Milačić zove parlamentarnu većinu na ujedinjenje: Nismo dali Vladi ni dan povjerenja...

"Moramo već jednom odrasti kao parlamentarna većina i shvatiti da smo i mi ti koji ne dopuštamo Vladi da radi svoj posao, jer joj nismo dali ni dan povjerenja da završi posao koji je započela, javno sumnjajući u njen rad, javno otvarajući teme koje čak ni DPS ne bi otvarao", kazao je Milačić

35685 pregleda 402 reakcija 190 komentar(a)
Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora neće učestvovati niti u jednoj aktivnosti koja će destabilizovati Vladu bez DPS-a, a time i istorijsku pobjedu naroda Crne Gore, ostvarenu na izborima 30. avgusta, saopštio je predsjednik te stranke i poslanik u Skupštini Marko Milačić.

On je u opširnom saopštenju pozvao parlamentarnu većinu na ujedinjenje, istakavši da njegove kolege "nisu dali Vladi ni dan povjerenja da dovrši započeti posao, javno otvarajući teme koje čak ni DPS ne bi otvarao".

"Zbog istine i naroda, ali i zbog Mitropolitovog puta kog Prava Crna Gora najotvorenije slijedi, u kom je smjena vlasti i donošenje drugačijeg Zakona o slobodi vjeroispovjesti bio isključivi motiv Mitropolitove borbe kao uslov osvajanja slobode koja danas, čini se, odzvanja neslobodom kojom sami sebe okivamo sada kada smo slobodni".

"Kao parlamentarna većina moramo biti najujedinjeniji i najodgovorniji: danas, kada je narod Crne Gore, a posebno Crkva, poslala DPS u prošlost iz koje se neće vratiti, ne smijemo sebi pripisivati zasluge kojih nismo dorasli, da smo mi ti koji smo donijeli pobjedu iako je doprinos svih nas iz Parlamentarne većine neupitan".

"Ali, da li je to mjera našeg uspjeha, ako od formiranja Skupštine i Vlade ne dopuštamo narodu Crne Gore da uživa slobodu i život bez DPS-a, ako stalnim i bespotrebnim kavgama dopuštamo odlazećem sistemu da se izgradi ponovo, nalazeći razlog za nezadovoljstvo u Vladi koju smo sami podržali, a kojoj nije pružena prilika da se pokaže, koja je skoro kritikovanija od bilo koje Vlade DPS-a, da li u takvoj stvarnosti narod Crne Gore treba da sanja budućnost Crne Gore".

"Narodu koji je umoran od prvih i zadnjih lista, od brojeva i mandata, koji je umoran od politike umjesto zajedničke borbe svakodnevno serviramo tihe i ne samo tihe obračune među nama, posebno obračune sa Vladom od koje narod, skupa sa svima nama, očekuje spas".

"Da li je to mjera pobjede, da li je to mjera zadovoljstva svih nas, za koje se to uspjehe borimo, ako ne održimo naše jedinstvo i ovu Vladu, imamo li pravo da od naroda tražimo da vjeruje da se takvim, neodgovornim odnosom prema narodu Crne Gore borimo za njihov bolji život".

"Moramo već jednom odrasti kao parlamentarna većina i shvatiti da smo i mi ti koji ne dopuštamo Vladi da radi svoj posao, jer joj nismo dali ni dan povjerenja da završi posao koji je započela, javno sumnjajući u njen rad, javno otvarajući teme koje čak ni DPS ne bi otvarao. Kolege poslanici, zar je to naša pobjeda".

"Ne dovodeći u pitanje pojedine odluke Vlade kojima sam i ja lično nezadovoljan, nijedna tranzicija nije, niti može biti savršena, u podršci koju sam pružio Vladi i premijeru tražio sam i nalazio ono za šta sam se godinama najličnije borio, za šta sam pola života ostavio, put Mitropolita Amfilohija u kom se pobjeđuje samo vjerovanjem, a ne napadima na ono u šta se vjeruje. Ili to onda nije prava vjera, ili nije prava borba".

"Stalnim istupima u kojima se konstantno spočitava nezadovoljstvo i predviđa neuspjeh svemu što Vlada preduzme, narodu Crne Gore ostaje čitljiva politička igra u kojoj je usko partijski interes vodilja takozvanog nezadovoljstva, a borba koju vodimo umjesto da bude nad nama samima ostaje udaljeno ispod svega toga, mislite li, kolege poslanici, da narod Crne Gore to ne uočava?"

"Nije Temeljni ugovor ni razlog ni uslov opstanka ove Vlade, u čije potpisivanje ni najmanje ne sumnjam, a to će vrijeme pokazati. Uslov opstanka Vlade je bilo donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjeti, zakona po mjeri naroda Crne Gore, to je ono što je obećano, to je ono što je ispoštovano, to je ono što je konačno zaštitilo imovinu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, posebno imovinu Srpske pravoslavne crkve, to je ono čime je ispoštovana želja Mitropolita Amfilohija".

"Kao odgovorna parlamentarna većina moramo shvatiti da je teško oporaviti sistem koji je decenijama vođen van sistema, i ne smijemo zbunjivati javnost stalnim prijetnjama i najavama novih izbora koje narod ne želi, naš doprinos mora biti naše jedinstvo i pomirenje jer samo smo tako ujedinjeni pobijedili sistem kriminala, sistem zastiđa i sistem prošlosti, pobijedili DPS".

"Kao dio parlamentarne većine najotvorenije poručujem narodu Crne Gore da je svaka Vlada bez DPS-a moja Vlada, bez obzira na to da li za nekoga od nas u njoj ima mjesta, a da je interes naroda Crne Gore isključivi motiv naše borbe i pozivam kolege poslanike da već jednom prestanu sa igranjem igara koje su građani Crne Gore prerasli, što su jasno i poručili 30-tog avgusta, jer ćemo na ovaj način doći u situaciju da nam građani Crne Gore jasno poruče da, ne da ne žele DPS, već da ne žele ni nas, parlamentarnu većinu koja nije umjela da sačuva njihovu borbu i njihovu pobjedu".

"Prava Crna Gora neće učestvovati niti u jednoj aktivnosti koja će destabilizovati Vladu bez DPS-a, a time i istorijsku pobjedu naroda Crne Gore", zaključio je Milačić

Bonus video: