ZBCG predlaže sporazum Demokratama i URI: "Krivokapić nanio štetu svima koji su ga izabrali"

Nepotpisivanje Temeljnog ugovora, te, kako tvrde u koaliciji "Za budućnost Crne Gore", neprikladan i neodgovoran odnos prema vjernicima i SPC, najveći je politički udarac toj koaliciji od strane premijera

79079 pregleda 1325 reakcija 371 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Odustajanjem premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom srušeni su osnovni principi koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG), saopštili su predsjednici stranaka tog političkog saveza nakon danas održanog sastanka.

Ocjenjujući da je premijer nanio veliku štetu onima koji su ga izabrali i koji su mu vjerovali, pozvali su partnere u parlamentarnoj većini da potpišu "precizan i jasan koalicioni sporazum" svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti.

Smatraju da je Krivokapić iznevjerio njihovo strpljenje i kazali da je izgubio njihovu podršku, "sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja". Koalicija "Za budućnost Crne Gore", kako su poručili, ima dužnost koja je iznad političke i iznad svakog interesa.

"Obavezni smo da poštujemo građane, da ih ne iznevjerimo, da ih slijedimo i budemo izvršioci njihovih očekivanja. Duboko smo razočarani posljednjim političkim i politikantskim kalkulacijama premijera Zdravka Krivokapića kojima je nanio veliku štetu onima što su ga izabrali i koji su mu vjerovali. Ustupili smo mu prvo mjesto na našoj listi, pobijedili smo i izabrali Vladu koju je on predložio, bez bilo kakvih konsultacija sa nama. Svjesno smo postupali suprotno političkim zakonima modernih društava, sve iz vjere i nade da je to čovjek koji može da pogriješi kao i svi mi, ali koji neće obmanuti, prevariti i okrenuti leđa svojima. Vjerovali smo da neće raditi sebično za sebe i one druge koji su poraženi na izborima. Premijer je prekršio obećanje i datu riječ građanima, Crkvi i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavio Demokratski front.

Nepotpisivanje Temeljnog ugovora, te, kako tvrde, neprikladan i neodgovoran odnos prema vjernicima i SPC, najveći je politički udarac koaliciji ZBCG od strane premijera.

"Očigledno je da svako drugi, počev od manjih koalicionih partnera do činovnika pojedinih NVO, imaju veći uticaj na Vladu od nas koji je sa dvotrećinskom većinom podržavamo. To je ne samo neprihvatljivo, nego je i ponižavajuće. Kada se potroši riječ, izgubi povjerenje i nekadašnja skromnost zamijeni umišljenošću, ličnom veličinom i važnošću, onda narodu ne ostaje ništa drugo nego da ustane i kaže da ga tako preko noći promijenjen čovjek više ne može predstavljati".

Bilo bi prirodno, kako navode lideri partija koje čine ZBCG, da se Krivokapić zahvali "svima nama, da zatraži oprost i od onih koji su ga preporučili" i pokaže da je demokratija iznad svakog pojedinca, a parlamentarna volja predstavnika naroda zakon koji se mora poštovati u svakoj prilici.

"Nažalost, plašimo se da se to neće desiti. Zato, u ovom cilju, pozivamo naše partnere u parlamentarnoj većini da, nezavisno od odgovora premijera Krivokapića koji nije želio sa nama da razgovara ni oko budžeta, što je posebna i strašno ozbiljna tema, potpišemo precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti. Nažalost, džentlmenski sporazum i data riječ na kojima se uspostavila i izglasala Vlada Zdravka Krivokapića se u kontinuitetu kompromituje od strane premijera koji gotovo ništa nije uradio od onoga što je čvrsto obećao", dodaje se u saopštenju.

Zbog toga, kako navode, moraju vlastitim potpisima jasno i precizno svjedočiti o preuzetim obavezama i međusobnim odnosima.

"Uvjereni da tom poslu možemo odmah i savjesno pristupiti, šaljemo čvrstu i odlučnu poruku naše snage da odbranimo tekovine avgustovske pobjede naroda", zaključuje se u saopštenju lidera partija koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Krivokapić je protekle sedmice, 28. maja, nakon posjete Patrijaršiji u Beogradu, poručio da će ugovor sa SPC potpisati u Crnoj Gori, tvrdeći da je predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije Vlade.