Sekulić: Koizvjestioci Parlamentarne skupštine SE potvrdili da nisu ispoštovane preporuke VK

Ističe da je jasno saopšteno i da aktuelno zakonsko rješenje o izboru članova Tužilačkog savjeta predstavlja rizik za nezavisnost tog Savjeta, što jasno implicira mogućnost da "vladajuća većina vrši politički uticaj na tužilaštvo"

4963 pregleda 19 komentar(a)
Sekulić, Foto: DPS
Sekulić, Foto: DPS

Vladajuća većina nije ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije povodom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, a to su kroz svoje saopštenje potvrdili koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić.

Sekulić je kazao da su Zingeris i Kotije (koizvjestioci) potvrdili da je vladajuća većina na ishitren način pokušala da sprovede proces izmjena i dopuna tužilačkih zakona, ali i da je njihov stav jasan dokaz da preporuke Venecijanske komisije nijesu ispoštovane, te da su zbog toga skrenuli pažnju kolegama u Skupštini o nedovršenom radu po pitanju sastava Tužilačkog savjeta.

Ističe da je jasno saopšteno i da aktuelno zakonsko rješenje o izboru članova Tužilačkog savjeta predstavlja rizik za nezavisnost tog Savjeta, što jasno implicira mogućnost da "vladajuća većina vrši politički uticaj na tužilaštvo"

"Zato su i koizvjestioci PSSE otvoreno i direktno pozvali vladajuću većinu da obezbijedi uslove da novi sastav Tužilačkog savjeta bude politički neutralan. Nažalost, svima je jasno da će i sastav ovog tijela biti posljedica ucjena i nužnih kompromisa stranaka vladajuće većine, tako da će uvažene kolege iz PSSE, kao i crnogorska javnost, biti svjedoci potpune destrukcije Državnog tužilaštva i nastavka sunovrata pravnog i institucionalnog sistema Crne Gore", saopštio je poslanik DPS-a.

Da vladajućoj koaliciji nije stalo do uvažavanja evropskih standarda potvrđuje upravo nepoštovanje preporuka Venecijanske komisije.

"Svoj javni sunovrat i potpunu nesposobnost, pokušavaju da spriječe revanšističkim procesima za šta im je potrebno partijsko tužilaštvo. Takvom logikom i urušavanjem institucija, Crnu Goru guraju od Evrope", smatra on.

Smatra da je ovakva vladajuća većina ozbiljna prepreka na evropskom putu Crne Gore, i da se u to svakim danom uvjeravaju i građani i međunarodni partneri.

"Sada je jasno da će cijena trulih kompromisa između posvađanih i nesposobnih konstituenata sadašnje vlasti, biti zanemarivanje evropske prakse i standarda, i rušenje onoga što je postignuto na evropskom putu Crne Gore", kazao je Sekulić.

Bonus video: