Sekulović: Potrebna solidarnost zemalja članica Brdo procesa prilikom upravljanja mješovitim migracionim tokovima

"Učesnici su istakli različite izazove usljed povećanih neregularnih dolazaka migranata u region, zabrinutost zbog praznina u upravljanju spoljnim granicama EU i zbog toga što migranti često koriste Zapadni Balkan kao tranzitnu rutu ka Evropi"

2570 pregleda 1 komentar(a)
Sekulović se obraća na sastanku, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sekulović se obraća na sastanku, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, pozvao je na prijeko potrebnu solidarnost među zemljama članicama Brdo procesa prilikom upravljanja mješovitim migracionim tokovima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su saopštili da Sekulović učestvuje na dvodnevnom ministarskom sastanku Brdo proces u Portorižu, na poziv ministra unutrašnjih poslova Republike Slovenije Aleša Hojsa.

Oni su kazali da pored ministara zemalja članica, sastanku prisustvuju i predstavnici Austrije, kao i institucija EU i međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa.

"Učesnici su istakli različite izazove usljed povećanih neregularnih dolazaka migranata u region, zabrinutost zbog praznina u upravljanju spoljnim granicama EU i zbog toga što migranti često koriste Zapadni Balkan kao tranzitnu rutu ka Evropi", saopštili su iz MUP.

Kako su kazali, na sastanku je pozdravljena operativna pomoć Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex) na Zapadnom Balkanu i Evropske kancelarije za podršku azilu, u cilju jačanja kapaciteta u oblasti nadzora granice, azila i prihvata.

"Ministri su ukazali na prednost uspostavljanja interoperabilnog sistema identifikacije migranata, koji bi omogućio efikasniju razmjenu informacija o potencijalnim bezbjednosnim rizicima, posebno u kontekstu organizovanog kriminala i terorizma", rekli su iz MUP.

Oni navode da je na sastanku potvrđena snažna podrška nastavku saradnje na polju sprečavanja i istrage seksualnog zlostavljanja i eksploatacije djece na internetu, ali je, kako kažu, i pozdravljen postignuti napredak.

"Zaključeno je da bliska saradnja između nadležnih organa partnera koji učestvuju u krivičnim istragama, kao i preventivne aktivnosti, treba da se održe i ojačaju u narednim godinama, a da bi u jačanju ekspertske mreže veoma značajno bilo uključivanje relevantnih agencija EU, posebno Europola i Cepola", kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni su dodali da je Sekulović na marginama sastanka razgovarao sa izvršnom direktoricom Evropske kancelarije za podršku azilu Ninom Gregori i ministrom unutrašnjih poslova Republike Kosovo Đeljajem Sveclom.

"Republika Slovenija će o sklopljenim dogovorima na dvodnevnom sastanku u Portorožu obavijestiti EU", kazali su iz MUP.

Bonus video: