Bečić o rekonstrukciji: Bićemo partneri ako premijer i Vlada misle da je potrebno "osvježenje"

„Definitivno moramo da razgovaramo – i unutar parlamentarne većine, ali i da predstavnici te većine i Vlade razgovaraju“, poručio je Bečić.

66767 pregleda 86 reakcija 86 komentar(a)
Bečić, Foto: Nikola Dragaš
Bečić, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 09.06.2021. 20:11h

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata, Aleksa Bečić, kazao je danas, govoreći o potencijalnoj rekonstrukciji Vlade, da će njegova partija biti partner u tom procesu ako premijer Zdravko Krivokapić i Vlada procijene da je Vladi potrebno „osvježenje“.

„Ako premijer i Vlada smatraju da je potrebno ’osvježenje’, da treba osnažiti Vladu i riješiti otvorena pitanja – vidimo da su neka kadrovska pitanja već otvorena – bićemo partner i podržaćemo taj proces“, rekao je Bečić novinarima u Vili Gorica nakon predstavljanja rezultata istraživanja o stepenu otvorenosti parlamenta.

On je ponovio da Demokrate daje podršku Vladi i svemu onome što su obećali građanima 4. decembra, kad je izabrana Vlada.

Bečić je rekao da je dijalog unutar parlamentarne većine put do rješenje.

„Bez obzira šta neko lično mislio o nekom drugom, ovo nije vrijeme za građenje ličnih stavova. Pozivam da se bilo ko ne zakopava u okviru nekih političkih rovova. Pozivam na saradnju parlamentarne većine, na saradnju s Vladom. Definitivno moramo da razgovaramo – i unutar parlamentarne većine, ali i da predstavnici te većine i Vlade razgovaraju. Pozivam i jednu i drugu stranu da se manje bave medijskim interpretacijama i napadima – bez obzira ko bio kriv, a ko prav – i da se više posvetimo efikasnom partnerskom radu, kako bi riješili otvorena pitanja“, istakao je on.

Manjine da budu dio vlasti

Predsjednik parlamenta je kazao da manjine treba da budu dio svake vlasti u Crnoj Gori – i na lokalnom i na državnom nivou – bez obzira ko bio na čelu vlasti.

„To je potrebno za jačanje građanske Crne Gore i građenje mostova saradnje i pomirenja u Crnoj Gori. Da li će ove najave (o rekonstrukciji Vlade), koje imamo i sa strane parlamentarne većine i sa strane Vlade, otvoriti mogućnost da razgovaramo o tome da li treba koristiti svaku narednu priliku da se pokuša da manjinske partije ili dio njih postanu dio vlasti – smatram da treba. Uvijek ću davati doprinos tom procesu i boriti se za to“, poručio je Bečić.

Budžet možda do kraja radne sedmice

Upitan kad se može očekivati usvajanje budžeta, on je kazao da je moguće da se to desi do kraja ove radne sedmice. Budžet je, prema njegovim riječima, prioritet svih prioriteta.

„Nadam se da će gospodin (Vladimir) Joković danas sazvati sjednicu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Kad Odbor završi svoj dio posla, stvoriće se pretpostavke da se izjasnimo o budžetu. Teško je precizno reći kad će se glasati. Kad bi sve išlo efikasno i dinamično, moguće je glasanje čak i do kraja ove radne nedjelje, a definitivno ne preko početka naredne radne nedjelje“, naveo je Bečić.

Nećemo smjenjivati Leposavića s DPS-om

Govoreći o inicijativi za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, on je kazao da su Demokrate apsolutno saglasne s razlozima koji su navedeni za razrješenje Leposavića, ali da ga neće smjenjivati s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

„U parlamentarnoj demokratiji postoje određena politička pitanja koja treba da budu predmet dogovora parlamentarne većine – izbor vlade, izbor članova vlade, razrješenje članova vlade... Zašto? Jer možda bi neko dočekao drugačiji stav Demokratske Crne Gore, pa bi možda taj drugačiji stav značio otvaranje pandorine kutije na način – kad ste mogli da smijenite jednog ministra s DPS-om, zašto mi onda ne možemo da smijenimo nekog drugog, ili grupno Vladu, s DPS-om? Zato postoje principi i zato ih se držimo“, zaključio je Bečić.

Bonus video: