Katnić: Krivokapić mi je nanio neprocjenjivu štetu, krivično djelo izdaje nije u nadležnosti SDT

Katnić je rekao i da ga je Krivokapić lično uvrijedio. "Sve to doživljavam kao pokušaj protivzakonitog uticaja predsjednika Vlade da se protiv mene pokrene disciplinski postupak, pošto im je propala namjera da me nasilno otjeraju u penziju"

33268 pregleda 220 reakcija 63 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić mi je teškim insinuacijama i podvalama nanio neprocjenjivu štetu kao profesionalcu i kao čovjeku, krivično djelo izdaje i bilo koje krivično djelo takve vrste uopšte nije u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kazao je glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić za Pobjedu.

Krivokapić je juče u smisiji Načisto na Televiziji Vijesti rekao da je čuo da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Katnić.

Prema ocjeni Katnića, predsjednik Vlade je "iznoseći zastrašujuće optužbe, pokušao da izvrši protivzakoniti uticaj da se protiv njega pokrene disciplinski postupak i tako naruši profesionalni i lični kredibilitet".

Katnić je rekao da je riječ o teškim podvalama i insinuacijama i pokušaju njegove lične i profesionalne diskreditacije.

On navodi da SDT uopšte nije nadležno za pokretanje postupaka za krivično djelo izdaje.

"Krivično djelo veleizdaje, ili bilo koje djelo takve vrste, uopšte nije u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, pa je jasno da je riječ o zastrašujućim podmetanjima. Lično, nikakva saznanja o putu premijera za Beograd nijesam imao, niti o nekakvim njegovim namjerama da potpisuje ili ne potpisuje temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Uostalom, Krivokapić sam tvrdi da uopšte nije imao namjeru da bilo što potpisuje u Beogradskoj patrijaršiji, pa je tako očita teška podvala da sam ja kovao ikakve planove", kazao je Katnić za Pobjedu.

On je rekao da se radi o "smišljenom pokušaju da mu se nanese profesionalna i lična šteta" i o "namjeri predsjednika Vlade da izvrši nezakonit uticaj na Tužilački savjet".

"Premijer Krivokapić mi je nanio neprocjenjivu štetu kao profesionalcu i kao čovjeku. I lično me je uvrijedio. Sve to doživljavam kao pokušaj protivzakonitog uticaja predsjednika Vlade da se protiv mene pokrene disciplinski postupak, pošto im je propala namjera da me nasilno otjeraju u penziju", zaključio je Katnić.

Bonus video: