Đurović: CG je građanska i nezavisna država, promovisanje filma Malagurskog bi dodatno narušilo političke odnose

On podvlači da je Tivat "prepoznat kao mirna, multinacionalna i multikulturna sredina, odana i posvećena građanskoj Crnoj Gori"

5647 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Đurović, Foto: SDP
Đurović, Foto: SDP

Zbog najave da će u Centru za kulturu Tivat biti prikazan najnoviji dokumentarni film “Crna Gora- Podeljena zemlja” srpskog novinara i sineaste Borisa Malagurskog, OO SDP Tivta zaprijetio je juče da će ta partija uskratiti podršku koju manjinskoj vlasti koalicije građanskih listi narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat” daje u lokalnom parlamentu.

"Zahtijevamo da se odmah otkaže predstavljanje ovakvog sadržaja. Ovakvi sadržaji sa ovakvim manipulatorskim porukama su neprimjereni za projekcije u tivatskom Centru za kulturu. Autor i njegovi simpatizeri slobodni su da promocije svojih ideja i ideologije vrše u privatnoj režiji, a nikako u režiji tivatskog Centra za kulturu", saopštio je juče potpredsjendik SDP Crne Gore i predsjednik OO SDP Tivta Aleksandar Đurović.

On je i jedini odbornik te partije u SO Tivat od čijeg odlučujućeg, 17. glasa zavisi natpolovična većina u lokalnom parlamentu.

CZK Tivat je najavio da će najnoviji dokumentarac Borisa Malagurskog biti prikazan u tom gradu 22. juna i to uz slobodan ulaz u gradski bioskop.

“Crna Gora- Podeljena zemlja" je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i aktuelnog mitropolita Joanikija.

Film koji je u startu bio zamišljen kao dokumentarac o prošlogodipnjim litijama i protestima povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, pretvorio se u mnogo opširniju i ozbiljniju priču o sukobima o prirodi identiteta većinskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i njene istorije.

Malagurski u filmu za koji predstavnici do nedavne crnogorske vlasti predvođeni DPS-om nisu željeli da mu budu sagovornici, analizira istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od polarizacije koja i danas, nakon izbora kioje je DPS izgubio, duboko i oštro dijeli crnogorsko drušptvo.

U filmu “Crna Gora: Podeljenja zemlja” svoj posljednji intervju dao je pokojni mitropolit Amfilohije, a pored ostalih, u flimu govore i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković, istoričar Jovan Markuš….

Za vrijeme snimanja ovog filma u Crnoj Gori Malagurski je izjavljivao srbijanskim medijima, doživljavao prijetnje i privođenja u policiju, a prijetnje su posebno učestale nekon što je Malagurski na Cetinju u sklopu snimanja, pokazao staru crnogorsku trobojku sa orlom i odmah nakon nje, aktuelnu crvenu državnu zastavu.

“Jasno stavljamo do znanja da građanske liste koje vode Opštinu Tivat, u slučaju projekcije ovog filma neće imati našu podršku za dalje vršenje vlasti zbog ozbiljnog kršenja dogovora o manjinskoj podršci SDP-a. Naime, autor je lice koje se u kontituitetu kroz svoje razne uradke bavi podrivanjem države Crne Gore i svih vrijednosti na kojima je ona utemeljena kao građanska i nezavisna država, pa bi promovisanje i afirmisanje pomenutog autora i njegovog “ostvarenja” samo dodatno narušilo i destabilizovalo političke odnose”, istakao je juče u saopštenju lider tivatske SDP Aleksandar Đurović.

On podvlači da je Tivat "prepoznat kao mirna, multinacionalna i multikulturna sredina, odana i posvećena građanskoj Crnoj Gori"

"Nećemo dozvoliti da ovakvi i slični sadržaji kontaminiraju i lokalnu i državnu javnu scenu. Promocija Malagurskog i njemu sličnih ne može i neće doprinijeti smirivanju tenzija i pomirenju naše "podijeljene zemlje". On i slični njemu svojim manipulacijama i malverzacijama te podjele prave i produbljuju tako da ni jedna lokalna uprava koja takve i slične autore bude promivisala neće imati podršku SDP”, istakao je Đurović.

Iako formalno daje manjinsku podršku aktuelnoj lokalnoj vlasti triju građanskih listi u Tivtu, SDP je veoma involviran u nju jer ta partija ima čak 16 svojih predstavnika u organima uporavljanja lokalnim preduzećima i javnim ustanovama.

Od toga u Savjetu JU Centar za kulturu Tivat koji je organizator projekcije spornog filma kojeg SDP nastoji cenzurisati, ta partija sama ima većinu za odlučivanje, odnosno tri od ukupno pet članova tog Savjeta.

Na čelu CZK Tivat kao izvršni direktor je Neven Staničić, nekada visoki funkicioner ugašene CDU – današnje Crnogorske. Predsjendik Opštine Tivat Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje) nije želio da za “Vijesti” komentariše jučerašnji zahtjev i prjetnju sviojih političkih partnera iz SDP-a.

Bonus video: