Đukanović: I novoj Vladi nedostaje politička volja

Kritike u non-pejperu posebno brinu danas kada EU nudi nove šanse, smatra profesorica

5192 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Novi non-pejper Evropske komisije za Crnu Goru pokazuje da je, uprkos promjeni vlasti i dalje primjetan manjak političke volje za ostvarivanje konkretnih rezultata u spornim oblastima, ocijenila je profesorica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

“Nalik na ranija dokumenta adresirana Crnoj Gori, EU i dalje opominje zbog nedostatka rezultata reformi u mnogim oblastima, a posebno su značajni rezultati u oblasti vladavine prava, reforme pravosuđa i sl. Slične konstatacije su bile karakteristične i za prethodne izvještaje o napretku, sumnjam da će drugačije biti i kada je naredni izvještaj o napretku u pitanju, pa je ovaj non-pejper opomena da je nedostatak konkretnih rezultata u navedenim oblastima očigledan, uz sve ostale navedene manjkavosti i probleme koji karakterišu crnogorski pregovarački okvir”, rekla je za “Vijesti” Đukanović.

U novom non-pejperu Evropske komisije (EK) o stanju u poglavljima 23 i 24, između ostalog, navodi se da će nezavisno funkcionisanje i integritet Specijalnog državnog tužilaštva biti ključni za procjenu napretka Crne Gore u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i da bi povećanje aktivnosti tužilaštva u slučajevima korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, trebalo da dovede do uvjerljivijih rezultata.

Đukanović podsjeća da je Crna Gora godinama kritikovana zbog izostanka održivih rezultata u ključnim područjima vladavine prava, efikasnog rada institucija u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i drugim oblastima i godinama se konstatuju osrednji rezultati, čak u određenim oblastima i zabrinjavajuća regresija.

Smatra da su kritike u novom non-pejperu posebno zabrinjavajuće danas kada EU nudi nove šanse Crnoj Gori i ostalim državama kandidatima.

“Upravo nova metodologija u pristupnom procesu, koja se formalno promijenila prošle godine tek nakon 17 godina, je ipak bio ohrabrujući pokazatelj buđenja politike proširenja EU. Sa druge strane, jedan od pokazatelja neophodnosti uvođenja nove metodologe bio je neučinkovitost mehanizama praćenja napretka i objektivnog sagledavanja rezultata u procesu. Mogućnosti koje novi okvir nudi kandidatima, treba iskoristiti, ali prethodno, EU očekuje reforme, konkretne rezultate, ispunjavanje uslova za primjenu nove metodologije koji i dalje nedostaju u Crnoj Gori”, rekla je Đukanović.

Od nove Vlade se, kako je dodala, sigurno očekivalo puno.

“Međutim, očigledno je da rezultata nema, ali i da nedostaje jasna politička volja i odlučnost za reforme, bolju primjenu zakona, uspostavljanje jakih institucija, depolitizaciju javne uprave i mnogih drugih reformi... S tim u vezi, i nova zakonska rješenja koja nisu u skladu sa evropskim standardima i praksama, mogu biti samo dodatno opterećenje crnogorskom putu u EU, što, iako se decidno nije našlo u non-pejperu, biće sigurno predmet kritika u narednom izvještaju o napretku”, zaključila je Đukanović.

Bonus video: