Sporni ugovori i putni nalozi

U DRI navode da su dnevnice isplaćivane bez potpisa blagajnika, dok pojedini putni nalozi nijesu imali pečate
2 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Filip Roganović
Andrija Popović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.11.2017. 07:31h

Liberalna partija (LP) je od Državne revizorske institucije (DRI) dobila negativno mišljenje na finansijski izvještaj za prošlu godinu, ali i na reviziju pravilnosti.

Kako se navodi u izvještaju revizori su utvrdili da je partija Andrije Popovića kršila odredbe Zakona o radu, Zakona o porezu, Zakona o računovodstvu. Tako se ističe da je stranka trebalo da zaključi ugovor o radu sa osobom zaduženom za obavljanje administrativnih poslova u nikšićkom odboru. Upozorava se i da nijesu obračunali i uplatila poreze po osnovu ugovora o autorskom honoraru.

“Shodno ugovoru o autorskom honoraru (koji nema broj djelovodnog protokola i isti nije pečatiran) isplaćen je iznos od 3.000 eura. Predmet navedenog ugovora je snimanje muzičke kompozicije. Ugovorom je definisano da će autor prenijeti sva prava u pogledu korišćenja i objavljivanja predmetnog autorskog djela na Liberalnu partiju. Na isplaćenu naknadu nijesu obračunate i isplaćene poreske obaveze”, stoji u nalazu DRI.

Revizori su utvrdili da u partiji nijesu pravdali validnom dokumentacijom troškove službenih putovanja.

“Utvrđeno je da su dnenice u iznosu od 1.170 isplaćene predsjedniku OO Budva, po osnovu putnih naloga koji ne sadrže potpise blagajnika, podnosioca računa i rukovodioca računovodstva, a putni troškovi u iznosu od 9.000, isplaćeni su preko blagajne OO Podgorica na osnovu putnih naloga koji ne sadrže zavodni pečat i broj putnog naloga”, stoji u nalazu.

LP je, kako se navodi, prošlu godinu završio u plusu od 220 eura.

“U bilansu uspjeha iskazani su prihodi u iznosu od 159.500, rashodi u iznosu 159.280 i finansijski rezultat u iznosu od 220 eura”, stoji u nalazu revizora.

Među prihodima, LP je prijavio da je od od koalicionog članae DPS-a dobioa 25.580, a 2.500 od HGI shodno sporazumu o formiranju zajedničkog Kluba poslanika u Skupštini.

Međutim, revizori su utvrdili da u godišnjem finansijskom izvještaju nije prijavljeno nepunih 30.000 eura prihoda i malo više od 7.000 eura rashoda budvanskog odbora, a nijesu iskazani ni prihodi od Opštine Kotor u iznosu od malo više od 7.100 eura. Navodi se da su pogrešno knjiženi.

DRI je prošle godine dao šest preporuka LP, od kojih su uvažene četiri. Popovićeva partija je ranije kritikovala ocjene DRI-a, navodeći da ih neopravdano satanizuje.

Bonus video: