Bez vojnog atašea u Zagrebu?

Iz Ministarstva odbrane objašnjavaju da Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta još nije usvojen

16272 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Mašulović, Foto: Savo Prelević
Mašulović, Foto: Savo Prelević

Da li će Crna Gora zadržati vojnog atašea u Zagrebu biće poznato nakon što Vlada usvoji Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva odbrane.

To su “Vijestima” odgovorili iz resora odbrane, odgovarajući na pitanje da li je tačna informacija da Vlada povlači vojnog atašea iz Zagreba.

Tu informaciju objavila je “Slobodna Dalmacija” navodeći da Crna Gora neće poslati novog vojnog atašea u Zagreb kad sadašnjem, pukovniku Ivanu Mašuloviću, istekne mandat.

“Nemaju sve zemlje članice NATO-a u Zagrebu vojnog izaslanika, ali loš je signal ako se ne obnovi mandat postojećem. To se može shvatiti kao znak zaoštravanja bilateralnih ukupnih i posebno vojnih odnosa, ali i kao smanjenje interesa za saradnjom sa zemljom saveznicom u Sjevernoatlantskom savezu”, piše list.

Iz MO su objasnili da je u toku izrada Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kojim će se implementirati određene promjene u strukturi Ministarstva, sa ciljem racionalizacije troškova i povećanja stepena efikasnosti i ekonomičnosti u radu. “Proces usvajanja Pravilnika uključuje (između ostalog) i pribavljanje saglasnosti od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, u smislu finansijske održivosti strukture Ministarstva odbrane, koju predlažemo Pravilnikom. Zadnji korak u procesu usvajanja Pravilnika je razmatranje na sjednici Vlade, kojom prilikom se donosi konačna odluka. Imajući u vidu da je proces usvajanja Pravilnika u toku, nismo u mogućnosti da vam pružimo precizne odgovore na pitanja o daljem statusu sistematizovanog radnog mjesta vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore u Zagrebu”, kazali su iz MO.

Nakon što, kako dodaju, Vlada završi proces odlučivanja o Pravilniku, Ministarstvo će upoznati javnost o tome.

“Napominjemo da, u cilju transparentnosti u radu, Ministarstvo odbrane objavljuje usvojeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji na svojoj zvaničnoj internet stranici, te da će javnost imati priliku da se na ovaj način neposrednim uvidom upozna sa strukturom Ministarstva odbrane i pojedinostima o sistematizovanim radnim mjestima u njoj”, kažu iz MO.

Mašulović bio na proslavi “Oluje”

Mašulović je kao vojni ataše 2018. godine prisustvovao obilježavanju 23. godišnjice “Oluje”, što su osudili predstavnici dijela tadašnjih opozicionih političkih partija i civilnog sektora u Crnoj Gori. Pokrenuta je i peticija kojom je tražena odgovornost za odlazak Mašulovića na proslavu “Oluje”.

Bonus video: