Bošnjačka stranka se nepotizma sjetila kad je u opoziciji

Promjenama Statuta prilagođava se standardima EPP, čime je predviđeno ukidanje političkog direktora i uvođenje generalnog sekretara, kao i Političkog savjeta partije

44368 pregleda 496 reakcija 49 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Bošnjačka stranka će na predstojećem kongresu, koji je zakazan za nedjelju, temeljno reformisati partijsku organizaciju prilagodivši je evropskim standardima, usaglašavajući se time i sa Evropskom narodnom partijom (EPP) čija je jedina članica iz Crne Gore, rečeno je Vijestima.

Izmjenama Statuta predviđeno je ukidanje političkog direktora i uvođenje generalnog sekretara, kao i Političkog savjeta partije.

Takođe, predviđene su odredbe čiji je cilj onemogućavanje nepotizma u partiji i višeg stepena demokratije uvođenjem takozvane slobodne stolice.

Glavni odbor je prethodnog vikenda podržao jedinog kandidata za predsjednika partije, poslanika Ervina Ibrahimovića nakon što je njegov protivkandidat Suljo Mustafić odustao od trke za šefa partije. Njegove su šanse inače bile veoma male jer su ga kandidovala dva odbora, a Ibrahimovića svih 11.

Takođe, kolege “iz baze” su doskorašnejm direktoru Zavoda za zapošljavanje zamjerile na stanu o kome se govori godinama - koji je dobio od države pod povlašćenim uslovima a zatim ga prodao i zaradio na njemu.

Dolaskom Ibrahimovića planira se podmlađivanje BS i njeno reformisanje, kao i pozicioniranje na političkoj sceni time što ne bi pošto - poto držala stranu doskorašnjih koalicionih partnera. To naravno ne podrazumjeva, kako je objasnio jedan od sagovornika, dileme oko programskih ciljeva koji se neće mijenjati.

BS je od osnivanja bila dio vladajuće koalicije koju je predvodio DPS, njeni funkcioneri bili su članovi Vlade i dio skupštinskog rukovodstva, a nakon prethodnog kongresa dobili su brojna mjesta u državnim institucijama iako je ta partija imala samo dva poslanika.

Kada je u pitanju kadrovska politika opozicione BS, smanjiće se broj potpredsjednika sa četiri na dva. Dosadašnji potpredsjednici Osman Nurković, Kemal Purišić, Kemal Drešević i Jasmin Ćorović ostaju u Glavnom odboru - odakle se biraju i njihovi nasljednici, potvrđeno je “Vijestima”.

Predlogom Statuta predviđeno je da se formira Generalni sekretarijat, koji će imati sekretarijate za određene oblasti.

Najvjerovatnije će se ukinuti izvršni odbor, a formirati Politički savjet kao savjetodavno tijelo. Predsjednika tog savjeta biraće Glavni odbor partije a njegove nadležnosti, kako je propisano, su razmatranje ključnih političkih, nacionalnih, društvenih, idejnih pitanja koje su od važnosti za definisanje političkih pravaca djelovanja BS-a.

Sastav Političkog savjeta BS određuju se, kako je predloženo, posebnim aktom koji na predlog Predsjedništva BS donosi Glavni odbor BS.

Uvodi se i Sud časti koji će se baviti svim spornim pitanjama u BS i razmatrati žalbe na odluke o isključenju iz članstva, opozivu sa stranačkih ili javnih funkcija, žalbe na liste kandidata za izbore u partiji....kršenje izborne procedure i druge neregularnosti u izbornom procesu.

Radi suzbijanja nepotizma predviđena je odredba o njegovom sprečavanju - odnosno da u istom partijskom organu ne mogu biti funkcioneri koji su srodnici u pravoj liniji i pobočnoj do drugog stepena srodstva, srodnici po tazbini do prvog stepena srodstva, bračni i vanbračni supružnici, članovi zajedničkog domaćinstva.

BS bira čelnika nakon što je predsjednik koji je vodio ovu partiju od osnivanja - 2006. godine, Rafet Husović preminuo početkom marta.

Kongres se održava u Rožajama, kao i prethodni. Njegov termin je odlagan dok se ne poboljša epidemiološka situacija kako ne bi bio online.

Ko će sjedjeti na “slobodnoj stolici”

“Slobodna stolica” znači da će predsjednik partije, odnosno njegove kolege iz opštinskih odbora obezbijediti svakom članu mogućnost učešća na sjednici GO, odnosno sjednici OO, bez prava odlučivanja.

Članu BS koji učestvuje na sjednici GO, odnosno OO daje se mogućnost da delegira određenu temu, postavi pitanje, kritikuje, iznese saznanja od važnosti i interesa za BS...

Taj institut, kako je predviđeno, može koristiti po jedan član BS na sjednici GO, odnosno OO.

Bonus video: