Bečić: Svi da stišaju ton kojim unose podjele i odmah prekinu sa ekstremizacijom prilika

"Zloupotreba naših različitosti i njihovo korišćenje u svrhu podizanja tenzija i izazivanje čarki i sukoba i okretanje građana jednih na druge nijesu evropske vrijednosti. Nijesu ni crnogorske vrijednosti. Nijesu nikakve vrijednosti. To je jeftino profiterstvo od kog gube svi građani bez obzira za koga navijali, kako se vjerski, nacionalno ili politički osjećali. Od takvih pristupa i politika gubi Crna Gora u cjelini", kazao je Bečić

10604 pregleda 189 reakcija 15 komentar(a)
Uljarević i Bečić, Foto: Savo Prelević
Uljarević i Bečić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić pozvao je sve da stišaju ton kojim unose podjele i da odmah prekinu sa ekstremizacijom prilika u Crnoj Gori.

On je ovo kazao tokom panel debate "Različiti putevi - zajedničke vrijednosti" koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

"Zloupotreba naših različitosti i njihovo korišćenje u svrhu podizanja tenzija i izazivanje čarki i sukoba i okretanje građana jednih na druge nijesu evropske vrijednosti. Nijesu ni crnogorske vrijednosti. Nijesu nikakve vrijednosti. To je jeftino profiterstvo od kog gube svi građani bez obzira za koga navijali, kako se vjerski, nacionalno ili politički osjećali. Od takvih pristupa i politika gubi Crna Gora u cjelini", kazao je Bečić.

On je istakao da su razlike prednost, a ne nikako mana.

"Različitosti su pokazatelj naše širine, ne nikako naših ograničenja. To je i evropsko shvatanje. Na tom shvatanju, između ostalih, nastala je i Evropska unija. Sada kada smo, konačno, prvi put u istoriji, promijenili vlast na izborima, ne smijemo dozvoliti da preovladaju tendencije koje se u svom djelovanju služe suprotnim narativom", naglasio je Bečić.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da ovaj maj koji se obilježava kao Dan Evrope u Crnoj Gori dočekujemo sa neprimjereno povišenim tenzijama u polarizovanom društvu koji karakteriše nizak stepen dijaloga i u nekim segmentima odustvo tolerancije.

"Ono što je najviše zabrinjavajuće su uzdrmane vrijednosti u ekonomskoj krizi kao posljedica borbe protiv koronavrusa što još traje", rekla je Uljarević.

Ona je dodala da je Evropska unija (EU) godinama upozoravala da Crna Gora ima problem sa dijalogom i istakla da nije dobar izbor sadašnje opozicije da bojkotuje parlament.

Prethodnoj vlasti Uljarević je adresirala odgovornost usporavanja Crne Gore ka EU integracijama kada je osjetila da će razvoj države će škoditi njenim interesima i monopolima moći , a na novu vlast da nije uspjela da oživi proces.

"Čini se da je danas u tehničkom pogledu situacija još kompleksija imajući u vidu da je novu metodologiju u pristupanju EU, Crna Gora je to prihvatila, ali čini se nije pripremila sistem. Nezvanična klauzula balansa je odavno na snazi, a neizvjesno je kada će proces biti suštinski otvoren", kazala je Uljarević.

Dodala je da u posljednjem nezvaničnom papiru koji je Crna Gora dobila prije nekoliko dana se daje do znanja da ispunjavanje prelaznog mjerila ne zavisi samo od primjene akcionih planova i strateških dokumenta već da uključuje demonstraciju jače političke volje na nivou Vlade.

"Posebno se apostrofira uloga Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.Čini mi se da je vrlo indikativno da tu stoji kako bi trebalo promatrati proces suočavanja sa prošlošću i ratne zločine", zaključila je Uljarević.

Bonus video: