Klark: Nadam se da će se Crnoj Gori u NATO pridružiti Srbija i ostatak Zapadnog Balkana

"Spoljna politika uvijek odražava unutrašnju. Nadam se da će crnogorski narod pogledati u budućnost i vidjeti gdje su im najbolji interesi. Ali u politici uvijek postoji kompromis NATO je savez demokratija i svaka zemlja ima svoju spoljnu politiku"

15161 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Klark, Foto: Screenshot/Youtube
Klark, Foto: Screenshot/Youtube

Srećan sam što je Crna Gora članica NATO, a nadam se da će joj se pridružiti i Srbija i ostale države na Zapadnom Balkanu, rekao je u intervjuu za Glas Amerike bivši komandant snaga Alijanse u Evropi Vesli Klark povodom četvrte godišnjice crnogorskog članstva.

Klark ističe, Crna Gora je suverena zemlja koja će sama odlučivati o svom doprinosu NATO.

On je ocijenio da je odluka Sjevernoatlantskog saveza da primi Crnu Goru kao 29-članicu bila je veoma dobra, a Podgorica se odlučila na taj potez da bi bila dio Zapada.

"To je način da se pokažu principi, da se kultura preusmjeri sa 19. vijeka i korupcije na Balkanu na nešto što više doprinosi ličnim slobodama i ekonomskom razvoju. NATO je bezbjednosni temelj koji je podrška Evropskoj uniji u tom pogledu. Mislim da je to bila dobra odluka i nadam se da će je crnogorski narod poštovati", naglasio je Klark.

Dodao je da Crna Gora, kao i ostali saveznici, doprinosi Alijansi svojim glasom, stavom i odnosima sa susjedima.

"To nema samo veze sa tim koliko imate bataljona. U NATO-u, svaka zemlja je diplomatski jednaka i to ga čini trajnim savezom. Biti dio zapada znači da su nacije suverene. Crna Gora je suverena zemlja, donosi svoje odluke i doprinosi NATO-u na način koji je prilagođen njenoj veličini i lokaciji", smatra bivši glavnokomandujući NATO snaga.

Glas Amerike navodi da četiri godine nakon što je tadašnji šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović u američkom Stejt departmentu predao instrumente ratifikacije čime je Crna Gora i formalno postala članica, u Podgorici je nova vlada koju u parlamentu podržavaju stanke koje su bile protiv članstva.

Penzionisani američki general se nada da to neće uticati na saradnju za Alijansom.

"Spoljna politika uvijek odražava unutrašnju. Nadam se da će crnogorski narod pogledati u budućnost i vidjeti gdje su im najbolji interesi. Ali u politici uvijek postoji kompromis NATO je savez demokratija i svaka zemlja ima svoju spoljnu politiku. I u svim zemljama, NATO je ponekad bio vruća politička tema. Čak i u Sjedinjenim Državama gdje je 1990-tih postojalo protivljenje proširenju što se okončalo 2001.Te stvari se dešavaju kada je riječ o unutrašnjoj politici zemalja. NATO će istrajati uprkos bilo kojim političkim problemima koji se trenutno dešavaju u Crnoj Gori", poručuje Klark.

Politička stabilnost je, kako smatra Klark, važna za crnogorski ekonomski razvoj.

"Riječ je o prelijepoj zemlji sa divnom obalom. Nigdje u svijetu nema mjesta kao što je Bokokotorski zaliv. I vidim samo dobre stvari u budućnosti kada je riječ o ekonomskom razvoju Crne Gore. Ljudi vide obalu i kažu da izgleda kao Francuska rivijera, ali bolja, veća. Samo čeka razvoj za koji je potrebna politička stabilnost", rekao je Klark.

On želi da se Crnoj Gori u NATO jednog dana pridruži i Srbija, kao i cijeli region Zapadnog Balkana.

"NATO je savjetodavna organizacija. Kada diplomate i vojska rade zajedno na određenim pitanjima, to onda utiče na druge stvari i pomaže da se riješe druga regionalna pitanja. Kada govorite zajedničkim jezikom o zajedničkim problemima, gradite povjerenje među susjedima. To je važno. Tako se sprečavaju rat i konflikti", zaključuje bivši američki vojni zvaničnik.

Bonus video: