Carević: Krivokapić izbjegava Budvu koja gori u paklu problema

"Mi želimo da budemo pobjednici u ovom sporu. Ono što me zabrinjava je da sa našom Vladom za koju smo se borili, nijesmo imali ni trećinu kontakta u odnosu sa onom prethodnom. U ovaj spor treba da se uključi premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija", kazao je Carević

40088 pregleda 485 reakcija 64 komentar(a)
Carević na sjednici, Foto: Vuk Lajović
Carević na sjednici, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je na sjednici Skupštine Opštine Budva da ga zabrinjava što sa Vladom Crne Gore nisu imali ni trećinu kontakata u odnosu sa prethodnom, i pitao zašto predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nije imao vremena da posjeti Budvu koja gori u plamenu pakla.

SO Budva je danas na hitno zakazanoj sjednici većinom glasova donijela Odluku o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji njemačko austrijski koncern WTE/EVN vodi protiv lokalne uprave, koji je predložio gradonačelnik Carević.

Carević je kazao da mu nije na kraj pameti da politizuje priču.

„Ovaj period koji se tiče avgažovanja advokata Rodića i Bojića, kada se proces vodio pred domaćim sudovima. Znate da je u oktobru , novembru najavljeno da će krenuti sa međunarodnom arbitražom i da je stav Skupštine bio da se onsaži pravni tim. Nije mi bio problem da donesem odluku o angažovanju advokata, donosio sam i mnogo teže odluke, ali sam cijenio da treba da se upoznaju građani preko parlamenta. Mi želimo da budemo pobjednici u ovom sporu. Ono što me zabrinjava je da sa našom Vladom za koju smo se borili, nijesmo imali ni trećinu kontakta u odnosu sa onom prethodnom. U ovaj spor treba da se uključi premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija. Zašto nije premijer imao vremena, a dolazio u susjedne opštine, da posjeti Budvu koja gori u paklu problema“, kazao je Carević i naglaiso da to vidi kao političku priču jer Krivokapić i pored urgencija koje je poslao izbjegava da se sretne.

Naglašava da se ovakvi problemi ostavljaju DF da rješavaju i to vidi kao politizacija.

„Nismo se još sreli da popričamo, jedino što smo od nove Vlade dobili dopis da moramo da vratimo onig 29 miliona eura, koje je prethodna Vlada dala Njemcima. Ono što je važno zbog građana da znaju da smo mi preduzeli pravno sve što treba i da nemamo podršku Vlade. Ja preuzimam svu odgovornost na sebe, ali je potrebno da izaberemo tim pobjednika, kako bi uspjeli u ovom sudskom procesu“, poručio je Carević

Za donošenje odluke glasala je kompletna koalcija "Za Budućnost Budve“ - odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene, Prave Crne Gore i Socijalističke narodne partije, dok je šest odbornika Demokrata bilo uzdržano.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozcije iz redova SDP, građanskog pokreta URA, ali i kolacije okoupljene oko DPS iz redova SD, LP i Crnogorske.

Carević je prije tri dana zatražio hitno održavanje sjednice, što je šef parlamenta Krsto Radović i prihvatio.

Obrazlažući odluku šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović naglasio je da Opštini prijeti stotinu miliona eura štete koju traže da naplate njemačko austrijski koncern WTE / EVN.

„Poznato je da ova kompanija koja je izgradila postrojenje za tretman otpadnih voda pokrenula je arbitražni postupak u Frankfurtu tražeći na ime fiktivne garancije naplatu odštete od 64 miliona eura. Prošlog mjeseca je WRE / EVN pokrenula je i arbitražni postupak u Ženevi za naplatu 31,9 miliona eura. Nije nam poznato da li novi arbitražni postupak isključuje onaj u Frankfurtu. Znači, u pitanju su dva arbitražni postupka od više od stotinu miliona eura. Zna se da je po srijedi koruptivni posao gdje su pojedinci priznali krivicu“, kazao je Jovanović obrazlažući odluku.

SO Budva
foto: Vuk Lajović

Ističući da je trenutno štrajk advokata u Crnoj Gori, Jovanović je kazao da se zbog toga Opština našla su velikim problemima što se tiče pravnih zastupnika, zbog čega je potrebno angažovanje renomiranih advokata..

„Ukoliko bi se postupak okončao povoljno po kompaniju WTE/EVN bila bi dovedena u pitanje, kako imovina, tako i samo funkcionisanje i finansiranje obaveza Opštine Budva“, kazao je Jovanović.

On je kazao da je Carević predložio da se osnaži pravni tim i to advokatima Andreasom Daksbergerom, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspješno savjetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE, Aleksanderomm Šultmajerom, Counsel DLA Piper Weiss, koji posjeduje veliko iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru, kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

Takođe, predlaže da se i angažovanjem advokata Dušana Radosavljevića iz Beograda i Miroja Jovanovića iz Novog Sada specijalizovanih u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima vezanim za krivična djela pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori , te sudom u Strazburu.

„Angažovanje ovih advokata koštaće neki iznos, teško je sada utvrditi, jer važiće advokatske tarife iz zemalja odakle dolaze. Potencijalni troškovi ova dva međunarodna advokata bi koštala između 52.000 i 63 hiljade eura, jer po saslušanju je tarifa od tri do četiri hiljade eura, dok za određene radnje od sedam do osam hiljada eura. Što se tiče domaćih advokatskih kancelarija tarife su od 750 do tri hiljada eura. Ukoliko vrijednost spora bude pozitivan , predlažu da od vrijendosti spora dobiju 0,5 odsto“, kazao je Jovanović .

Podsjetio je da je Carević podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Rajka Kuljače i NN lica, koji je potpisao spornu garanciju od 64 miliona eura, koja nema saglasnost parlamenta ni resornog ministarstva.

Radović: Jasno je da je sjednica sazvana zbog političke priče

Radović naglaiso je da nema dileme da treba da se angažuju advokati, te da je u neformalnom razgovoru sa Carevićem predložio da je potrebno osnažiti pravni tim.

„ Ne mogu da vjerujem da smo na prečac saznali o međunarodnoj arbitraži, ali mislim da je ovo politička priča. Donošenje ovakve odluke nije u nadležnosti ove Skupštine i to je fakt. Kada je angažovan Goran Rodić to je bio stav koalicije, ali kada je on smijenjen i anagažovan advokat Vladan Bojić to je bila odluka predsjdnika Opštine. Zašto sada nije u nadležnosti Carevića da donese i ovu odluku. Jasno je da je sjednica sazvana zbog političke priče, jer ovo je isključivo odluka u nadležnosti predsjdnika Opštine. Ovdje je politika dvostrukih aršina, kako je moguće donositi ovakvu odluku kada nemamo u budžetu predviđena stavka“, kazaoa je Radović.

Mijomir Pejović (Demokrate) naglasio je da je na današnjem dnevnom redu trebala da bude informacija, a ne odluka o izboru advokatskog tima.

„Ovdje bi bilo od pomoćio da ona zemlja gdje se sada nalazi Svetozar Marović da ga isporuči koji je kreator cijelog posla sa WTE, i da bi njegov dolazak i iskaz pred pravosudnim organima bila od pomoći i našim pravnim zastupnicima koji će u međunarodnoj arbitraži anagžovani“, kazala je Pejović.

Krsto Rađenović (SNP) da je u pitanju najveća pljačka, koju je sprovela organizovana kriminalna grupa.

„Nažalost ostadosmo sami, nema podršku ni odozgo ni odozdo. Nije ništa novo. Mi ovdje treba da budemo jedinstveni. Zato pitamo Carevića, da li je razgovarao sa advokatskim timom da li ćemo dobiti ovaj proces“, zapitao je Rađenović.

Carević je odgovorio da niko ne može da obećanje, ali, na osnovu analize dosadašnjeg spora, smatraju da će izaći kao pobjednici.

„Niko ne može vam dati pismenu garancijud a će dobiti spor. Ali, ono što ostaje žal je da se nije uključila Vlada. Nećemo plakati, ne bojimo se , idemo hrabro i pobijedićemo“, poručio je Carević.

Krsto Radović, SO Budva
foto: Vuk Lajović

Popović: Krapović nije raskinuo ugovor i pokrenuo međunarodnu arbitražu

Filip Popović ( PzP) naglasio je da je ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih vode napravljen je na štetu građana i mimo zakona.

„Privatno tužilaštvo DPS režima nije reagovalo, nadamo se da će novo tužilaštvo to učiniti. Podsjećam , još 2017. Demokratski front je uputio molbu tadašnjem gradonačelniku Draganu Krapoviću da raskine ugovor i da se krene sa međunarodnim sudskim procesom.

Moramo dokazati akcionarima WTE / EVN, , među kojima je i region Donja Austrija da da je ugovor i za njih štetan i tako ćemo dobiti spor“, kazaoa je Popović, i dodao da zabrinjava loša komaikacija između Vlade i Opštine Budva.

Njegova partijska koleginica Marija Vučićević citirala pismo lidera PzP Nebojše Medojevića koje je ranije uputio vrhovnom državnom tužioci Ivici Stankoviću u kome ga je detaljno upoznao o kriminalnim radnjama budvanske OKG Svetozara Marovića.

Marko Marković (Demokrate) podsjetio je da je za vrijeme dok je gradom upravljao Krapović, Opštinu u sporu protiv WTE zastupao advokata Goran Rodić, kome je punomoćje povukao Carević

„Svejsni smo da nijesmo imali institucionalnu podršku SDT, jer su se oni u tom periodu bavili brojanjem replika koje je na šatorskoj sjednici dao Gojko Liješpević“, kazao je Marković i zapitao koji je motiv je predsjednika Opštine da sada kandiduje ovu odluku, imajući u vidu da ova tema nije razmatrana ranije .

„Nije sporna odluka , ali ne možemo mi da odlučujemo o nečemu što je nadležnost predsjednika Opštine“ kazao je Marković.

Kažanegra : Katnić je glavni krivac, ovo je državni udar

Mladen Kažanegra (NSD), kazao je da je glavni krivac zbog čega se Opština našla u ovoj situaciji, je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, jer pet godina vrši izviđaj slučaj visoke korupcije.

„Gospodine Katniću ovo je državni udar, a ne onaj koji ste vi vidjeli. Da je Katnić podigao optužnoci, ne bi mogao da bude pokrenut arbitražni međunarodni postupak", poručio je Kažanegra.

Borka Miljković (NSD) naglasila je da duži vremenski period traju problemi sa WTE i ne naslućuje se kraj.

„Zna se ko je zaključivao ugovore, da su djelo ruku DPS. Svi takvi ugovori sa visokim iznosima su kriminalno koruptivni, a takav je i ovaj za otpadne vode. Ne bih volljela da nam o vrat ostane da visi kamen težak stotinu milion eura. Nemamo podršku nikoga, trebali bi da iammo podršku Vlade ,m da ona anagažuje advokate. Kada treba da dođu pare iz Budve onda su tu, a kada treba da se riješevaju problemi, onda smo sami sabijeni u ćoša“, kazala je Miljković.

Nikola Kralj (NSD) poručio je da se gradske vlasti i dalje bore sa duhovima prošlosti, kriminalnom zaostavštinom DPS -a, nezakonito potpisanim garancijama .

„ Zato je potrebno da se osnaži pravni tim kako bi spriječili naplatu stotinu milina eura . Gdje god je ova kompanija radila pratile su je kontroverzei ostavila pustoš. Tako je i ovdje , imamo kriminal visokih funkcionera. Uvjeren sam da ćemo sa novim pravnim timom da se izborimo“, kazao je Kralj.

Bonus video: