Vuković na čelu Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, izabrani članovi Savjeta RTCG

Usvojen je i predlog zakona o izmjenama Zakona o informacionoj bezbjednosti i predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos

44510 pregleda 226 reakcija 65 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su danas predlog odluke o imenovanju predsjednika i šest članova Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, na čijem će čelu biti književnik Bećir Vuković.

Za članove Žirija imenovani su Dragan Koprivica, Isidora Damjanović, Mileta Marko Ivanović, Milena Burić, Goran Batrićević i Miomir Vojinović.

Za predlog odluke glasalo je 36 poslanika, sedam je bilo protiv a pet uzdržanih.

Poslanici su usvojili i predlog liste kandidata za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore. Prethodno je Administrativni odbor utvrdio listu kandidata na kojoj su Bojan Baća, Žarko Mirković, Naod Zorić, Filip Lazović, Veselin Drljević, Milica Špajak, Amina Murić, Marijana Camović Veličković i Predrag Marsenić.

Usvojen je i predlog zakona o izmjenama Zakona o informacionoj bezbjednosti i predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos.

Predlagač tog zakona Genci Nimanbegu je kazao da je veoma neuobičajeno i pozitivno da je skupština jednoglasno usvojila predlog koji je podnijela opozicija, i zahvalio svim poslanicima.

Nije prihvaćen predlog zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kao ni predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog dobora radi priklupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem države po osnovu emitovanja obveznica od 750 miliona eura. Skupština nije prihvatila ni izvještaj Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2019. i 2020. godinu i Tužilačkog savjeta i državnog tužilaštva za 2019. i 2020. godinu, kao ni Izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije za 2019.i 2020.godinu.

Skupština nije prihvatila Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2019.godinu, izvještaj o finansijskom poslovanju i izvještaj o radu Agencije za elektronske medije za 2019.godine, izvještaj o radu za Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost sa dinskaijskim izvještajem za 2019.godinu, finansijski izvještaj sa izvještajem o radu Regulatorne agencije za energetiku za 2019. godinu, godišnji izvještaj Komisije za tržište kapitala za 2019.godinu.

Skupština je imenovala poslanika Demokratskog fronta (DF) Radoša Zečevića za predsjednika Zakonodavnog odbora, a za članicu odbora Natašu Jevrić (DF).

Ona je imenovana i za članicu Odbora za prosvjetu,nauku, kulturu i sport i članicu Odbora za antikorupciju.

Poslanik DF Milan Knežević je kazao da je Zakonodavni odbor utvrdio da je neustavan amandman koji je podnio sa poslanikom Maksimom Vučinićem da se u budžetu odredi 5, 4 miliona za bivše radnike iz metalskog kompleksa, poput Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), nikšićkog "Metalca" i drugih državnih firmi koji je ranije dogovoren.

Istakao je da će za narednu godinu biti riješeno to pitanje.

Poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović je kazala da će Zakon biti donesen do kraja godine u kojem će biti naznačeno vrijeme kada će biti isplaćene otpremnine radnicima.

Bonus video: