Vašington za Tadić Mijović, Kina za Crnogorca

Vlada usvojila predloge za imenovanje više novih ambasadora, što treba da potvrdi Đukanović

64260 pregleda 242 reakcija 125 komentar(a)
U Vašingtonu će zamijeniti Nebojšu Kaluđerovića: Tadić Mijović, Foto: SAVO PRELEVIC
U Vašingtonu će zamijeniti Nebojšu Kaluđerovića: Tadić Mijović, Foto: SAVO PRELEVIC

Vlada je, na predlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojila predloge za imenovanje više novih ambasadora koji će zamijeniti ranije opozvane diplomate.

Tako je Milka Tadić Mijović predložena za novu ambasadorku Crne Gore u Sjedinjenim Američki Državama, a Srećko Crnogorac za ambasadora u Kini, saznaju “Vijesti” iz više izvora u Vladi.

 U Peking umjesto Darka Pajovića: Crnogorac
U Peking umjesto Darka Pajovića: Crnogoracfoto: Twitter

Tadić Mijović je predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), dugogodišnja novinarka nedjeljnika Monitor. Ona će u Vašingtonu zamijeniti Nebojšu Kaluđerovića.

Crnogorac, koji je bio savjetnik premijera Zdravka Krivokapića za vanjsku politiku, u Pekingu će zamijeniti Darka Pajovića koji je među prvim opozvanim ambasadorima nakon promjene vlasti.

Vlada je građanskog aktivistu i člana nekadašnjeg Liberalnog saveza Džemala Perovića predložila za ambasadora u Albaniji, dok bi profesor sa Univerziteta Donja Gorica Filip Ivanović u Vatikanu trebalo da zamijeni opozvanog Miodraga Vlahovića.

 Džemal Perović predložen za ambasadora u Albaniji
Džemal Perović predložen za ambasadora u Albanijifoto: Luka Zeković

Vladimir Vučinić, generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti u MVP-u, predložen je za ambasadora Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, gdje će zamijeniti Milicu Pejanović Đurišić.

Savjetnice iz MVP Stanica Anđić i Milena Šofranac Ljubojević predložene su za ambasadorke u Rimu i Poljskoj.

Šofranac Ljubojević zamijeniće opozvanu ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, a Anđić Budimira Šegrta koji je krajem prošle godine hapšen zbog zloupotreba položaja u privatizaciji bolnice Meljine.

Za ambasadorku u Misiji Crne Gore pri Savjetu Evrope predložena je Božidarka Krunić koja je i ranije bila crnogorska ambasadorka u Strazburu.

Petar Marković, predavač na Slobodnom univezitetu u Briselu, trebalo bi da bude crnogorski amabasador u Misiji Crne Gore pri EU u Briselu, a Čedomir Fuštić u Londonu. Fuštić je generalni direktor za bilateralne poslove i ekonomsku i kulturnu diplomatiju u MVP, a u Londonu će zamijeniti Vladimira Beratovića. Marković će u Briselu zamijeniti Bojana Šarkića.

Aleksandar Moštrokol predložen je za ambasadora Crne Gore u Berlinu, umjesto Vere Kuliš, a Linda Camaj za ambasadorku na Kosovu, umjesto Ferhata Dinoše kojem je istekao mandat.

Moštrokol je bio ambasador u Mađarskoj i bivši direktor Uprave za igre na sreću.

Imenovanje ambasadora treba da odobri predsjednik države Milo Đukanović.

Đukanović je početkom godine odbio da potpiše opozive više ambasadora, ali je nakon sastanka sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem to učinio.

Radulović je među prvima opozvao Darka Pajovića, zatim ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, član 40 koji se odnosi na postavljanje i opoziv ambasadora, predlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada na predlog ministra vanjskih poslova, a ukaz potpisuje predsjednik države.

On ukazom postavlja ambasadora po dobijanju agremana države prijema i mišljenja odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Vlada opozvala još šest ambasadora

Vlada je na predlog ministra vanjskih poslova na sjednici 20. maja utvrdila opoziv ambasadorke Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama Milice Pejanović Đurišić, ambasadora u Hrvatskoj Bora Vučinića, ambasadora u Sloveniji Vujice Lazovića, ambasadora u Argentini Srđana Stankovića, ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu Vladimira Beratovića i ambasadora Crne Gore pri Savjetu Evrope Zorana Jankovića. Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike je dao pozitivno mišljenje na ovaj opoziv.

Bonus video: