proširenjenazvao "pozitivnim projektom za mir i prosperitet"

Sasoli se založio za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU: Tempo zavisi od ispunjavanja kriterijuma

"Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regionu, tako i Evropi u cjelini i pomoći da se osigura stabilan, prosperitetan i miran kontinent”, rekao je Sasoli za njemačku Medijsku grupu Funke

3922 pregleda 2 komentar(a)
Sasoli, Foto: Reuters
Sasoli, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli založio se za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU), nazivajući proširenje "pozitivnim projektom za mir i prosperitet" ali i dodao da tempo zavisi od ispunjavanja pristupnih kriterijuma.

"Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regionu, tako i Evropi u cjelini i pomoći da se osigura stabilan, prosperitetan i miran kontinent”, rekao je Sasoli za njemačku Medijsku grupu Funke (Funke Mediengruppe) u okviru koje izlaze brojni dnevni listovi.

Kako prenosi Dojče vele, Sasoli je naglasio da će tempo pristupanja zavisiti od ispunjavanja pristupnih kriterijuma.

"U svakoj od ovih zemalja još moraju biti dovršene reforme", rekao je Sasoli, i dodao da Evropska unija mora da održi obećanje i prizna napretke.

Pregovore o pristupanju na Zapadnom Balkanu počeli su sa Crnom Gorom i Srbijom, Albanija i Severna Makedonija imaju status kandidata dok BiH i Kosovo još nisu zvanični kandidati, navodi DW i dodaje da se često podsjeća na obećanje koje je EU dala balkanskim državama na konferenciji u Solunu 2003. godine.

Tada je rečeno da EU nije potpuna bez Balkana.

Ulazak Slovenije je tada već bio gotova stvar, uslijedio je prijem Rumunije, Bugarske i, na poslijetku, Hrvatske.

Njemačka novinska agencija DPA podsjeća i na niz blokada pristupnog procesa, na primer na bugarsko ometanje Severne Makedonije zbog navodne "krađe istorije".

"Ta situacija je problematična jer balkanske države vrbuju i zemlje poput Rusije, Kine i Turske", ocjenjuje agencija.

"Spori napredak u poboljšanju veza sa EU zato može voditi tome da se zanemaruju reforme na polju demokratije i vladavine prava koje zahtijeva Brisel".

"Kao problematično posebno važi što balkanske države leže usred EU i graniče se sa članicama poput Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Hrvatske", zaključuje DPA,

Preporučujemo za Vas