Koizvjestioci PSSE: Istinski napredak, uprkos nedovršenom radu na Tužilačkom savjetu

Zingeris i Kotije pozvali kolege u Skupštini da pokažu da će novi članovi iz reda uglednih pravnika biti imenovani na osnovu svojih kompetencija i da će se doživljavati kao politički neutralni

24171 pregleda 4 komentar(a)
Sjedište Savjeta Evrope, Foto: Shutterstock
Sjedište Savjeta Evrope, Foto: Shutterstock

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za monitoring Crne Gore, Emanuelis Zingeris i Damien Kotije, pohvalili su “istinski napredak” crnogorskih vlasti u Zakonu o državnom tužilaštvu, uprkos, kako navode, nedovršenom radu na sastavu Tužilačkog savjeta.

“Kao što je rekla Venecijanska komisija, ponovni izbor članova Tužilačkog savjeta i imenovanje novih članova iz reda uglednih pravnika prostom većinom u Parlamentu predstavlja rizik za nezavisnost Savjeta. Prije drugog glasanja u parlamentu, još jednom smo razgovarali o ovom pitanju sa crnogorskim kolegama. Čuli smo da neki smatraju da je predviđeni sastav Savjeta nezavisniji i manje politizovan od sadašnjeg”, istakli su Zingeris i Kotije, kako prenosi Portal RTCG.

Pozvali su kolege u Skupštini da pokažu da će novi članovi iz reda uglednih pravnika biti imenovani na osnovu svojih kompetencija i da će se doživljavati kao politički neutralni.

“Takođe ih pozivamo da ne zaborave na važnost ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije, u vezi sa pitanjem sastava Tužilačkog savjeta, u srednjem roku”, naglasili su koizvjestioci PSSE.

Oni su u zajedničkoj izjavi konstatovali da je Skupština Crne Gore 27. maja drugi put usvojila izmjene i dopune zakona o Državnom tužilaštvu, nakon što je predsjednik Đukanović zatražio novo glasanje o zakonu.

“Predsjednik Đukanović je 4. juna potpisao usvojeni zakon. Kao koizvjestioci, već smo jasno stavili do znanja svoj stav. Pohvalili smo istinska poboljšanja zabilježena tokom čitavog zakonodavnog procesa. Primijetili smo ponovno pokretanje inkluzivnih konsultacija, nakon ishitrenog početka”, ocjenjuju Zingeris i Kotije.

Ističu da je PSSE u Rezoluciji o Crnoj Gori pozdravila odluku da se u dva navrata zatraži mišljenje Venecijanske komisije o amandmanima i odluku predsjednika parlamenta da obustavi raspravu, kako bi Parlament mogao da uzme u obzir preporuke Venecijanske komisije.

“Generalno, pohvalili smo napore crnogorskih vlasti da sprovedu nekoliko preporuka Venecijanske komisije, posebno odustajanje od djelova koji se odnose na Specijalno tužilaštvo, ali i uvođenja u Tužilački savjet člana kojeg će birati NVO. Primijetili smo da su pokušaji poboljšanja nacrta zakona bili konstantni i da su takođe postojali tokom parlamentarne rasprave, kroz amandmane. To je pokazalo i napore vladajuće većine da ispoštuje preporuke Venecijanske komisije i obim dijaloga između Savjeta Evrope i crnogorskih vlasti”, navode koizvjestioci PSSE.