Leković: Pajković bez odobrenja izvodi iskope u zoni morskog dobra, Komunalna policija se proglasila nenadležnom

Leković ističe da je postupanje Komunalne policije simptomatično iz razloga što je samo nekoliko dana nakon službene zabilješke nastala službena zabilješka Morskog dobra u kojoj se konstatuje da se na državnoj parceli koja se nalazi tik uz parcelu Pajkovića nalazi više deponovanih iskopa zemljanog i kamenog materijala

10179 pregleda 9 komentar(a)
Iskopavanje na Golom brdu, u zoni Morskog dobra, Foto: Demokrate Bar
Iskopavanje na Golom brdu, u zoni Morskog dobra, Foto: Demokrate Bar

Na dijelu Golog brda u Sutomoru u ekskluzivnoj zoni morskog dobra, već neko vrijeme izvode se određeni iskopi kojima se značajno i trajno mijenja izgled ovog prostor, kazao je odbornik u Skupštini Opštine Bar Momčilo Leković

On je ocijenio da se o prostoru kao resursu od nacionalnog značaja posljednjih godina se u opštini Bar vodi jako malo računa, a da su se brojne koncesije kojima se dozvoljava uništavanje prostora i životne sredine otele kontroli.

Leković se u februaru obratio nadležnima, i na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od Morskog dobra dobio informacije.

"Prije svega, iz dopisa zaključujem da se samo dan nakon mog javnog obraćanja, Morsko dobro obraća Komunalnoj policiji Bar i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako bi u domenu svojih nadležnosti izvršili kontrolu prostora i sproveli inspekcijski nadzor, s obzirom da su izlaskom na teren službenici Morskog dobra konstatovali da se katastarskoj parceli 1958/2 vlasništvo izvjesnog Pajković Gorana izvode radovi bez odobrenja i saglasnosti, mehanizacijom i to kopanje kamenog i zemljanog materijala i njegovo deponovanje na katastarsku parcelu koja se nalazi u vlasništvu države Crne Gore", kaže Leković.

Kako dalje navodi, uvidom u dopise uočava da je Komunalna policija izvršila kontrolu, sačinila zapisnik o kontroli i da se istovremeno proglašava nenadležnom u ovom slučaju.

Ističe da je postupanje Komunalne policije simptomatično iz razloga što je samo nekoliko dana nakon službene zabilješke nastala službena zabilješka Morskog dobra u kojoj se konstatuje da se na državnoj parceli koja se nalazi tik uz parcelu Pajkovića nalazi više deponovanih iskopa zemljanog i kamenog materijala.

Demokrate Bar
foto: Demokrate Bar

"Postavlja se pitanje kako to da barska komunalna policija koja je obilazila teren par dana ranije, nije utvrdila ništa sporno u činjenici da se na državnoj parceli nalaze velike količine deponovanog otpada? Da li je to barska komunalna policija odlučila da zaštiti "nepoznatog" odlagača otpada?", pita Leković.

On dalje navodi kako 19. marta Morsko dobro upućuje dopis Upravi za zaštitu kulturnih dobara s obzirom da je prilikom iskopa zemljanog i kamenog materijala na ovom prostoru došlo do iskopa stare arhitekture, i ističe kako se ovim dopisom se potvrđuje njegova tvrdnja da se tu nalaze ostaci nekih građevina.

"Najvjerovatnije ostaci austrougarskih bunkera ali i da bi se po kazivanju mještana na ovom području mogli nalaziti i ostaci italijanskog groblja, zbog čega je svako iskopavanje bez saglasnosti nadležnih institucija nezakonito i nedopustivo", objašnjava Leković.

Leković navodi da je iz dostavljenih dopisa Morskog dobra Osnovnom državnom tužilaštvu, u kojem je napravljena retrospektiva iskopavanja i deponovanja, zaključio da je podnijeta krivična prijava.

"Iako konačan epilog u ovom slučaju još uvijek nije poznat, apelujem da se nadležni pod hitno moraju dodatno angažovati kako bi se utvrdile sve činjenice, sačuvala životna sredina ili bar ono što je preostalo od nje i naravno procesuirali svi oni koji su se "drznuli" da bez odobrenja vrše iskopavanja u samom srcu Sutomora. Radovi na predmetnoj lokaciji su trenutno obustavljeni, ali odgovornost za nezakonitu devastaciju mora postojati", zaključio je Leković.

Bonus video: