Odbor za ljudska prava i slobode predložio Skupštini da ne usvoji Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ibrahimović je istakao da očekuje da će Odbor podržati tekst rezolucije, navodeći da to može da potkrijepi odlukom premijera Zdravka Krivokapića o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove skandalozne izjave u Parlamentu, vezano za presudu o genocidu u Srebrenici

22696 pregleda 60 reakcija 60 komentar(a)
Sa sjednice Odbora za ljudska prava i slobode, Foto: Printscreen YouTube
Sa sjednice Odbora za ljudska prava i slobode, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 01.06.2021. 19:30h

Odbor za ljudska prava i slobode predložio je Skupštini da ne usvoji Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Za predlog su glasali poslanici BS-a Ervin Ibrahimović i Amer Smailović, kao i Genci Nimanbegu iz Albanske liste. Protiv su glasala četiri poslanika DF-a, dok su bili uzdržani Miodrag Lekić (DEMOS) i Albin Ćeman (Demokrate).

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović je kazao da je rezolucija zloupotreba i poigravanje sa žrtvama, navodeći da to “inicira jedna poražena politika u Crnoj Gori koja je godinama imala priliku da pokrene ovo pitanje ali tada im to nije bilo profitabilno”.

“Ali sada kada se neke od tih stranaka, nalaze ili pred raspadom, nekima pada i rejting, potežu ovakve teme i bude se duhovi prošlosti. Bojim se da to nije dobar put da se prekopava po kostima zarad opstanka na političkoj sceni i opada rejtinga, gdje mislim na DPS”.

Rezolucija, kako je kazao, ne može dovesti do pomirenja, već samo dodatno podgrijati tenzije u Crnoj Gori.

“Jedini put koji nas može dovesti do pomirenja je osuda svih zločina”.

On je kazao da je njegov stav da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid.

Jedan od predlagača rezolucije o Srebrenici Ervin Ibrahimović (BS) ocijenio je da je sa svih evropskih adresa poručeno da država koja negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločine, ne može biti članica Evropske unije, dok je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić istakao da se tim predlogom pravi najveći spomenik zloupotrebe žrtava u dnevno-političke svrhe.

Odbor za ljudska prava i slobode razmatra Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji su podnijeli poslanici Ervin Ibrahimović ( BS), Dragutin Papović (DPS), Damir Šehović (SD) Raško Konjević (SDP), Genci Nimanbegu (Albanska lista), Fatmir Đeka (Jednoglasno) i Andrija Popović (LP).

To radno tijelo do danas nije dobilo traženo mišljenje Vlade o predlogu rezolucije.

Ervin Ibrahimović (BS) je obrazlažući predlog rezolucije, rekao da je suočavanje sa prošlošću podrška žrtvama, posvećenost pravdi i demokratskim procesima od suštinske važnosti za trajno pomirenje i prosperitet u regionu.

“Usvajanjem ove rezolucije Crna Gora kao punopravna članica NATO-a pokazuje posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima, čime jasno potvrđuje da je lider u u regionu na planu promovisanja demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i temeljnih sloboda i suživota”.

On je istakao da očekuje da će Odbor podržati tekst rezolucije, navodeći da to može da potkrijepi odlukom premijera Zdravka Krivokapića o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove skandalozne izjave u Parlamentu, vezano za presudu o genocidu u Srebrenici.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je uputio kritiku kolegama iz parlamentarne većine čijim glasovima je tekst rezolucije došao na dnevni red, “a nije trebalo”.

“Zašto mislim da nije trebalo? Zbog toga što dobro znamo zašto DPS želi ovu temu u Skupštini . Dobro znamo zašto BS želi ovu temu u Skupštini. Moje mišljenje je da je to zbog očuvanja izgubljenih privilegija , očuvanja, u širem ili direktnom smislu, organizovanog kriminala, ali ne znam zašto su tu igru prihvatile naše kolege koje su digle glas da o tome pričamo”, rekao je Milačić.

On je kazao da se priča o Srebrenici u Crnoj Gori “kada je organizovani kriminal izgubio vlast”.

Poslanike BS-a je pitao zašto tekst rezolucije nisu stavili na raspravu i usvajanje prije 30.avgusta, s obzirom da su imali većinu i ideološke saborce”:

“Vi ovim pravite najveći spomenik zloupotrebe žrtava Srebrenice u dnevno-političke svrhe. To ne radim ja, ni nova parlamentarna većina...Znate kada bih ja to radio sa žrtvama mog naroda? Nikada, jer je to mnogo veće u odnosu na bilo koju vlast”.

On je kazao da poslanici BS-a ne pokreću rezoluciju o Deportaciji izbjeglica, “jer iza toga stoji Milo Đukanović”.

Milačić je kazao da tekst rezolucije neće imati podršku Prave Crne Gore.

Ibrahimović je odgovorio da je namjera pomirenje, a ne “priča koju Milačić pominje”, nazivajući je politikantstvom:

“Da li zloupotrebljavaju Ujedinjene nacije, kada su u martu 2021.ponovile da relativiziranje zločina ne smije biti dozvoljeno? ...Šta nam je rekao u maju 2018 i 2021. Evropski parlament? Nešto slično. Da li je američki Kongres toliko neznaven da je 2005. i...nakon toga proširio tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici”.

On je rekao da je sa svih evropskih adresa poručeno da ona država koja negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločine, ne može biti članica Evropske unije.

“Usvajanjem rezolucije, oslobodićemo ne samo ove već i buduće generacije teškog bremena. Zbog toga je rezolucija pokrenuta”, kazao je Ibrahimović.

On je kazao da rezolucija poziva da ruka pravde stigne sve one koji su se ogriješili o zakon i koji su “okrvavili svoje ruke”.

Milačić je nakon Ibrahimovićevog izlaganja rekao da su najveći krivac za Srebrenicu Ujedinjene nacije, “koje su tamo napravile najveću moguću grešku”.

“Znale su šta se radi. Zbog dogovora Bila Klintona i Alije Izetbegovića , prećutale su, štitile su tu zonu, dok su se tamo vodile ratne operacije. A kad su krenuli odgovori na te ratne opreacije, onda se desilo ovo, da bismo došli do bombardovanja”, kazao je Milačić.

Ibrahimović je odgovorio da sa “indignacijom odbija podmetačine, da imaju uticaj ili da koaliraju sa nekim ko je radio genocid u Srebrenici”. Istakao je da su sa DPS-om stupili u koaliciju 2009.godine, iako je ta partija napravila otklon od “hegemonističke velikosrpske politike 1997.godine”.

“Nažalost, neke partije još žive u tami. Misle da su “veći sultan od sultana” i žele da zaštite narod. Ne. Štitimo ga ovom rezolucijom o genocidu u Srebrenici, da skinemo kolektivnu krivicu”, rekao je Ibrahimović.

Programski direktor NVO “Građanska alijansa” Milan Radović je rekao da je u Srebrenici ubijeno 8. 372 ljudi i da su do sada deklaraciju kojom se konstatuje da je zločin u Srebrenici- genocid, usvojili Evropski parlament i Senat SAD-a.

“Mislim da je došlo vrijeme i da mi u Crnoj Gori stavimo tačku na ovo pitanje. Ne bih želio da se miješam u bilo čiju politiku, ali nisam siguran da je mudro prihvatiti negiranje genocida u Srebrenici jer se na taj način stavlja veliki teret na pleća jednog naroda, a odgovorni za zločin nisu ni grupe ni narodi, već pojedini monstrumi, za koje je sud to i utvrdio”, kazao je Radović.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković rekao je da je Srebrenica i danas “moneta za potkusurivanje”:

“Morate da shvatite jedno. Sve dok na grafitima u našim gradovima čitamo “Nož, žica, Srebrenica”, sve dok nas navijačke grupe upozoravaju da Srebrenica još nije završena priča - dotle postoji potreba da pričamo o Srebrenici”, istakao je ombdusman.

On je naglasio da se Srebrenica ne može nazvati nikakvim drugim imenom, osim onog kakav je dobijen od zvaničnih institucija, za koje se država obavezala da će poštovati ne samo njihovo pravo, nego i praksu.

“Sa stanovišta Institucije zaštitinika, ja vam ne mogu poručiti da se u Srebrenici nije desio zločin genocida, iz prostog razloga što je to kao činjenica utvrđeno u više presuda koje su donijete. Ne presuda protiv srpskog naroda, ni protiv države Srbije i Crne Gore, niti SRJ Jugoslavije, nego protiv imenom i prezimenom lica koja su okrivljeni i osuđeni za zločine genocida”, istakao je ombdusman.

Istakao je da nikome nije zabranjeno da analizira, čak i da kritikuje odluke međunarodnih sudova, ali da je zakonom zabranjeno javno negiranje zločina genocida.

Genci Nimanbegu (Albanska lista) je rekao da je ova priča politička jer je nametnuta, te da ne treba prebacivati odgovornost na BS ili DPS:

“Ova priča je par ekselans politička, s obzirom da naše društvo nema demokratsku praksu i nauku da o istoriji može otvoreno da priča bez revizionističkih namjera”.

On je kazao da BS ima legitimitet da na osnovu onog što su čuli u protekle četiri godine i sada, stavi na sto rezoluciju:

“Da vidimo kako razmišljate o ovoj rezoluciji. Ne da bi okrivili naše kolege poslanike, ne da bi okrivili polittiku, nego moguće i da u svom stavu koji iskažete pdoržavajući ovu rezoluciju stanete ispred svog naroda i kažete :”Naš narod nije kriv, krivi su zločinci”. Na ovaj način, ako idemo u relativizaciju, i broja i namjere ovog događaja iz 1995. ...postoji mogućnost da mi mislimo da se ovo može ponoviti u budućnosti. Vi morate razumjeti naš strah. Naš strah je racionalan”, kazao je Nimanbegu.

Strahinja Bulajić (DF) je kazao da ne vjeruje da ovakav ton predloga rezolucije može da doprinese boljem suživotu Crne Gore i svih njenih građana.

“Za moje poimanje to je veoma rezignantan ton. Vi ovim predlogom maltene zabranjujete uopšte razmišljanje na tu temu...Ne može to tako...Mi moramo da razgovaramo...Ako to stavimo 'pod petu' šta ćemo mi ovdje, šta će Skupština, šta joj je svrha?”.

Srđan Pavićević (CIVIS) je kazao da je tema politička i isprovocirana slijedom događaja koji su se dešavali u poslednje vrijeme:

“Ali nažalost je na današnji dan relativizovana sam tim što podnosioci predloga nisu se udostojili da ispoštuju ovu priču. Ovakva tema iziskuje vrstu pijeteta koji prevazilazi politiku”, kazao je Pavićević.

Sjednici od predlagača prisustvuju samo Ervin Ibrahimović i Genci Nimanbegu.

Albin Ćeman (Demokrate) je zamolio poslanike da “ne preturaju po kostima nevinih srebreničkih žrtava kako bi našle svoj smiraj”:

“Dajte da tražimo tačke spajanja, a ne razdvajanja ...Kakve god zakone da donosimo postojaće ljudi koji će imati mišljenje da se nije desio genocid u Srebrenici. Važno mi je da je većina društveno-političkih aktera u Crnoj Gori i međunarodna zajednica rekla da je u Srebrenici bio genocid”.

Bonus video: