Raste maligni uticaj u regionu

Goldi smatra da će se snažno i dugogodišnje partnerstvo sa Crnom Gorom na svim poljima nastaviti. Kazala je i da “moramo biti na oprezu kada se suočavamo sa manje konvencionalnim prijetnjama poput sajber napada i nasilnog ekstremizma”

32009 pregleda 12 komentar(a)
Baronesa Goldi, državna ministarka za pitanja odbrane, Foto: Britanska ambasada u Podgorici
Baronesa Goldi, državna ministarka za pitanja odbrane, Foto: Britanska ambasada u Podgorici

Porast teškog i organizovanog kriminala može da dovede u pitanje bezbjednost u regionu i sa tim bi se trebalo nositi zajedničkim naporima, kazala je baronesa Anabel Goldi, britanska državna ministarka za pitanja odbrane.

Goldi je u razgovoru za “Vijesti” govorila o višednevnoj posjeti Crnoj Gori, odnosima Londona i Podgorice, kao i saradnji u okviru NATO.

“Imamo snažno i dugogodišnje partnerstvo sa Crnom Gorom na svim poljima i vidim svaku naznaku da će se i nastaviti”, kazala je ona.

Crna Gora proslavila je četvrtu godišnjicu članstva u NATO. Kao jedna od zemalja osnivača NATO, koliko ste zadovoljni članstvom Crne Gore? Gdje vidite prostor za napredak?

Britanska Vlada sa zadovoljstvom je konstatovala da je nova Vlada u Crnoj Gori dala izjavu na samom početku mandata u kojoj je ponovo potvrdila posvećenost Crne Gore NATO-u i svom evroatlantskom putu i vrijednostima. Sa Crnom Gorom ostvarujemo blisko radno partnerstvo na planu odbrane i kao saveznice u NATO-u obučavamo se zajedno, a naše države zajedno su služile u NATO misijama, među kojima su npr. Avganistan i Kosovo.

Sa Crnom Gorom takođe sarađujemo u oblastima u kojima se vlasti nadaju unapređenju kapaciteta, što obuhvata ključne oblasti kao što su vojna pomoć civilnim vlastima. Crna Gora, takođe, redovno šalje svoj kadar da pohađa svjetski priznate edukativne kurseve Ujedinjenog Kraljevstva iz oblasti odbrane, kao što je Kraljevski koledž za studije odbrane. UK podstiče Crnu Goru da ostane na putu da postigne cilj od dva procenta potrošnje i podrži nove države članice i aspirante na njihovom evroatlantskom putu.

Brod Njenog veličanstva „Ričmond“
Brod Njenog veličanstva „Ričmond“foto: Britanska ambasada Podgorica

U periodu obilježavanja četiri godine članstva posjetili ste našu državu, a u Crnu Goru stigao je i brod britanske mornarice. Šta taj potez označava u smislu članstva u tom savezu, ali i po pitanju bilateralnih odnosa Velike Britanije i Crne Gore?

Crna Gora nije slučajno odabrana da bude jedna od lokacija gdje će pristati brod Njenog veličanstva „Ričmond“, brod koji je dio svjetskog obilaska Udarne borbene grupe (Carrier Strike Group - CSG). Ujedinjeno Kraljevstvo opredijelilo je CSG za službu NATO-u, kao znak nepokolebljive podrške savezu i njegovim članicama, uključujući i Crnu Goru. Ovo predstavlja veoma vidljiv simbol koji pokazuje da stojimo uz svoje saveznike. Međutim, moja posjeta ove sedmice odnosi se na mnogo više od naše saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Dok sam bila ovdje, svjedočila sam potpisivanju sedam sporazuma između naših država - u oblastima kao što su: sajber bezbjednost, hvatanje u koštac sa teškim i organizovanim kriminalom, kao i zaštita životne sredine, što je naročito značajno u godini kada je UK domaćin konferencije o klimatskim promjenama COP26. UK podržava Crnu Goru na planu snaženja vladavine prava i demokratskih institucija u skladu sa zajedničkim evroatlantskim vrijednostima. Imamo snažno i dugogodišnje partnerstvo sa Crnom Gorom na svim poljima i vidim svaku naznaku da će se i nastaviti.

Sa pozicije predstavnika za odbranu u Domu lordova, kako gledate na bezbjednosnu situaciju na zapadnom Balkanu? Da li se ona, prema Vašem mišljenju, poboljšala ili pogoršala?

Mnogo toga se poboljšalo u pogledu konvencionalne bezbjednosti. Sama činjenica da su tri od šest država iz regiona (Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija) NATO saveznice predstavlja značajan doprinos evropskoj bezbjednosti. Dodatno, Srbija i Bosna i Hercegovina su aktivne učesnice NATO programa „Partnerstvo za mir“. KFOR i EUFOR/ALTHEA nastavljaju da pomažu kako bi se osiguralo održavanje bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Ali ne možemo biti samozadovoljni.

Znamo da maligni uticaj u regionu narasta i moramo biti na oprezu kada se suočavamo sa manje konvencionalnim prijetnjama poput sajber napada i nasilnog ekstremizma. Porast teškog i organizovanog kriminala takođe može da dovede u pitanje bezbjednost u regionu i sa tim bi se trebalo nositi zajedničkim naporima.

Velika Britanija i Crna Gora učestvuju u misiji KFOR. Koliko je ova misija i učešće u njoj značajno za održavanje mira na Kosovu? Molim Vas da se posebno osvrnete na učešće zemalja regiona u ovoj misiji.

Iako se KFOR mnogo smanjio od svog osnivanja, nastavlja da igra presudnu ulogu u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, pri čemu blisko sarađuje sa vlastima na Kosovu kao ključni dio bezbjednosne arhitekture Kosova. Takođe drugim međunarodnim akterima pruža podršku u radu na razvoju stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova.

Važno je da države u regionu doprinose regionalnoj stabilnosti, tako da je zadovoljstvo vidjeti trupe iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore kako učestvuju u KFOR-u.

Na koji je način izlazak Velike Britanije iz Evropske unije uticao na njenu bezbjednost i odbranu?

Kao što je navedeno u Strateškom dokumentu o vanjskopolitičkoj, odbrambenoj i sigurnosnoj politici Ujedinjenog Kraljevstva (Integrated Review), posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva evropskoj bezbjednosti, kao i Zapadnom Balkanu, i dalje je postojana, uprkos našem odlasku iz Evropske unije. Ova posvećenost naglašena je našom podrškom NATO-u u Bosni i Hercegovini (kroz sjedište NATO-a u Sarajevu) i na Kosovu (KFOR) i našim ambicijama da proširimo naš program obuke i edukacije na čitav region.

UK će nastaviti da sarađuje sa Crnom Gorom i drugim međunarodnim partnerima kako bi se postaralo da naše evropsko susjedstvo bude bezbjedno, stabilno i napredno. Raspoređivanje Udarne borbene grupe pruža opipljiv primjer toga da UK namjerava da igra ključnu ulogu u međunarodnoj bezbjednosti kroz razuvjeravanje i pružanje bezbjednosti našim prijateljima, ali i kroz vjerodostojno odvraćanje onih koji pokušavaju da podriju svjetsku bezbjednost.

Snažno posvećeni politici otvorenih vrata

Uskoro nas očekuje Samit lidera zemalja članica NATO. Kakva su Vaša očekivanja od Samita?

NATO samit saveznicama predstavlja važnu priliku da razgovaraju o ključnim izazovima sa kojima se Savez suočava, i da krenu dalje sa narednom fazom evolucije NATO-a, uključujući i kroz inicijativu NATO 2030. Ova važna inicijativa ima za cilj da održi NATO snažnim na vojnom planu, da ga učini snažnim na političkom planu, kao i da mu omogući da preduzme globalniji pristup. Kako bi ostao snažan i agilan, savez „mora da nastavi da se prilagođava i da se usredsredi na to kako da odgovori na bezbjednosno okruženje koje se brzo mijenja“ do 2030. godine.

Da li vidite mogućnost da se, na primjer, u narednih pet godina još neka zemlja priključi NATO?

UK i sve NATO saveznice snažno su posvećeni NATO-ovoj politici „otvorenih vrata“ u skladu sa članom 10 Vašingtonskog ugovora. Vrata NATO-a otvorena su svakoj evropskoj državi koja je u prilici da unaprijedi načela Ugovora i da doprinese bezbjednosti sjevernoatlantske oblasti. I dalje podržavamo države koje žele da pristupe Savezu i koje su u stanju da preuzmu odgovornosti i obaveze članstva. Savez ocjenjuje svaki pojedinačni slučaj po njegovim zaslugama i podstiče države aspirante da sprovedu neophodne reforme kako bi se pripremile za članstvo.

Bonus video: