Kovačević: Potrebna pomoć evropskih partnera da bi se riješili ekološki problemi

Kovačević je ambasadora Francuske upoznao sa resursima, potencijalima i budućim strateškim razvojnim projektima lokalne zajednice, predstavio mu ekonomsku i privrednu osobenost Nikšića i istakao da je riječ o gradu koji je otvoren za ljude svih vjera i nacija.

9311 pregleda 9 komentar(a)
Kovačević i Timonije, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević i Timonije, Foto: Svetlana Mandić

Nikšić se suočava sa velikim ekološkim problemima pa bi pomoć evropskih partnera bila dobrodošlo. To je kazao predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević ambasadoru Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijanu Timonijevu, koji je boravio u zvaničnoj posjeti Opštini Nikšić.

Kovačević je ambasadora Francuske upoznao sa resursima, potencijalima i budućim strateškim razvojnim projektima lokalne zajednice, predstavio mu ekonomsku i privrednu osobenost Nikšića i istakao da je riječ o gradu koji je otvoren za ljude svih vjera i nacija.

“Predsjednik opštine upoznao je ambasadora sa kulturnim i turističkim potencijalima našeg grada i iskazao zainteresovanost za projekte energetske efikasnosti u Nikšiću. Podsjetio je da je Nikšić ove godine, učešćem svojih umjetnika, bio zastupljen na Prazniku grafike koji organizuje Ministarstvo kulture Francuske i da će od sledeće godine biti uvršten na evropsku mapu te značajne kulturne manifestacije”, navodi se u saopštenju Službe za saradnju, poslove predsjednika i infromisanje..

Ambasador Francuske je kazao da je tranzicioni period u Crnoj Gori, nakon promjene vlasti na mnogim nivoima, prava prilika da se implementiraju mnoge evropske vrijednosti i da veoma cijeni to što je većina građana opredijeljena za članstvo u EU, i da oni svojim prisustvom u Crnoj Gori moraju opravdati to povjerenje.

“Upoznao je predsjednika Opštine sa činjenicom da je Francuska razvojna banka, preko projekata EU, zainteresovana da izdvoji sredstva za projekte koji se tiču ekologije i energetske efikasnosti. Ambasador je istakao zadovoljstvo što je Nikšić dio Praznika grafike i obećao da će i ambasada zajedno sa opštinom pomoći da taj praznik bude podignut na još veći nivo u Nikšiću”, stoji u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da ubuduće treba raditi na konkretizaciji i ostvarivanju što većeg učešća i ulaganja francuskih investitora u crnogorsku privredu, a bilo je riječi i o mogućoj saradnji Opštine Nikšić sa francuskim gradovima u oblastima kulture, sporta i turizma.

Na kraju sastanka obostrano je izražena želja za nastavkom prijateljskih odnosa i saradnje na partnerskoj osnovi.

Plaketa za Fakultet za sport

Ambasador Francuske posjetio je i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i dekanu, prof. dr Stevu Popoviću, u ime Univerziteta Azurna obala, u Nici, uručio plaketu za 65 godina tradicije visokoškolskog obrazovanja kadra za sport.

“Ambasadoru su predstavljene sve aktivnosti fakulteta na nacionalnom i internacionalnom planu, kao i kontinuitet u razvijanju odnosa u naučnom i istraživačkom radu i sa adresa njegove zemlje. Mostovi saradnje su, kako je ukazao dekan Popović, posebno izgrađeni tokom naučnih susreta na tradicionalnoj konferenciji Crnogorske sportke akademije, u čijoj organizaciji učestvuje i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG, a koja okuplja naučnike iz cijelog svijeta”, navodi se u saopštenju za javnost Fakulteta za sport.

Ambasadoru je predstavljen fakultetski Muzej sporta, kao i rad u Centru za dijagnostiku, u kojem se obavljaju antropometrijska mjerenja vrhunskih sportista u cijelom regionu.

Bonus video: