Mandić dan prije Krivokapića bio na sastanku sa Porfirijem

Demokratski front je uredno obavještavao javnost o svojim susretima sa vrhom SPC, a sada je tu informaciju otkrio istoričar Aleksandar Raković blizak Demokratskom frontu, vlastima u Srbiji i dijelu vrha Srpske pravoslavne crkve

56049 pregleda 813 reakcija 136 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je u srijedu 26. maja bio gost srpskog patrijarha Porfirija i imao sastanak sa članovima Sinoda, koji su mu otkrili da namjeravaju da do kraja Sabora Srpske pravoslavne crkve potpišu Temeljni ugovor sa Crnom Gorom.

Demokratski front je uredno obavještavao javnost o svojim susretima sa vrhom SPC, a sada je tu informaciju otkrio istoričar Aleksandar Raković blizak Demokratskom frontu, vlastima u Srbiji i dijelu vrha Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je prije dvije noći da je Mandić pokušavao da odloži izbor mitropolita do rekonstrukcije Vlade, a Raković je kazao da se lider Nove žalio da je Demokratski front izbačen iz vlasti.

Krivokapić je u četvrtak veče, dan nakon Mandićevog sastanka sa Sinodom, bio u Beogradu na dva sata, a iz SPC je saopšteno da je jedini povod njegovog dolaska bio potpisivanje Temeljnog ugovora.

Premijer je, međutim, predložio da se Ugovor potpiše 30. oktobra, ali je pojasnio da je na sastanku ostavio Porfiriju da sam izabere datum i napomenuo da se prvo tekst ugovora mora usvojiti na sjednici Vlade.

Optužio je Mandića da pitanje Temeljnog ugovora koristi kao izgovor za rušenje Vlade i da to radi u dosluhu sa onima koji stoje iza DF, aludirajući na vlast u Srbiji.

Raković tvrdi i da su episkopi već donijeli odluku da Joanikije bude jedini kandidat za mitropolita, a da je Mandić na sastanku potvrdio da je to jasno i logično rješenje.

Temeljni ugovor

Istoričar tvrdi i da u Temeljnom ugovoru nema pomena Pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da je taj naziv krajem marta ove godine trajno isključen iz upotrebe u SPC.

Raković navodi i da ukidanje episkopskih savjeta znači centralizovanje SPC i tvrdi da Joanikije nije izabrana za arhiepiskopa cetinjskog, već da je ta titula vezana za pokojnog mitropolita Amfilohija.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je osnovan odlukom Stevog arhijerskog sabora SPC 26. maja 2006. kojim je predsjedavao tadašnji patrijarh SPC Pavle.

Tu je definisano i da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori čine četiri eparhije, a da episkopi čine Episkopski savjet na čijem čelu je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a koji je bio zadužen za odnose SPC i države Crne Gore.

Episkopski savjet je naročito postao vidljiv u javnosti uoči i tokom litija koje je organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska sa ostalim eparhijama u Crnoj Gori, a kojima je upravo "rukovodio" taj savjet.

Episkopski savjet je tada imao pet članova, a osim Amfilohija i Joanikija, tu su bili i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je umro prije nekoliko mjeseci.

Bonus video: