SPC: Ne donosimo odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, već isključivo po svom rasuđivanju

"Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja"

15876 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da svoje odluke "ne donosi pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka već isključivo po svom rasuđivanju".

"U javnosti je, kao posljedica medijske kampanje insturirane posljednjih nedjelja od strane političkih krugova sa područja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa vjerni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim tijelima i organima", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je odgovor "jasan i jednostavan", te da je zasnovan na kanonima crkve i odredbama Ustava pomjesne Srpske pravoslavne crkve.

"Vjerni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomjesne Crkve, zastupa i u ime tog vjernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej. Arhijereji, članovi Sabora neke pomjesne Crkve, u ovom slučaju Srpske pravoslavne crkve, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo po svom rasuđivanju vodeći se isključivo brigom za spasenje i za dobro na ovom i onomo svijetu tog vjernog naroda. Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja", navodi se u saopštenju.

Ranije večeras premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da će Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC biti zaključen u Crnoj Gori, te da je predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije Vlade.

Bonus video: