na sastanku pododbora poručeno:

"Crna Gora napreduje na polju konkurencije i unutrašnjeg tržišta"

"Pripreme za sastanak odrađene ozbiljno i temeljno, a da će sugestije, inputi i preporuke EK biti od velikog značaja u budućem radu s ciljem unapređenja stanja u oblastima koje su predmet tog pododbora

2639 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak Pododbora, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sastanak Pododbora, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora je nastavila da napreduje u oblasti konkurencije i unutrašnjeg tržišta, posebno u dijelu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) i jačanja institucija, ali je važno da ubuduće poboljša implementaciju u skladu sa preporukama Evropske komisije (EK).

To je ocijenjeno na sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i EK.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici crnogorskih institucija su kolegama iz EK predstavili napredak koji je ostvaren od prošlogodišnjeg sastanka, kad su u pitanju oblasti konkurencije, državne pomoći, zaštite potrošača i zdravlja, kao i reforme u sektoru bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga.

“Na sastanku su razmotreni i rezultati ostvareni u oblasti prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga, prava intelektualne, industrijske i trgovinske svojine, kao i stanje u oblasti javnih nabavki i privrednog prava”, navodi se u saopštenju.

Zamjenik glavne pregovaračice, Marko Mrdak, kazao je da je sastanak Pododbora prilika za predstavljanje rezultata u veoma važnim pregovaračkim poglavljima koji su pretočeni u jasne benefite za građane i privredu, otvarajući perspektivu potpune integracije Crne Gore u oblasti unutrašnjeg tržišta.

On je podsjetio da je u okviru pregovaračkog poglavlja 5 - Javne nabavke, uz podršku EK 1. januara počeo sa radom prvi elektronski sistem javnih nabavki, i rekao da očekuje da će njegova primjena dovesti do značajnih ušteda u javnom sektoru.

Kako je kazao, novi regulatorni okvir čija je primjena počela u julu prošle godine, kao i novo tehničko rješenje elektronskog sistema obezbijediće značajno veći stepen transparentnosti i tako dovesti do smanjenja nepravilnosti u sistemu javnih nabavki.

Mrdak je naveo da je u okviru pregovaračkog poglavlja 6 – Privredno pravo, nastavljena harmonizacija crnogorskog zakonodavstva sa propisima EU u oblasti privrednog prava, sa jasnim ciljem ispunjenja obaveza propisanih drugim završnim mjerilom u tom poglavlju.

“Donošenjem Zakona o privrednim društvima i pratećih podzakonskih akata: Pravilnika o određivanju kriterijuma i visini naknade za registraciju privrednih subjekata u Centralnom registru privrednih subjekata i Pravilnika o postupku registracije, bližoj sadržini i načinu vođenja Centralnog registra privrednih subjekata“, dodao je Mrdak.

On je kazao da je, u okviru pregovaračkog poglavlja 28 - Zaštita potrošača i zdravlja, Crna Gora u privilegovanom položaju kao država kandidat i da može učestvovati u EU4 Health programu, novom finansijskom programu EU u oblasti zdravlja za period 2021. do 2027. godine.

Generalni direktor Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Veselin Koprivica, rekao je da je sastanak Pododbora prilika za konstruktivni dijalog između predstavnika EK i predstavnika crnogorskih ministarstava i drugih institucija iz oblasti iz agende sastanka.

On je kazao da su pripreme za sastanak odrađene ozbiljno i temeljno, a da će sugestije, inputi i preporuke EK biti od velikog značaja u budućem radu s ciljem unapređenja stanja u oblastima koje su predmet tog pododbora.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju EK, Barbara Hesus-Žimeno naglasila je značaj koji sektori o kojima se raspravljalo na pododboru između EU i Crne Gore imaju za socijalno-ekonomski oporavak.

To su, kako je navela, pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, javne nabavke, pravo intelektualne svojine, privredno pravo, politika konkurencije, kapital i platne usluge, bankarstvo i ostale finansijske usluge, kao i zaštita potrošača i zdravlja.

Hesus-Žimeno je dodala da ti sektori postavljaju temelje budućem učešću Crne Gore na unutrašnjem tržištu EU i da su od velike važnosti za ranu integraciju Crne Gore u Uniju i razvoj Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Ona je konstatovala da je Crna Gora nastavila da napreduje u različitim oblastima, posebno se osvrćući na dalje usklađivanje zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i na jačanje Agencije za zaštitu konkurencije, kao nacionalnog organa za državnu pomoć.

Hesus-Žimeno je ohrabrila Crnu Goru da u neposrednoj budućnosti preduzme konkretne korake na implementaciji, dodajući da će EU nastaviti da pomaže i stoji uz Crnu Goru.

“Takav napredak biće zabilježen, zajedno sa trenutnim stanjem u ovim oblastima u Crnoj Gori, u sljedećem godišnjem izveštaju EK”, dodala je Hesus-Žimeno.

Ona je, kako se navodi, komentarisala reorganizaciju crnogorske administracije, uključujući promjene kako na stručnim, tako i na rukovodećim pozicijama.

Hesus-Žimeno je naglasila hitnu potrebu da se zadrži i dalje proširi EU ekspertiza, rekonstruišu pregovaračke strukture i ojačaju strukture koje upravljaju fondovima EU, kako bi se napredovalo u procesu pristupanja Uniji.