Zamka za Krivokapića

Đorđe Vukadinović smatra da se premijer Krivokapić sretno i spretno izvukao iz neprijatne situacije u Beogradu, Predrag Zenović ukazuje da će biti potrebno mnogo dijaloga u redovima vladajuće većine da bi Vlada opstala

94968 pregleda 1067 reakcija 176 komentar(a)
Krivokapić optužuje lidere DF-a da su mu "pripremili aferu", Foto: Boris Pejović
Krivokapić optužuje lidere DF-a da su mu "pripremili aferu", Foto: Boris Pejović

Iznenadni poziv crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću da dođe u Beograd i u ime Vlade Crne Gore potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) bio je neka vrsta političke sačekuše ili klopke za njega, koju su režirali čelnici Demokratskog fronta (DF), vlasti u Beogradu i dio crkvene hijerarhije - ocijenio je politički analitičar i bivši poslanik u srpskom parlamentu Đorđe Vukadinović.

On je „Vijestima“ kazao da se Krivokapić dosta sretno i spretno izvukao iz te klopke, mada, dodaje, ne bez određenih posljedica.

„Krivokapić je dobro reagovao. Mislim da bi bilo mnogo gore - i po njega i po odnose u Crnoj Gori - da je potpisao temeljni ugovor u Beogradu. Krivokapić je ovim malo ojačao svoju političku poziciju, a da li je i medijsku i onu u javnom mnjenju - to ćemo tek da vidimo“, navodi Vukadinović.

“Teško je povjerovati da Vučić nije bio upoznat s dešavanjima u vezi dolaska Krivokapića i pripreme za potpisivanje temeljnog ugovora”, kaže Vukadinović
“Teško je povjerovati da Vučić nije bio upoznat s dešavanjima u vezi dolaska Krivokapića i pripreme za potpisivanje temeljnog ugovora”, kaže Vukadinovićfoto: Printscreen

Krivokapić je u četvrtak uveče, 27. maja, nenajavljeno doputovao u Beograd. Novinska agencija Tanjug, bliska srpskom državnom vrhu, objavila je da je crnogorski premijer došao da potpiše temeljni ugovor sa patrijarhom SPC, Porfirijem.

Međutim, Krivokapić je nedugo zatim na Tviteru saopštio da je doputovao kako bi čelnicima SPC, čiji je Sabor bio u toku, prenio “poruku vjernog naroda“ da novi mitropolit crnogorsko-primorski treba da bude episkop Joanikije, te da bi temeljni ugovor trebalo potpisati 30. oktobra na Cetinju, na dan smrti bivšeg poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Amfilohija.

Iz SPC su kasnije te večeri saopštili da su iznenađeni Krivokapićevim stavovima i da je jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor bilo potpisivanje temeljnog ugovora. Od stavova crnogorskog premijera ogradio se i Joanikije.

Iz vladajućeg Demokratskog fronta (DF), najvećeg parlamentarnog konstituenta vlasti, saopštili su da Krivokapić nema namjeru da potpiše temeljni ugovor, da bi on poslije lidere tog saveza optužio da su mu „pripremili aferu“ i da im to „neće proći“.

Poručio je da će temeljni ugovor biti potpisan „uz narod Crne Gore“.

Crnogorski premijer je rekao i da je jedan od čelnika DF-a, Andrija Mandić, direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije Vlade.

Juče je na Saboru SPC za novog poglavara MCP izabran dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vukadinović kaže da ga je začudila informacija da će bez ranije najave biti potpisan temeljni ugovor.

On smatra da nije bilo razloga za bilo kakvu vrstu tajnovitosti u vezi tog pitanja.

„Logično je da temeljni ugovor bude potpisan, ali ne u ovakvoj hitnji i ovako konspirativno“, dodaje on.

Teoretičar politike, Predrag Zenović, navodi da ne misli da je moguće, bez protokolarno saopštenog razloga, pozvati premijera jedne države i onda mu naprečac staviti temeljni ugovor na potpis.

Zenović ne misli da je namjera DF-a da ruši Vladu
Zenović ne misli da je namjera DF-a da ruši Vladu foto: geadteatar me

„Ostali smo uskraćeni za objašnjenje. Budući da i dalje ne znamo sadržaj temeljnog ugovora, ne možemo suditi o razlozima za odgađanje i njihovoj valjanosti. Ako je ugovor prihvatljiv, zašto nije potpisan? Ako nije, vjerujem da javnost mora da zna zašto nije. Sinoćni izbor mitropolita baca novo svjetlo na ovu situaciju“, rekao je on „Vijestima“.

Andrija Mandić je juče, na pitanje kakva je sudbina Vlade nakon posljednjih događaja, odgovorio da će DF narednih dana imati „vrlo konkretan plan koji će ići u pravcu ispunjavanja u potpunosti svih predizbornih obećanja koje su dali“.

Mandić
Mandićfoto: Boris Pejović

„Za to je odgovorna prije svega Vlada, a ona nije uradila gotovo ništa da ih ispuni, izuzev obećanja o Zakonu o slobodi o vjeroispovijesti. Tako da ćemo svesti bilans i procijeniti šta je Vlada do sada uradila, i imati konkretnu akciju kako da se uradi ono što je obećano građanima Crne Gore“, saopštio je on.

Zenović ističe da je za DF i njegovo biračko tijelo, ovo pitanje, osim izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, bilo i ostalo jedan od političkih prioriteta, te da je očekivano da na njemu insistiraju.

On smatra da, bez obzira na teške optužbe koje su prvaci tog saveza uputili premijeru povodom novonastale situacije, namjera DF-a nije da „ruši“ Vladu.

„Ne mislim da je namjera DF-a da ’ruši’ Vladu, niti da bilo kojem konstituentu vlasti tako nešto, u ovom trenutku, može biti oportuno. Nije dobro da se DF tretira kao opozicija od strane ostatka parlamentarne većine i same Vlade, niti to što DF tu ulogu dobrovoljno prihvata. Sve veće i uočljivije razlike unutar vladajuće većine govore nam da će biti potrebno mnogo više dijaloga i konsenzusa u njihovim redovima kako bi Vlada opstala, i ostvarila makar neke rezultate koji bi je legitimisali u očima građana“, objašnjava Zenović.

Vukadinović kaže da je pozicija Vlade i premijera sad - čistija.

„Utoliko što su pozicije jasne i što je DF istjeran na čistinu. Oni više neće moći da igraju ulogu i vlasti i opozicije. Lopta je definitivno na njihovoj polovini terena. Oni će morati da se presaberu i da vide da li će da ’ruše’ Vladu ili će da pristupe konstruktivno i nastave da učestvuju u funkcionisanju vladajuće većine. Krivokapić je možda pogriješio što je radi privida mira u kući oklijevao da javno progovori o odnosima s DF-om. Sad je makar to ’puklo’. Da li će Vlada opstati ili neće - to je neizvjesno. Ali, bilo je neizvjesno i ranije“, napominje Vukadinović.

Predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Vučić, kazao je juče, aludirajući na posjetu Krivokapića Beogradu, da nije znao ko će se sastati s patrijarhom SPC, Porfirijem.

Vučić
Vučićfoto: AP

„Optužen sam da sam izvršio državni udar u Crnoj Gori i da se to neće promijeniti dok me u Srbiji ne smijene. Neko je nešto rekao s vladikama, ko će da bude mitropolit ili episkop... Nijesam ni znao ko će da posjećuje patrijarha, niti sam znao ko će da bude mitropolit. Pojma nemam o čemu pričaju“, tvrdi Vučić.

Vukadinović kaže da mu je teško da povjeruje da Vučić nije upleten u ove događaje.

„Ako on opsesivno prati rezultate izbora u mjesnima zajednicama u najmanjim opštinama u Srbiji – a o čemu je govorio na jučerašnjem skupu SNS-a – teško je povjerovati da nije bio upoznat s dešavanjima u vezi dolaska Krivokapića i pripreme za potpisivanje temeljnog ugovora“, naglašava on.

Zenović ocjenjuje da rješenje ovog pitanja za Vučića sigurno predstavlja važan adut pred javnim mnjenjem u Srbiji, a izbor bliskog mitropolita poželjan uticaj na političke procese u Crnoj Gori.

„Međutim, izbor Joanikija za cetinjskog mitropolita, čini se, šalje još jednu u nizu poruka u ovih nekoliko godina da SPC uspijeva da odoli političkom uticaju i sačuva svoje principe i interes vjernika. MCP, pak, ima posebno mjesto u okrilju SPC, ali i državno-istorijski značaj za Crnu Goru, i ta činjenica danas ima simboličku, ali dovoljno veliku težinu, koju svi moraju da uvaže“, zaključuje sagovornik „Vijesti“.

Krivokapić dovodi u pitanje princip sekularne države

Zenović kaže da je, iako to istorija konstantno opovrgava, neprihvatljivo da se svjetovna vlast miješa u pitanja crkve.

„Sekularizam postavlja jasne granice i crkvi i državi, i premijer nije ovlašćen da kao predstavnik sekularne vlasti predstavlja vjerujući narod, nego građanke i građane Crne Gore. Poštujući njegova vjerska osjećanja, koja i sam dijelim, i dobru namjeru, koju je vjerovatno imao, smatram da je princip građanske, sekularne i pravne države u kojoj su svi jednaki, doveden u pitanje njegovim recentnim javnim istupima“, naglašava on.

Bonus video: