Političke igre obesmišljavaju tok izborne reforme

Način na koji se vode političke igre je prilično demotivišući, a politička scena izgleda prilično besmisleno, ocijenio izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica

22101 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa Odbora za izborno zakonodavstvo (arhiva), Foto: Luka Zeković
Detalj sa Odbora za izborno zakonodavstvo (arhiva), Foto: Luka Zeković

Trenutna politička situacija ne ostavlja puno prostora za optimizam u vezi sa uspješnim ishodom rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, jer je, uprkos promjeni vlasti, način ponašanja ostao isti i većina partija vodi politiku u sopstvenom, a ne u javnom interesu, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu je formiran 31. marta i, iako je trebalo da rad završi do kraja juna, taj rok će biti produžen. Nedavno su poslanici tajnim glasanjem izabrali i podržali tri pridružena člana iz nevladinog sektora - Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Saveza slijepih i Centra za političku edukaciju. DPS trenutno bojkotuje rad Odbora.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Kopivica ocijenio je da većina partija vodi politiku u sopstvenom, a ne u javnom interesu.

“Način na koji se vode političke igre je prilično demotivišući, a politička scena izgleda prilično besmisleno. Ipak, naša je obaveza i dužnost da bez obzira na političke prilike ili odluke političkih subjekata damo konkretan doprinos radu Odbora”, rekao je Koprivica “Vijestima”.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović kaže da su kritičari sadašnjeg režima izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i stigmatizaciji.

“Vlast se možda jeste promijenila, ali način ponašanja je ostao isti. CeMI nastavlja dalje bez obzira na pritiske kojima smo izloženi”, rekao je Vujović “Vijestima”.

On je kazao da su razočarani odnosom vladajuće parlamentarne većine koja je jednoglasno spriječila da budu pridruženi član parlamentarnog odbora, iako su već dugo aktivni u toj oblasti.

“Ovu odluku parlamentarne većine vidimo kao nedobronamjernu. Nakon ove odluke, ovaj Odbor je doveo u pitanje i sve buduće odluke parlamentarne većine kada je u pitanju izbor predstavnika civilnog sektora - zamislite kako će izgledati budući izbor člana Tužilačkog savjeta iz reda predstavnika NVO? Ko još može da vjeruje da će za člana Tužilačkog savjeta biti izabran neko ko nije isključivo po mjeri parlamentarne većine”, pitao je Vujović.

Vujović je rekao da su nakon formiranja Vlade bili ohrabeni pozivima njenih članova iz GP URA oko angažmana u Ministarstvu unutrašnjih poslova i vladinih tijela na otkrivanju takozvanih fantoma u biračkom spisku.

“Rado smo se odazvali i najavili kontrole biračkih spiskova. Nakon što smo izvršili kontrolu dijela biračkog spiska u Nikšiću, te kompletnog biračkog spiska u Herceg Novom, podatke smo u skladu sa procedurom određenom od strane predstavnika MUP-a dostavili ministru unutrašnjih poslova. Otkrili smo oko 3.500 fantoma, a samo u Herceg Novom 10,6%. Niko u CeMI-ju nije vjerovao da će nadležni organi preduzeti radnje iz njihove nadležnosti, ali nijesmo očekivali da ću umjesto toga morati da dajem izjavu u Upravi policije. Poruka je shvaćena u CeMI-ju - mora se zaustaviti otkrivanje fantoma u biračkom spisku, a CeMI zastrašiti. Važno je objasniti radi javnosti da je CeMI-ju od strane MUP-a bilo dozvoljeno da samo kontroliše dio biračkog spiska za opštine u kojima se održavaju izbori. Da nam je bilo dozvoljeno da kontrolišemo druge opštine, mi bismo to uradili”, rekao je Vujović.

Istakao je da je dodatna stigmatizacija nastupila nakon aktivnosti oko sprečavanja poteza vlasti za liberalizaciju državljanstva, što bi, prema mišljenju Vujovića, vodilo ka izbornom inženjeringu.

“Tako da ni odluka o sprečavanju da CeMI bude dio ove grupe nije iznenađenje. CeMI će biti i dalje predmet diskriminacije i zastrašivanja, crtaju nam metu koje rezultiraju prijetnjama i uvredama putem socijalnih mreža, a nekada i na ulici”, zaključio je Vujović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, a njegov zamjenik Predrag Sekulić iz DPS. Članovi tog radnog tijela su Predrag Bulatović (DF), Branka Bošnjak (PzP), Momo Koprivica i Danilo Šaranović (Demokratska Crna Gora), Miloš Konatar (URA), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Dragan Vukić (SNP) i Daliborka Pejović i Jovanka Laličić (DPS), Boris Mugoša (SD) i Kenana Strujić Harbić (Bošnjačka stranka).

Klub poslanika DPS-a ustupio je jedno mjesto koje im pripada poslaniku sa izborne liste Albanska lista, Genciju Nimanbeguu.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu ima četiri radne grupe, koje imaju po tri člana - tri iz parlamentarne većine i tri iz opozicije. Grupe se, između ostalog, bave definisanjem nekoliko zakona i implementacijom preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku i OEBS/ODIHR misija.

Nadležnost prve radne grupe je definisanje predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, definisanje rješavanja načina održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu, jačanje sveukupnih kapaciteta i profesionalizma Državne izborne komisije.

U sferi rada druge radne grupe je definisanje predloga zakona o biračkom spisku i predloga zakona o registrima prebivališta i boravišta.

U opisu nadležnosti treće radne grupe je definisanje predloga zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i jačanje sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Nadležnost četvrte radne grupe je analiza primjene Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu, uz eventualnu pripremu predloga izmjena i dopuna ukoliko se ispostave korisnim i neophodnim za realizaciju postavljenih ciljeva, i definisanje predloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama.

Vujović: DPS lobirao kod donatora protiv nas

Zlatko Vujović je kazao da su sabotiranja doživljavali i od prethodne vlasti predvođene DPS-om, te da im tada nije dozvoljeno iz formalnih razloga da budu dio parlamentarne radne grupe za izbornu reformu.

“Tada je ključna osoba DPS-a u Skupštini, koja je tada vedrila i oblačila, tražila od jednog stranog ambasadora da se zaustavi finansiranje CeMI-ja, optužujući nas da zajedno sa Demokratama pokušavamo da sabotiramo izbornu reformu. Sada nas aktivno optužuju iz Demokratskog fronta, a pasivno iz druge dvije vladajuće koalicije (Demokrate i URA) da smo protiv vladajuće parlamentarne većine. Umjesto da vladajuća parlamentarna većina ispuni zahtjev OSCE i EU da izborna reforma bude inkluzivna, oni diskriminišu lidersku NVO. Koliko god se trudili bez CEMI-ja se ne može zamisliti izborni proces u Crnoj Gori, a ni inkluzivna izborna reforma”.

Vujović je dodao da se on lično kandidovao za doprinos u radu parlamentarnog odbora za izborne reforme kao pridruženi član iz akademske zajednice.

“Ja sam se ponovo kandidovao ispred akademske zajednice za članstvo u radnoj grupi, jer sam jedini univerzitetski profesor izbornih sistema u Crnoj Gori, ne zbog toga što očekujem da će odluka biti drugačija, već da dodatno osvijetlim javnosti i domaćoj, a posebno stranoj, da su kritičari sadašnjeg režima izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i stigmatizaciji”.

Koprivica: Predložićemo nedozvoljeni finansijski uticaj na kampanju

Koprivica
Koprivicafoto: Boris Pejović

Koprivica je naveo da je CDT pripremio set rješenja, a da su neka od njih depolitizacija izborne administracije i zaštita medijskog prostora od nedozvoljenih uticaja.

“Pitanja prebivališta i državljanstva odnosno stvaranje kvalitetnijeg i ažurnijeg biračkog spiska za nas predstavlja jednu od najvažnijih tema. Predložićemo rješenja koja vode ka rješavanju ovog problema koji značajno opterećuje izborne procese, ali i sprečavaju bilo kakve neprincipijelne, nasilne ili ‘revolucionarne’ promjene u biračkom spisku. Sprečavanje nedozvoljenih finansijskih uticaja na kampanju iz zemlje i inostranstva biće suština naših predloga u oblasti finansiranja partija. Pored regulisanja ovih oblasti u zakonima, predložićemo i uvođenje novih krivičnih djela koja tretiraju ovu problematiku”, rekao je Koprivica.

Istakao da je važno i sprečavanje miješanja trećih strana u izborne procese, kao i promjene u strukturi funkcionisanja Agencije za sprečavanje korupcije.

“Ovo je samo dio naših predloga koje ćemo zagovarati u toku rada Odbora. Svim učesnicima u njegovom radu predstoji naporan rad i potrebno je veliko strpljenje i dobra politička volja da se promjene zaista i dese. Da li će te to zaista i desiti - vidjećemo”, naglasio je Koprivica.

Bonus video: