"ostajemo pouzdan partner u očuvanju mira i stabilnosti"

DPS: Presudom Mladiću osuđeno čitavo jedno zlo vrijeme na Balkanu, koje se ne smije ponoviti

"Današnja presuda još jedna prilika da se u vrijeme oživljavanja različitih opasnih ideja na Balkanu, podsjetimo na ono što se nikada više ne smije nigdje dogoditi"

7612 pregleda 233 reakcija 55 komentar(a)
Poster, Foto: DPS
Poster, Foto: DPS

Konačnom presudom Ratku Mladiću za ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine i genocid u Srebrenici nije samo osuđen ratni zločinac, već je osuđeno čitavo jedno zlo vrijeme na Balkanu, koje se ne smije ponoviti, ali ni zaboraviti, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

U saopštenju DPS se navodi da oni pozdravljaju današnju konačnu presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, kojom je potvrđena ranije izrečena kazna doživotnog zatvora ratnom zločincu Mladiću.

"Iako nema dovoljno velike kazne za stravične počinjene zločine, niti će njome biti vraćeni ljudski životi, ova presuda jeste svojevrsno zadovoljenje pravde prema žrtvama i njihovim porodicama, posebno prema preživjelima u masakrima koji su imali dovoljno snage da kroz svjedočenja u ovom i drugim dugogodišnjim procesima ponovo prožive neljudski pakao iz kojeg su jednom uspjeli da se spasu", kazali su iz DPS.

Oni su istakli da je današnja presuda još jedna prilika da se "u vrijeme oživljavanja različitih opasnih ideja na Balkanu, podsjetimo na ono što se nikada više ne smije nigdje dogoditi".

Kako kažu iz DPS, to vrijeme na Balkanu, koje se ne smije ponoviti ali ni zaboraviti, mora ostati vječita opomena svima.

"Bez obzira na to što mehanizmi izvršne vlasti nijesu u rukama naše partije, ostajemo pouzdan partner u očuvanju mira i stabilnosti i nastavku izgradnje dobrosusjedskih odnosa u regionu", rekli su oni.

Iz DPSsu kazali da su ponosni što je Crna Gora prva država u regionu koja je 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje masovni zločin u Srebrenici počinjen 1995. godine.

"Kao najsnažnija crnogorska partija, bićemo istrajni u tome da svaka negacija zločina i pokušaj revizionizma na štetu žrtava bude kažnjen", zaključili su oni.

Preporučujemo za Vas