Kordić: Posvećeno radimo na ispunjavanju obaveza kako bi Crna Gora dostigla spremnost za članstvo u EU

Kordić je rekla da je Crna Gora u jedinstvenoj poziciji sa svim otvorenim poglavljima i 100 odsto usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjesnosnom politikom EU, kao odrazom njene jasne geostrateške orijentacije

5837 pregleda 3 komentar(a)
Kordić, Foto: Vlada Crne Gore
Kordić, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada i pregovaračka struktura posvećeno ispunjavaju sve obaveze kako bi Crna Gora bila spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade, saopšteno je da je Kordić u Baru otvorila 12. Školu prava EU na temu „Izazovi EU integracija - slučaj Crne Gore“, koju organizuje Centar za sociološka istraživanja (SOCEN), u saradnji sa Opštinom Bar.

„U skladu sa Novom metodologijom, Crnu Goru očekuje priprema za politički dijalog na visokom nivou, u okviru političke Međuvladine konferencije krajem juna, ali i Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje i Samita na vrhu EU-Zapadni Balkan tokom slovenačkog predsjedavanja EU“, kazala je Kordić.

Ona je učesnicima Škole predstavila proces pregovora Crne Gore s EU, s fokusom na primjenu Nove metodologije pristupanja EU.

Kordić je rekla da je Crna Gora u jedinstvenoj poziciji sa svim otvorenim poglavljima i 100 odsto usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjesnosnom politikom EU, kao odrazom njene jasne geostrateške orijentacije.

"Vlada i pregovaračka struktura posvećeno rade na ispunjavanju svih obaveza kako bi Crna Gora dostigla spremnost za članstvo", kazala je Kordić.

Ona je podsjetila da je Nova metodologija lansirana u februaru u cilju unapređenja procesa pristupanja, kao vjerodostojna perspektiva EU za Zapadni Balkan čija primjena će osigurati snažnije političko prisustvo država članica EU u politici proširenja.

Kordić je rekla da primjena Nove metodologije ne donosi izmjene u pregovaračkom okviru između Crne Gore i EU.

"Na nama je da iskoristimo na najbolji način mjere rane integracije u programe Unije, ubrzamo proces i tako doprinesemo transformaciji društva u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima, kazala je Kordić.

Bonus video: