INTERVJU: Aneta Arnaudovska, Viša savjetnica za borbu protiv korupcije, Sekretarijat RAI

"Građani će biti ohrabreni da prijave korupciju onda kad budu znali da njihova prijava neće biti uzaludna, te kada budu znali da zbog prijave neće snositi negativne posljedice, kao što su gubitak posla, ili u nekim slučajevima čak i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti", kazala je Arnaudovska

20611 pregleda 0 komentar(a)
Arnaudovska, Foto: Privatna arhiva
Arnaudovska, Foto: Privatna arhiva

Juče je završen 24-osatni performans upečatljivog naziva „Sviraj kraj!“, koji je izuzetno zainteresovao crnogorsku javnost. Ovaj nesvakidašnji performans je dio javne kampanje, koju provodi Sekretarijat Regionalne antikorupcijske inicijative u okviru projekta koji finansira Evropska unija. Šta je ustvari cilj ovako kreativnog i zanimljivog performansa?

Procjenjuje se da u Crnoj Gori korupcija dnevno odnese veliki iznos novca. U okviru ovog performansa, građani i građanke su mogli pritiskom na taster 'svirati kraj' i tako simbolično zaustaviti korupciju, odnosno dalje uništavanje novca koje se dešavalo pred njima, u transparentnom boxu. Ovim performansom je simbolično prikazano da se korupcija dešava pred našim očima i da nanosi veliku štetu cijelom društvu, ali i da svaka osoba može dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije. Prvi korak koji možemo učiniti je da ne prihvatimo da učestvujemo u korupciji. Drugi važan korak je da budemo uz zviždače – osobe koje prijavljivanjem korupcije donose hrabru i nesebičnu odluku, stavljajući sebe u službu javnog interesa.

Kampanja 'Sviraj kraj!' dio je projekta koji finansira Evropska Unija - Prekinimo šutnju putem unapređenja politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji’'. Na čemu RAI radi u okviru ovog projekta?

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je međunarodna organizacija koja okuplja 9 država iz regije, uključujući i Crnu Goru, oko zajedničkog cilja borbe protiv korupcije, svjesna da korupcija ne poznaje granice. U okviru projekta radimo na unapređenju zaštite zviždača putem boljih zakona, ali i njihove bolje primjene, u skladu sa Direktivom EU o zaštiti zviždača, koja je stupila na snagu 2019. godine. Konačno, cilj ovog projekta je i da informiše i edukuje javnost, a posebno mlade, o ključnoj ulozi koju zviždači igraju u borbi protiv korupcije.

Sviraj kraj
Sviraj krajfoto: Privatna arhiva

Kako možemo pomoći povećanju povjerenja građana u zaštitu zviždača?

Dva su osnovna razloga za nepovjerenje građana. Kao prvo građani ne vjeruju da će njihova prijava korupcije rezultovati presudom i kažnjavanjem počinioca koruptivnog djela. Odnosno, ne vjeruju da će njihova prijava korupcije dovesti do pozitivne promjene. Drugi razlog je strah od odmazde poslodavca, tj. njegovog rukovodstva, do koje može doći nakon prijave korupcije koja se dešava u organizaciji iz koje zviždač dolazi.

Građani će biti ohrabreni da prijave korupciju onda kad budu znali da njihova prijava neće biti uzaludna, te kada budu znali da zbog prijave neće snositi negativne posljedice, kao što su gubitak posla, ili u nekim slučajevima čak i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti.

Kako usvojene politike/zakoni o zviždanju i zaštiti zviždača jačaju otpornost društava i njihovih vlada od korupcije?

Prema globalnoj statistici, 80% ozbiljnih finansijskih i koruptivnih krivičnih djela bude otkriveno njihovom prijavom od strane zviždača – osobama koje su im direktno svjedočili, jer se ova krivična djela sprovode u tajnosti. Kvalitetnim zakonima za zaštitu zviždača i primjenom istih, ohrabrujemo prijavu korupcije od strane zviždača. Na taj način djelujemo preventivno, jer će se potencijalni počinilac teže odlučiti da počini koruptivno krivično djelo ukoliko strahuje od prijave zviždača, ali i represivno, jer svojom prijavom zviždač daje doprinos otkrivanju i krivičnom gonjenju počinioca koruptivnog krivičnog djela.

Aneta Arnaudovska
foto: Privatna arhiva

RAI sarađuje s institucijama u Crnoj Gori, ali i nevladinim organizacijama i mladima koji ulažu napore u borbi protiv korupcije i zaštiti zviždača. Koliko su ove saradnje bile uspješne za RAI?

Saradnja s nadležnim institucijama, ali i nevladinim sektorom, medijima, opštom javnosti i posebno mladima, je ključna za unapređenje zaštite zviždača i borbu protiv korupcije. U protekloj godini smo uspješno sarađivali sa crnogorskom Agencijom za sprječavanje korupcije u procjeni usklađenosti Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Crne Gore s Direktivom EU za zaštitu zviždača. Sarađivali smo i sa Koalicijom Jugoistočne Evrope za zaštitu zviždača, koju čine i NVO iz Crne Gore, te s mladima iz Crne Gore i regiona.

Važno je istaknuti da zviždači rade u interesu javnosti. Kakav je stav RAI-a o tome?

Bez prijavitelja korupcije - zviždača nema efikasne borbe protiv korupcije, a u društvu u kojem prevladava korupcija građani i građanke ne uživaju jednaka prava i mogućnosti. Zviždači djeluju u interesu svih nas, jer doprinose izgradnji vladavine prava i društva u kojem svi uživaju jednaka prava i mogućnosti – na zaposlenje, zdravstvene uslugu, obrazovanje, zdravu životnu sredinu i mnoga druga.

Bonus video: