LOKALNE IZBORE OBILJEŽILI INCIDENTI

Demokrate: Najgori dan u istoriji višepartijskog sistema u Crnoj Gori

Uprava policije i MUP su se, smatraju iz Demokrata, stavili u funkciju zloupotreba izbornih prava i sloboda građana
75 pregleda 89 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate logo, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.11.2017. 15:22h

Jučerašnji dan bio je najgori izborni dan u istoriji višepartijskog sistema u Crnoj Gori, dan koji će biti upisan tamnim slovima kao dan kada je Crna Gora kao država napravila nekoliko koraka unazad u odnosu na demokratska i savremena društva, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

"Umjesto mirne i demokratske atmosfere kakva bi trebalo da postoji na izborni dan u civilizovanim državama, kod nas se repetiraju pištolji, demoliraju vozila, tuku i maltretiraju kandidati za odbornike i poslanici, desetine motornih vozila bez registarskih oznaka kruže gradovima, bilo je aktivirano na desetine organizovanih kriminalnih grupa, oformljeni punktovi za kupovinu ličnih karata na više lokacija, grubo kršena pravila o radu biračkih odbora, uz prijetnje, ucjene i strah. Kada se nabroji i sklopi u jednu cjelinu sve ono što se juče događalo u Crnoj Gori, pomislili bi da su se izbori održavali u nekoj od afričkih država, a ne u zemlji koja pretenduje za punopravno članstvo u Evropskoj uniji", ističu Demokrate.

Zbog svega navedenog, napominju, opunomoćeni predstavnici Demokratske Crne Gore u biračkim odborima na biračkim mjestima nijesu potpisali zapisnike o radu biračkih odbora.

"Međutim, ono što je naročito zabrinjavajuće jeste skandalozno ponašanje državnih organa. Ni nakon 48 časova, nije ni na informativni razgovor priveden Ivan Jovanović, lice koje je bilo jedno od onih koji su izvršili napad na poslanika Šaranovića i kandidate Demokrata za odbornike na Cetinju, ali je zato za manje od 15 minuta slobode lišen Mirko Bošković, kandidat Demokrata za odbornika, koji je lažno optužen da je pretukao aktivistu DPS-a. Ne hapsi se grupa kriminalaca koji su prebili odbornika URAe, ali se na razgovor privode funckioneri opozicionih subjekata samo zato što sprječavaju vršenje krivičnih djela i zloupotreba", kazali su iz Demokrata.

Uprava policije i MUP su se, smatraju iz Demokrata, stavili u funkciju zloupotreba izbornih prava i sloboda građana, "na način što nijesu dozvolili svojim službenicima da ostvare svoje biračko pravo samo zato što su procijenili da će glasati za Demokratsku Crnu Goru, odnosno da neće glasati za DPS."

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da su Mojkovac, Cetinje, Petnjica i Tuzi tradicionalna uporišta DPS-a i ako su uprkos tome morali da se upotrebom svih raspoloživih sredstava i neviđenim zloupotrebama angažuju kako bi ostvarili pozitivan rezultat, to više govori o slabosti, a ne o uspjehu. Ako je DPS bio prinuđen da u svojim najvećim uporištima pokrene kompletnu mašineriju sa formalnim i neformalnim centrima moći da bi ostvario pozitivan rezultat, kako bi tek prošao u Podgorici, Pljevljima, Baru, Nikšiću I drugim gradovima Crne Gore? Uz sve to na Cetinju, u kome decenijama vlada, nastavlja se trend strmoglavog pada, a ovoga puta za čitavih tri mandata", kazali su iz Demokrata.

Trend pada DPS-a, a rasta Demokrata, smatraju iz te partije, niko ne može zaustaviti.

"Konkretno, na Cetinju DPS je izgubila 775 glasova u odnosu na prethodne izbore, a Demokrate su dobile 375 novih glasova, što predstavlja rast od 35%. U Tuzima DPS je pala za 764 glasa, a Demokrate su porasle 3 puta ili za 300%. U Mojkovcu su Demokrate porasle 3,5 puta ili za 350%, a u Petnjici smo ostvarili 5 puta bolji rezultat. Ovo je čist dokaz da DPS strmoglavo pada još od hercegnovskih izbora, na kojima su ostvarili pad za 1000 glasova", zaključuju Demokrate.

Preporučujemo za Vas