Abazović: Ulazak CG u EU do 2025. godine ambiciozan plan koji ne zavisi samo od države

“Moramo da imamo saradnju Vlade, državnog tužilaštva i sudstva, gdje je trenutno nemamo ili imamo na nezadovoljavajućem nivou”, rekao je Abazović.

16903 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ocijenio je da je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju do 2025.godine veoma ambiciozan plan , koji ne zavisi samo od države nego i od geopolitičkih kretanja i volje koja će se iskazati i unutar EU.

“Mi treba da radimo ono što je do nas i samim tim se naša odgovornost tu završava. Naša država treba da bude maksimalno posvećena evropskim integracijama, da sve svoje kapacitete usmjeri ka tome, da je broj građana koji podržava učlanjenje u EU enorman i da u EU vide veliku nadu za sopstveni boljitak i stvaranje potencijala da zemlja u narednim decenijama bude progresivna, napredna…”, kazao je Abazović na panel debati “Kako do ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24”, koja predstavlja osvrt na poslednji non- pejper o vladavini prava.

Da bi se primakli EU, Abazović je ocijenio da je najvažnije da se isporuče rezultati:

“To je nešto što je manjkavost u prethodnom periodu. Naši zakoni ni do sada nisu bili loši, ali je njihova primjena bila loša. ..”.

Istakao je da moraju uraditi konkretne stvari-zaštititi državni budžet i uspostaviti koordinaciju između institucija, koje sada nema.

“Moramo da imamo saradnju Vlade, državnog tužilaštva i sudstva, gdje je trenutno nemamo ili imamo na nezadovoljavajućem nivou”, rekao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je rekao da ako žele rezultate u reformama, mora se odlučiti da li su prepreka postizanju rezultata personalna ili sistematska rješenja, loši zakoni ili druge prepreke.

On je kazao da EU prepoznaje da Crnoj Gori nedostaje dijalog, navodeći da postoji vd stanje u mnogim institucijama:

“Mi treba da podstičemo dijalog različitih političkih subjekata u reljefu koji trenutno postoji. Moramo napustiti vd stanje u tužilaštvu, sudstvu i Ustavnom sudu. Ako to ne razumijemo, nismo dovoljno posvećeni EU integracijama”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Istakao je da je Vlada posvećena ulasku države u EU, te da su 23 i 24 najsloženija poglavlja za naš sistem.

“Dok bude ova Vlada nema prostora da se manipuliše”.

Abazović je rekao da očekuje da će predsjednik Skupštine pozvati na dijalog, te da će ako on to ne učini, to uraditi Vlada.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa je odgovarajući na pitanje zašto Crna Gora deceniju nakon početka pregovora nije članica EU, kazala da du svjesni da postoje određena nezadovoljstva dinamikom pristupanja EU.

“Pretpostavljam da odgovor na vase pitanje leži u izvještajim o napretku u kojima je sve jasno naglašeno. Dakle, neophodno je ispuniti različite i raznovrsne uslove”.

On je istakla da zemlje kandidati treba da se dobro pokažu u strateškim zakonima , što je u procesu pristupanja veoma važno za Crnu Goru.

Kada je riječ o poglavljima 23 I 24, šefica delegacije EU je kazala da se ona nalaze u srži procesa usvajanja evropskog akija zato što je povezana sa transparentnošću , procedurama, investicijama i svime što je važno za državu:

“Nije moguće nastaviti dalje do drugih poglavlja dok se određena mjerila iz poglavlja 23 I 24 ne ispune”.

Govoreći o poslednjem non-pejperu, istakla je da je baziran na činjenicama koji daje jasnu sliku o napretku vezanom za poglavlja 23 i 24.

“Rad na evropskom usklađivanju sa evropskim akijem se nastavlja, ali još uvijek ima posla koji treba da se napravi, ima još dosta zahtjeva. Crna Gora je bila posvećena ispunjavanju zahtjeva. Bilo je određenog napretka u određenim oblastima, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i slobodi medija, ali je veoma važno imati u vidu sve nove zahtjeve koji će doći”, kazala je Popa.

Glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić kazala je da u susret implementaciji nove metodologije pregovora između Crne Gore i EU, razumiju političku dimenziju procesa. Istakla je da poruke, što se vidi i u samom non-pejperu, kao nikada do sada pozivaju na sintezu političke i tehničke dimenzije pregovora.

“Na novoj Vladi je da demonstrira svojim opredjeljenjem, po principu nulte tolerancije korupcije, suštinske vladavine prava- da pored snažne političke volje koju dokazuje od samog formiranja kroz koalicioni Sporazum, Program rada, kroz načelni stav i opredijeljenosti da se zaista napravi ključni pomak u ovoj suštinskoj oblasti, da se i sistem postepeno prilagođava i gradi na način da može da odgovori toj snažnoj volji nove Vlade”, kazala je Kordić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da je došlo do jačanja kontrolne uloge Skupštine u prethodnom periodu.

“Pokazana je snažna politička volja i kod vlasti i kod opozicije da se reformiše Poslovnik. U decembru smo promijenili Poslovnik i oko 80 odsto zahtjeva opozicionih političkih struktura je prihvaćeno od svih političkih subjekata”, rekao je Koprivica.

On je kazao da veliki broj partija većine ne učestvuje u Vladi i da su zato dodatno usmjereni na ostvarivanje kontrolne funkcije. Istakao je da put Crne Gore ka EU nema alternativu.

Bonus video: