Bečić zakazao sjednicu Odbora za bezbjednost, jer Knežević odbija da to učini

Bez polemike o Vukšiću jer DF ne dolazi

Bečić zakazao sjednicu Odbora za bezbjednost, jer Knežević odbija da to učini

19151 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Dejan Vukšić u parlamentu (arhiva), Foto: SAVO PRELEVIC
Dejan Vukšić u parlamentu (arhiva), Foto: SAVO PRELEVIC

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakazao je za danas sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu sa jednom tačkom dnevnog reda - predlogom za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Zakazao sjednicu pozivajući se na Poslovnik: Bečić
Zakazao sjednicu pozivajući se na Poslovnik: Bečić foto: Savo Prelević

Premijer Zdravko Krivokapić predložio je ranije Dejana Vukšića na tu funkciju, a inicijativa je mjesecima u parlamentu.

Sjednica, međutim, najvjerovatnije neće biti održana jer joj neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, na čelu sa predsjednikom tog parlamentarnog tijela Milanom Kneževićem.

S obzirom da DPS bojkotuje rad parlamenta, ni Mevludin Nuhodžić (DPS) koji je zamjenik predsjednika neće se pojaviti na sjednici.

Knežević je juče poslao saopštenje u kojem objašnjava da je Bečića obavijestio da neće sazvati sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Vukšića, zbog, kako je rekao, ignorantskog odnosa premijera prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na kontrolno saslušanje 2. juna.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

“Moja je ustavna obaveza da spriječim svaki vid degradacije Parlamenta i odbora kojim predsjedavam i o tome sam obavijestio predsjednika Skupštine, koji je shodno Poslovniku i svojim nadležnostima zakazao sjednicu Odbora. Ponavljam još jednom, dok god premijer Krivokapić ne bude promijenio svoj odnos prema Odboru za bezbjednost na isti način ću tretirati svaki njegov predlog upućen odboru”, konstatovao je Knežević.

Poručio je da njegovu ostavku može zatražiti svako iz redova parlamentarne većine ili Vlade ko nije zadovoljan radom:

“Ali ja neću ni za pedalj odstupiti od svojih Ustavom odredjenih nadležnosti u očuvanju uloge Skupštine”.

ISTIČE ROK

Za nedjelju dana ističe šest mjeseci koliko je Vukšić vršilac dužnosti direktora a što je zakonski maksimum.

Shodno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, direktora tajne službe imenuje Vlada, na predlog šefa izvršne vlasti.

Predlog se dostavlja parlamentu, odnosno radnom tijelu na davanje mišljenja.

Stav Skupštine, međutim, nije obavezujući za Vladu.

Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za vršioca dužnosti direktora ANB-a.

“Pošto je za imenovanje direktora ANB-a neophodno sprovesti zakonom propisanu proceduru i pribaviti i mišljenje Skupštine Crne Gore, smatram da su se stekli usiovi da Vladi predložim imenovanje Vukšića za direktora ANB”, navodi se u obrazloženju Krivokapića.

On je napisao da taj predlog temelji na činjenici da je Vukšić, kroz dugogodisnji profesionaini angažman, stekao lični i profesionaini kredibilitet, kao i da je uspješno obavijao poslove vršioca dužnosti.

“Predlog da Vlada za direktora Agencije za nacionainu bezbjednost imenuje Dejana Vukšića temeljim, prije svega, na činjenici da je gospodin Vukšić, kroz svoj dugogodišnji profesionaini angažman stekao lični i profesionaini kredibilitet, kao i da je uspješno obavijao poslove vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, što me uvjerava da će i poslove direktora Agencije kvalitetno i uspješno obavljati i da će svojim radom služiti interesima države Crne Gore i doprinijeti izgradnji povjerenja građana u rad Agencije za nacionainu bezbjednost”, navodi Krivokapić u predlogu dostavljenom Skupštini.

Direktor Agencije, piše u zakonu, imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.

“Direktor Agencije je za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi. Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati”, navodi se u članu 25 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Vukšić je, kako piše u Krivokapićevom predlogu, rođen 2. maja 1972. godine u Kotoru. Završio je Pravni fakultet 1996. godine, a 1999. godine položio pravosudni ispit.

Profesionaini angažman ostvario je u Osnovnom sudu u Kotoru, gdje je kao sudija postupao u parničnim predmetima, izvršnim predmetima, krivičnim predmetima, istražnim predmetima i maloljetničkim predmetima, a od 2001. godine je advokat.

Član je Advokatske komore i Upravnog odbora Advokatske komore Crne Gore.

Živi u Kotoru, oženjen je i otac dvoje djece.

“Vijestima” iz Demokratskog fronta nije odgovoreno da li će se poslanici tog političkog saveza pojaviti na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, koju je zakazao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić”...