Bečić: Partije koje predstavljaju manjinske narode treba da budu dio vlasti

Cungu je pozvao Bečića da posjeti sjedište Force u Ulcinju i da nastave razgovore o međupartijskoj saradnji dvije partije koje zajedničkim snagama mogu mnogo da doprinesu sveukupnom napretku Crne Gore na njenom evropskom putu.

36352 pregleda 252 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Predsjednik Demokata, i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je ponovio više puta izrečen stav da partije koje predstavljaju manjinske narode treba da budu dio vlasti bez obzira ko tu vlast vrši, i da bi to morala biti praksa na svim nivoima vlasti. To bi, prema njegovim riječima, bio istinski dokaz da se negativno naslijeđe skorije prošlosti uspješno savladava, a progresivne ideje zrelih i odgovornih politika preuzimaju primat u našem društvu.

Bečić i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović sastali su se danas sa predsjednikom Force Nazifom Cunguom i poslanikom u Skupštini Crne Gore Gencijem Nimanbeguom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i na nivou lokalnih zajednica, sa posebnim osvrtom na položaj Skupštine i njenom ulogom u procesu tranzicije vlasti.

Sagovornici su konstatovali da je ovo idealna prilika za unapređenje odnosa na svim nivoima između Demokratske Crne Gore, kao građanske partije, i Force, kao partije predstavnika albanske nacionalne zajednice.

Bečić i Cungu su posebno istakli zabrinutost zbog bespotrebnog i u tradiciji neutemeljenog izazivanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, kao i zbog neodgovorne promocije vjerske netolerancije, i u potpunosti se saglasili u stavu da je obaveza svih da zajedno rade na spuštanju tenzija, pomirenju i izgradnji društvene kohezije koja je, naglasili su, nasušna potreba Crne Gore i svih njenih građana.

Prilikom susreta Cungu ponovo je čestitao predsjedniku Skupštine konstatujući da Bečić Skupštinu vodi u skladu sa Ustavom i zakonima, te da je posebno primjetan izbalansiran odnos prema svim poslanicima, bez obzira kojoj partiji pripadaju.

Predsjednik Force je iskoristio priliku da zahvali Demokratama i Bečiću na podršci Zakonu o restituciji imovine u Valdanosu, koji je inicirao poslanik Albanske Liste Genci Nimanbegu.

Cungu je pozvao Bečića da posjeti sjedište Force u Ulcinju i da nastave razgovore o međupartijskoj saradnji dvije partije koje zajedničkim snagama mogu mnogo da doprinesu sveukupnom napretku Crne Gore na njenom evropskom putu.Takođe, Bečić se zahvalio Cunguu i Nimanbeguu na konstruktivnom i korektnom pristupu, kao i pomiriteljskim stavovima prilikom predstavljanja ideja i politika Force.

Bonus video: