pozvao ministarstvo da ublaži situaciju

Anđušić: Poljoprivreda u kolapsu, privrednici iznevjereni

"Ovim putem, javno pitam resorno ministarstvo, da li je tačan podatak da, usljed neusvajanja Agrobudžeta, izostanka svake vrste podrške ministarstva i nedostatka kapaciteta da se upravlja situacijom na tržištu, preko 100 tona sjemenskog krompira je ostalo neprodato", naveo je u obraćanju Anđušić

3781 pregleda 11 komentar(a)
Anđušić, Foto: DPS
Anđušić, Foto: DPS

Stanje u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori odavno je iz zabrinjavajućeg stanja prešlo u stanje kolapsa. Crnogorski poljoprivrednici suočavali su se sa raznim izazovima ali nikada, kako i sami kažu, nijesu bili na ovaj način iznevjereni i dovedeni do situacije da na ulici moraju potražiti svoja prava i pomoć od države, rekao je Mihailo Anđušić, član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

On tvrdi da se, dok ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović protokolarno obilazi opštine i nevladine organizcije izbjegavajući glavni problem, poljoprivrednici širom Crne Gore nalaze se u situciji koja ih dovodi na rub egzistencije.

"Ovim putem, javno pitam resorno ministarstvo, da li je tačan podatak da, usljed neusvajanja Agrobudžeta, izostanka svake vrste podrške ministarstva i nedostatka kapaciteta da se upravlja situacijom na tržištu, preko 100 tona sjemenskog krompira je ostalo neprodato? Da li je slična situacija i sa preko 30 tona sjemenskog luka, sa sadnicama različitog voća, vinove loze? Da li uopšte znate da, usljed vaše nesposobnosti da obezbijedite planirani regres, 2.500 registrovanih pčelara ovih dana plaćaju matice po cijeni od 12 eura umjesto uobičajenih 6 eura", pita Anđušić.

On je ukazao na pozive za pomoć proizvođača mlijeka, koje, kako kaže, čuje cjelokupa crnogorska javnost.

"Ako već nijeste u stanju da obezbijedite podršku i usvojite Agrobudžet, da li raspolažete sa informacijama koliko je ove sezone posađeno lubenice, paprike, paradajza i ostalih kultura i jeste li za iste planirali pomoć u otkupu i plasmanu i po kojim cijenama? U kojoj mjeri proizvođačima možete garantovati otkup i da li posjedujete informacije o uvozu poljoprivrednih proizvoda? Da li za znate koliko su u međuvremenu porasle cijene stočne hrane i kukuruza i ako znate šta planirate da preduzmete tim povodom".

Anđušić navodi da zna da Stijović nema jasne odgovore u da ga trenutna situacija, izazvana krizom u vlasti ograničava.

"Međutim, isto tako sam siguran da i pored ovakve situacije, država i resorno ministarstvo, ako su elementarno odgovorni i sposobni bi morali naći način da makar ublaže situaciju koja je hiljade poljoprivrednika širom Crne Gore dovela na rub egzistencije", zaključio je.