Milačić predložio novi državni praznik: 30. avgust Dan demokratije

Milačić je u obrazloženju naveo da je 30. avgust važan datum za Crnu Goru jer je prekinuto vladanje dominatno jedne partije na čelu sa istim čovjekom iz Demokratske partije socijalista (DPS)

7785 pregleda 575 reakcija 88 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić predložio je da se 30. avgust, kada je na izborima smijenjena dotadašnja vlast, proglasi za državni praznik.

Nakon parlamentranih izbora 30. avgusta, vlast su u Crnoj Gori formirale koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija I Crno na bijelo. Demokratska partija socijalista se nakon 30 godina vlasti, preselila u opozicoone klupe.

On je Skupštini podnio Predlog izmjena i dopuna Zakona o državnim i drugim praznicima u kojem je naveo da 30. avgust treba uvrstiti u državne praznike, kao Dan demokratije. Državni praznici u Crnoj Gori su 21. maj – Dan nezavisnosti i 13. jul – Dan državnosti.

Milačić je u obrazloženju naveo da je 30. avgust važan datum za Crnu Goru jer je prekinuto vladanje dominatno jedne partije na čelu sa istim čovjekom iz Demokratske partije socijalista (DPS).

“Nakon što su skoro sve zemlje socijalistčkog bloka od pada Berlinskog zida ušle u proces smjene vlasti, Crna Gora je prvi put baš na ovaj datum zakoračila u proces demokratizacije društva i promjene vlasti”, kazao je Milačić.

Kako je dodao, pošto je smjenjivost vlasti jedan od ključnih, a po mnogim teoretičarima ključni pokazatelj I kriterijum demokratije, nesporna je činjenica da je 30. avgust istorijski datum, jer je tada na izborima prvi put od uvođenja višestranačja mirnim i demokratskim putem došlo do promjene vlasti.

“Imajući u vidu istorijski značaj ove činjenice, od velike važnosti za cijelo društvo, ali i za buduće generacije, da se 30. avgust uvrsti u red državnih praznika, jer ulazak u eru demokratije treba obilježavati i proslavljati. Prema tome, ovaj dan treba staviti na listu državnih praznika, pod nazivom Dan demokratije”, naveo je Milačić.

Dan demokratije se, kako je rekao, slavi kao državni praznik i u drugim zemljama.

Bonus video: