Šušić: Nisam saglasan sa politikom apsolutne podrške potezima Vlade

Šušić je rekao da kao građanin iz čijeg suvereniteta proističe ili bi barem trebalo da proističe i sama vlast u ovoj zemlji, ima razloga da bude nezadovoljan brojnim postupcima nove Vlade, a kao dio političke partije i obavezu da, u najboljoj namjeri, ukazuje na anomalije

8069 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Šušić, Foto: Prava Crna Gora
Šušić, Foto: Prava Crna Gora

Politika bezrazložne i apsolutne podrške svim potezima vlade premijera Zdravka Krivokapića, čak i onda kada su oni očigledno nedosledni, kotradiktorni, arogantni i nezakoniti, nije nešto sa čime se, kao slobodan čovjek, mogu saglasiti, kazao je član Prave Crne Gore i advokat Mitar Šušić.

On je kazao da uz puno poštovanje svih članova i funkcionera Prave Crne Gore, smatra neophodnim i poštenim činom da, usled neslaganja sa javnim djelovanjem partije, iznese mišljenje koje u pojedinim temama odudara od zvaničnog stava partije.

Istakao je da su slobodarski duh i dobra namjera sigurno bile, a nada se da će i ostati ključne karakteristike Prave Crne Gore.

Šušić je rekao da kao građanin iz čijeg suvereniteta proističe ili bi barem trebalo da proističe i sama vlast u ovoj zemlji, ima razloga da bude nezadovoljan brojnim postupcima nove Vlade, a kao dio političke partije i obavezu da, u najboljoj namjeri, ukazuje na anomalije.

"Nažalost, do sada, rad nove Vlade, može se karakterisati kao dobar samo u onim segmentima u kojima je Vlada imala političku podršku, odnosno politički legitimitet za donošenje odluka, koji direktno proističe iz volje građana iskazane na poslednjim parlamentarnim izborima. Svaki drugi poduhvat Vlade premijera Krivokapića ličio je na nesinhronizovan i neostvariv pokušaj izigravanja ozbiljnosti, doslednosti i autoriteta", saopštio je on.

Navodi i da uz sve razumijevanje za mnoštvo različitih uticaja i pritisaka koje Vlada sigurno trpi, smatra da se lični i funkcionalni autoritet, kao i državničko dostojanstvo, ogledaju upravo u sposobnosti da se, na korist naroda i države, svi uticaji drže pod kontrolom i u ravnoteži.

"Međutim, ono što se vidi u stvarnom radu nove Vlade, jeste to da se čitav teret pritiska, koji Vlada i premijer lično trpe od različitih centara moći, prevaljuje na srpski narod, njegove predstavnike i državu Srbiju, kao dežurnog krivca za sve lične i nacionalne frustracije na Balkanu. Primjećivali oni to ili ne, i nova Vlada istrajava na ideološkoj matrici koja od brata želi da napravi tuđina, što neminovno vodi prihvatanju tuđina za gospodara", kazao je Šušić.

Takođe je dodao i da "snishodljivost sa kojom najviši predstavnici Vlade komuniciraju sa petorazrednim zapadnim činovnicima i arogancija koju ispoljavaju prema sopstvenim građanima, narodu, sunarodnicima u okruženju i njihovim legitimnim predstavnicima" nije ništa manje opasna po budućnost ovog naroda, nego što je to bio, sada već prevaziđeni, "montenegrinski fašizam"

"Zapravo, to je začetak, ovog puta opasniji i prikriveniji, novog talasa podjela i odnarođenja. Zbog toga je važno na samom početku uočiti ovu zamku i prevazići je. Konačno, kao i u svemu, vodilja treba da nam budu neprolazne smjernice kojima smo, kao ljudi, blagosloveni od strane Tvorca: „Nemoj mrzjeti brata svojega u srcu svom. Slobodno iskaraj bližnjega svojega i nemoj trpjeti grijeha na njemu.“ (3.Mojsijeva 19,17)", zaključuje on.

Bonus video: