SDP: Sniziti stopu na upotrebu motocikala, postojeća je nekoliko puta veća nego u regionu

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da trošak registracije motocikla radne zapremine motora od 1,1 hiljadu kubnih centimetara u Sloveniji iznosi 64,91 eura, u Hrvatskoj 77,51 eura, u Srbiji 86,58 eura, dok je u Crnoj Gori porez na upotrebu motocikla te kategorije 300 eura

3175 pregleda 14 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je u proceduru Predlog izmjene Zakona o porezu na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, koja predviđa snižavanje stope na upotrebu motocikala, jer je postojeća nekoliko puta veća nego u regionu.

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da trošak registracije motocikla radne zapremine motora od 1,1 hiljadu kubnih centimetara u Sloveniji iznosi 64,91 eura, u Hrvatskoj 77,51 eura, u Srbiji 86,58 eura, dok je u Crnoj Gori porez na upotrebu motocikla te kategorije 300 eura. "Te cijene ne uključuju trošak polise osiguranja, već samo troškove koje su propisali državni organi", naveo je Zeković u saopštenju.

On je dodao da je izmjena predložena na inicijativu nevladinih organizacija (NVO) Motociklist i No Limit Bikers Crna Gora, koje ukazuju da se dosadašnjom poreskom politikom, u kojoj se motor posmatra kao luksuz, ljudi odvraćaju od upotrebe tog prevoznog sredstva i pravi se bezrazložna šteta postojećim i potencijalnim vlasnicima.

Te NVO procjenjuju da se ukupni godišnji prihod po osnovu poreza na upotrebu motocikala kreće od 80 hiljada do 120 hiljada eura.

"Uz očekivanje da će mnogi koji su izbjegavali registraciju ili su registrovali motor na kraći vremenski period, sa sniženom stopom biti podstaknuti da više to ne čine, predloženo smanjenje neće dovesti do smanjenja budžetskih prihoda", tvrde u SDP-u.

Zeković je dodao da su činjenica da motocikli troše manje goriva, koriste čistije gorivo, manje habaju kolovoz i prave manje gužve razlozi da poreskom politikom budu privelegovani, a ne u višestruko gorem položaju.

"Motocikli, posebno u Crnoj Gori koja, zahvaljujući klimatskim uslovima koji u velikom dijelu države dozvoljavaju vožnju motocikala gotovo 300 dana godišnje, mogu biti široko rasprostranjen vid prevoza, kada se ukine represivna poreska politika", rekao je Zeković.

Bonus video: