Vuković: Dug Opštine Nikšić veći od 30 miliona eura, preduzeća u kolapsu, stanje nije obećavajuće

"Da bi kredibilni investitor došao lokalna uprava mora da za njih otvori vrata, mada se decenijski problem nezaposlenosti ne može riješiti jednom kapitalnom investicijom", kazao je Vuković i dodao da Opština mora biti "partner", a ne ucjenjivač

12317 pregleda 19 komentar(a)
Vuković, Foto: Svetlana Mandić
Vuković, Foto: Svetlana Mandić

Dug Opštine Nikšić je veći od 30 miliona eura, a jedan broj preduzeća je u potpunom kolapsu. Stanje koje je zatekla nova lokalna uprava Nikšića nije nimalo obećavajuće, a naslijeđeni su i brojni problemi, saopštio je predsjednik Skupštine Opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković tokom događaja koji je nazvan "Kafa sa predsjednikom", a kome su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, kao i načelnica Biroa rada Rajka Radonjić.

Govoreći o posljedicama pandemije koronavirusa Vuković je istakao visoku stopu nezaposlenosti u Nikšiću, naročito među mladima, ali i da reakcija tadašnje lokalne vlasti nije bila na očekivanom nivou.

"Potreban je određeni period kako bi došli do stvaranja pretpostavki za nova radna mjesta, koja smo planirali i našim izbornim programima, prvenstveno kroz dovođenje kredibilnih investitora čistog kapitala. Da bi kredibilni investitor došao lokalna uprava mora da za njih otvori vrata, mada se decenijski problem nezaposlenosti ne može riješiti jednom kapitalnom investicijom", kazao je Vuković i dodao da Opština mora biti "partner", a ne ucjenjivač.

"Od 2001. do 2019. godine mislim da smo imali manje oko devet hiljada radnih mjesta, što pokazuje kakve su bile politike u prethodnim godinama i sa kakvim problemom se sada suočavamo. Nikšić je grad velikih socijalnih potreba i visoke stope nezaposlenosti, naročito mladih, i tražićemo rješenja i modele u saradnji sa Vladom i državom kako bi postepeno smanjivali nezaposlenost", kazao je predsjednik SO.

Nova vlast, prema njegovim riječima, mora da radi na stvaranju novih vrijednosti i otvaranju novih radnih mjesta, a postoje ideje da se kroz edukacije i prekvalifikacije, kao i podršku mladima i ženama u biznisu otvore nove mogućnosti.

Najavio je planove o otvaranju fonda za podršku poljoprivredi, kao i formiranje zadruga i lanaca snabdijevanja od proizvođača do potrošača, čime bi bio omogućen lakši plasman na tržištu, a samim tim i veći razvoj pčelarstva, kozarstva i drugih djelatnosti.

"Crna Gora ne bi trebalo da se oslanja isključivo na turizam, kao što je bio slučaj prethodnih decenija, već da se podstiče i razvija realan sektor, s posebnim akcentom na preduzetništvo, posebno mladih i žena", ocijenio je Vuković.

Radonjić je kazala da se, koliko je pandemija uticala na porast nezaposlenih, najbolje vidi iz broja nezaposlenih – u januaru prošle godine bilo ih je 3.255 sa stopom nezaposlenih 12,62 , dok ih je sada 5.900 (22,87 odsto).

Radonjić i Vuković
Radonjić i Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima žene su tokom pandemije bile mnogo više pogođene nezaposlenošću i one sa 60,63 odsto učestvuju u ukupnpj nezaposlenosti. I ona je saglasna sa tim da zapošljavanje u realnom sektoru najbolje rješenje smanjenja stope nezaposlenosti, i kao dobar primjer navela dodjelu bespovratnih sredstava nezaposlenim licima koji žele da status riješe otvaranjem privatnog biznisa.

"Tokom prva dva javna poziva otvoreno je 55 malih preduzeća koji uspješno posluju Trenutno se realizuje treći javni poziv. Vlada veliko interesovanje. Preko 500 zainteresovanih je prošlo radionice za pokretanje privatnog bitnisa, a apliciralo je njih 150", kazala je Radonjić i dodala da je potrebo suzbiti rad u sivoj zoni.

Vuković je rekao da će otvorenost i transparentnost Opštine Nikšić biti prioritet u radu nove lokalne uprave.

U tom cilju, Vuković je najavio nove servise u službi građana, poput modela elektronske opštine, sistem 48 koji postoji u nekim opštinama, a u sklopu koga će građani moći da prijave probleme, a lokalna uprava i javna preduzeća da u roku od 48 sati preduzmu prve konkretne radnje, zatim osnivanje gradskog uslužnog centra...

"Otvorenost institucija lokalne samouprave je veoma važna i ne smijemo dozvoliti, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu, da nadležni budu zatvoreni za građane i ne odgovaraju na pozive predstavnika civilnog sektora i medija", ocijenio je Vuković.

Lokalna uprava, kazao je, mora biti servis svih građana, pa ga zbog toga i raduje veliko interesovanje sugrađana za razgovor sa njim i predsjednikom Opštine.

"Lokalna vlast mora komunicirati sa građanima, NVO sektorom, privrednicima, svima koji su zainteresovani da pronađemo rješenje za oporavak grada", poručio je Vuković i pozvao sve zainteresovane da daju predloge kako bi unaprijedili sistem rada lokalne uprave.

Vuković je kazao i da će se potruditi da građane motivišu da aktivnije učestvuju u kreiranju lokalne politike organizovanje okruglih stolova, diskusija, javnih rasprava, ali i jačanjem uloge mjesnih zajednica i njihovom depolitizacijom.

"Mjesne zajednice moraju biti aktivni sudionici, a ne formalne organizacije, a lokalna uprava će se potruditi da poveća njihov značaj i ulogu i time što će im prepustiti mogućnost predlaganja projekata koje će kandidovati za sredstva iz budžeta", rekao je Vuković.

Događaj je organizovan u sklopu projekta "VALID" koji se finansira iz fonda Evropa za građane, a Opština Nikšić je jedan od partnera.

Bonus video: