih. A što mislite da vam se ova osoba (Milo) koju pominjete i od koje vas je uzgred budu rečeno malo strah, a ovoga nije, da se ta osoba i njena politička strukutra vrati na vlast, i on izabare njenih sedam. Što bi sada Bulatoviću? A zajedno smo se borili da ne bude tako. Ja va, kažem sledeće - ovo što vi radite, ja sam tu. I za ove što kažu stanovi u Spuž, tu sam. I prije i sad i ono što kažu - i grobovi naši boriće se s vama", rekao je Katnić poručujući da su nove izmjene zakona najveći sunovrat crnogorske demokratije i crnogorsog zakonodavstva. "To je sve rađeno isključivo prema meni... Ja Vam sad kažem, niko na zemljinoj kugli, ni sada, ni za 300 godina, kada bi mogli svjedočiti oni sa Galapagosa, to su one kornjače, znate, neće se desiti takva nepravda i takve aktivosti kakve radite prema meni. Mogli ste pokrenuti disciplinski postupak. Vi ste htjeli da ukinete Specijalno državno tužilaštvo da bi mene ukinuli", rekao je Katnić Bulatoviću.

Bulatović mu je odgovorio da, ako je zakon sunovat demokratije, to je iznuđeno onim što je Katnić personalno i sa svojim timom, uradio na sunovratu prava.

"Nikada vas nijesam hvalio, bio sam predsjednik Odbora za antikorupciju", kazao je, ali je Katnić dobacio da ga jeste poljubio, nakon čega je poslanik pitao tužioca da li hoće da mu uključi mikrofon da svi čuju što mu govori. "Milivoje postaje vrlo nervozan, dobacuje i vrlo je nepristojan", kazao je Bulatović, a Katnić je odgovorio da ne može da prekine poslanika u izlaganju i da mora malo da se uključi.

U jednom trenutku u raspravu se uključila i specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, nakon čega je Bulatović rekao da počinje nervoza u Specijalnom tužilštvu. Katnić mu je rekao da je on sada veliki inkvizitor i da to zna, jer je izučavao crkveno pravo.

Bonus video: