DPS nezakonito smijenio Jonicu

Liderka Socijalista poslije skoro dvije godine dobila na sudu Opštinu Kotor zbog postupka bivše vlasti...

47317 pregleda 728 reakcija 30 komentar(a)
Jonica, Foto: Boris Pejović
Jonica, Foto: Boris Pejović

Liderka Socijalista Crne Gore Snežana Jonica nezakonito je smijenjena sa funkcije predsjednice Odbora direktora Komunalnog preduzeća Kotor u julu 2019. od strane tadašnje političke većine u lokalnom parlamentu, predvođene DPS-om, presudio je Osnovni sud u Kotoru.

SO Kotor je 25. jula 2019. na predlog odbornika DPS-a Željka Avramovića, glasovima odbornika te stranke, SD, HGI, LP i odbornice SDP-a Brune Lončarević, smijenila tadašnji Odbor direktora Komunalnog, na čijem je čelu bila Jonica.

Tome i kasnijim smjenama svih drugih organa upravljanja lokalnih javnih preduzeća i ustanova u Kotoru u ljeto 2019. prethodio je prelazak Lončarevićeve iz redova dotadašnje lokalne vlasti u Kotoru koju je činila koalicija Demokrata, DF, URA i SDP, na stranu opozicije predvođne DPS-om, a koja je na taj način i preuzela lokalnu vlast i smijenila dotadašnjeg gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate).

Sud je konstatovao da se rješenjem bez obrazloženja zašto se Odbor i Jonica kao njegova predsjednica smjenjuju prije isteka mandata, krše njena zakonska prava, kao i obavezujući stavovi Evropskog suda za ljudska prava

Smatrajući da je nezakonito razriješena dužnosti, Jonica je protiv odluke kotorskog parlamenta, koja je donesena na sjednici zakazanoj po hitnom postupku, avgusta 2019. pokrenula parnicu pored Osnovnim sudom u Kotoru.

Sutkinja Andrijana Zečević-Vukićević 19.maja ove godine je donijela konačnuu presudu i ona je tek prekjuče uručena Jonici.

Jonica
Jonicafoto: borispejovic@gmail.com

Presudom je kao nezakonita, poništena Odluka SO Kotor od 25. jula 2019. o razrješenju članova tadašnjeg Odbora direktora Komunalnog i obavezana Opština Kotor kao tužena strana, da Jonici nadoknadi 375 eura sudskih troškova.

Sud je u obrazloženju presude, u svemu prihvatio argumentaciju Jonice i njenog advokata Spasoja Kovačevića iz Podgorice, ocjenjujući da rješenje o razrješenju dužnosti “ne sadrži obazloženje, niti pouku o pravnom lijeku, pa samim tim ni razlog po kojem je član Odbora direktora, odnosno tužilja (Jonica) razriješena funkcije“.

Sud je konstatovao da se rješenjem bez obrazloženja zašto se Odbor i Jonica kao njegova predsjednica smjenjuju prije isteka mandata na koji su izabrani, krše njena zakonska prava, kao i obavezujući stavovi Evropskog suda za ljudska prava.

U raspravi pred kotorskim sudom Jonica je pozivajući se na Statut Komunalnog preduzeća i zapisnik sa sjendice lokalnog parlamenta na kojem je smijenjena, tvrdila da nisu postojali razlozi koje Statut navodi kao osnov za razrješenje članova i predsjednika Odbora direktora te lokalne firme, te da je bila riječ o političkoj smjeni, nakon što je DPS političkom korupcijom, preuzeo vlast u Kotoru.

Ona je naglasila da je je predlog SO Kotor za razrješenje podnijelo “neovlašćeno lice“ - odbornik DPS-a Željko Avramović, a ne predstavnik Odbora ili Opštine Kotor kao osnivača te firme.

U predlogu za razrješenje Odbora, Avramović se pozvao na “novu političku realnost“ u lokalnom parlamentu - činjenicu da su DPS i sateliti, prelaskom Brune Lončarević na njihovu stranu, dobili političku većinu i preuzeli vlast u tom gradu.

Odgovarajući na tužbu Jonice, Opština Kotor kojom je u vrijeme pisanja tog odgovora predsjedavao Željko Aprcović (DPS), tvrdila je da je smjena Odbora direktora Komunalnog odrađena “u svemu u skladu sa Statutom Opštine Kotor i Statutom Komunalnog“.

Aprcović nije komentarisao Joničine navode da je osnov za njeno i razrješenja ostala dva člana Odbora direktora bila “nova politička realnost“ kako je to naveo njegov stranački kolega Avramović, inicirajući smjenu, ali je ustvrdio da je sazivanje sjednice SO Kotor po hitnom postupku bilo opravdano “jer su postojali razlozi zbog nefunkcionisanja Opštine u dužem periodu i neusvajanja budžeta u roku od tri mjeseca koji je određen od Ministarstva finansija“.

Nakon skoro godinu i po vlasti Aprcovića i koalicije DPS-SD-HGI-LP-Bruna Lončarević, na lokalnim izborima u Kotoru 30. avgusta prošle godine, DPS je opet izgubio na biralištima, Vladimir Jokić se vratio na mjesto predsjednika Opštine, a Joničini Socijalisti u svom premijernom političkom nastupu dobili su jedno odborničlko mjesto.

Bonus video: