Vučurović: Oni koji napadaju Vukovića to rade samo zbog toga što je Srbin

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović je istakao da Trinaestojulska nagrada treba sve da nas spaja, a ne razdvaja, a da napade prethodnih dana na kandidata za predsjednika žirija Bećira Vukovića doživljava kao šovinističke

15341 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Vučurović, Foto: Skupština Crne Gore
Vučurović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2021. 16:29h

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su današnju raspravu o kandidatima za žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović je istakao da ta nagrada treba sve da nas spaja, a ne razdvaja, a da napade prethodnih dana na kandidata za predsjednika žirija Bećira Vukovića doživljava kao šovinističke, a ti koji ga napadaju to rade samo zbog toga što je on Srbin.

On je istakao da je Vuković borac protiv režima, ali i vrhunski književnik, a da će izborom novog žirija ta nagrada konačno početi da ide u prave ruke, što prema njegovim riječima prethodnih godina nije bio slučaj, već je to priznanje dodjeljivano po partijskim direktivama.

Poslanica Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak je istakla da iako se možda ne slaže sa Vukovićem po nekim stavovima, ali da je po književnom izrazu riječ o vrhunskom intelektualcu.

Ona je kazala da je sastav žirija raznorodan što garantuje jedan kvalitet.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković je kazala da je Bećir Vuković sljedbenik četničkog pokreta, a da je za njega Draža Mihailović vođa trećeg srpskog ustanka.

Ona je istakla da Vuković ne može da bude izbor, jer se radi o nacionalisti, koji je u kolumnama vrijeđao nacionalne manjine, kao i Crnogorce.

Vuksanović Stanković je zapitala da li žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade treba da vodi osoba kojoj je Draža Mihailović vođa Trećeg srpskog ustanka.

"Ne bilo koje nagrade, nego nagrade u slavu borbe crnogorskih partizana protiv fašista i domaćih pomagača, od kojih je Draža najpoznatiji", kazala je ona.

Ona je naglasila da neki sa oduševljenjem pričaju o Bećiru Vukoviću, čovjeku koji je sljedbenik četničkog pokreta Draže Mihailovića i Pavla Đurišića.

Poslanik DF Slaven Radunović je istakao da je Vuković bio član žirija i prošle godine, a da to tada nije bio problem.

On je kazao da Vuković nije fašista, jer ne proganja nikoga, ima svoje stavove, za koje neko može da ga tuži, ako mu se ne sviđaju.

"Da smo ostali u dobu titoizma mi ne bi danas mogli ovako da raspravljamo", istakao je Radunović.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je istakao da on, kao potomak partizana će da upravo zbog pomirenja da glasa za izbor Vukovića.

On je kazao da je Crnoj Gori potrebno pomirenje, pa će upravo zbog toga da glasa Vuković.

"Ako ne mogu potomci četnika da budu na čelnim funkcijama u Crnoj Gori, nije li to klasičan fašizam?", poručio je Milačić.

On je istakao da se ni on ne slaže sa nekim stavovima Vukovića.

Poslanica koalicije "Crno na bijelo" Božena Jelušć kazala je da izbor Vukovića ni po njenom mišljenju nije srećno rješenje.

"Mislim da se na političkom nebu Crne Gore namnožilo dosta ličnosti koje su spremne da slobodu izražavanja dovode do nečega što dovodi do ugrožavanja slobode drugih", ocijenila je Jelušić. Ona je rekla da bi voljela da se ovaj žiri bira po narodnoj poslovici "Ne znam da snesem jaje znam što je mućak".

Bonus video: