Vučinović: Marović primao honorar u gotovini

Tužilaštvo je odbacilo Marovićevu prijavu za zloupotrebu službenog položaja, u kojoj je navodio da je Vučinović od 2007. do 2011. pronevjerila oko 400.000 eura stranačkih sredstava HGI

24919 pregleda 6 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Hrvatske reformske stranke, bivša liderka Hrvatske građanske inicijative i ministarka bez portfelja Marija Vučinović rekla je da su navodi njenog bivšeg kolege iz HGI Mata Marovića da je navodno pronevjerila stranački novac kleveta.

Tužilaštvo je odbacilo Marovićevu prijavu za zloupotrebu službenog položaja, u kojoj je navodio da je Vučinović od 2007. do 2011. pronevjerila oko 400.000 eura stranačkih sredstava HGI.

„Sud je kazao što misli o Marovićevim insinuacijama, moj imovinski karton je svakome dostupan na uvid“, kazala je „Vijestima“ Vučinović.

Državna tužiteljka u ODT Kotor Ljiljana Milić odbacila je krivičnu prijavu protiv Vučinovićeve, a podnosilac prijave je poručio da nije zadovoljan takvom odlukom i najavio da će se opet žaliti VDT-u u Podgorici.

On je medijima dostavio odluku ODT iz Kotora iz koje se vidi da su nekadašnja predsjednica HGI i njene kolege koje su saslušavane pred Tužilaštvom, priznale da su preko fiktivnih putnih naloga izvlačile gotovinu iz stranačke kase i onda je u najvećoj mjeri taj novac dijelila za honorare stranačkim aktivistima, te za „pomoć“ članovim i simpatizerima te partije.

ODT je konstatovao da iz sprovedenih dokaza, izjava saslušanih i nalaza finansijskog vještaka međutim, proističe da Vučinović i Biskupović time sebi nisu pribavile imovinsku korist, niti da ima dokaza da je bivša predsjednica HGI prisvojila i na svoje ime na račun u banci uplatila, te kasnije potrošila 14.500 eura novca koje joj je Marović kako on navodi, pred svjedocima predao na jednoj od sjednica Predsjedništva HGI.

Marović je prethodno taj novac skupio kao donaciju u Hrvatskoj za podršku tada aktuelnoj aktivnosti HGI koju je on vodio, da se prikupi dokumentacija i zaštite vlasnička prva građana Tivta nad zemljom u kompleksu nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo.

Vučinović je juče rekla da „želi da istina dođe do šire javnosti kako bi na uporne klevete protiv mene stavila tačku.

“Vrlo je indikativno da se je Mato Marović prizvao pameti nakon odlaska iz stranke, iako je prethodno i sam godinama bio visoki funkcioner HGI-ja i učestvovao u svim odlukama koje su se donosile na organima stranke, pa tako i onim koje su vezane za finansijsko poslovanje. Nije mu smetalo da mjesečno prima honorar u gotovini i svojim potpisom to potvrdi, što je na sudu dokazano sa 22 bloka priznanica koje su date na uvid za period preko osam godina“, istakla je ona.

Vučinovič je ponovila „da su se sve odluke donosile dogovorno i transparentno, shodno Statutu.

„Zaboravio je i to da je na kraju godine, isti on bio potpisnik završnih računa, što je priloženo kao dokaz na sudu. Uporno se pitam da li iza ovakvih neosnovanih napada stoji njegov lični strah, po onoj staroj napad je najbolja odbrana. Naročito ističem da sam jedan od osnivača HGI-ja, da sam četiri godine davala svoj honorar za stranku, da sam kao dugogodišnja predsjednica stranke vodila računa o finansijskim prioritetima i prije nego što smo počeli dobivati značajnija sredstva iz državnog budžeta kao parlamentarna stranka. U prilog tome ide i činjenica da je na računu HGI-ja u trenutku kada su me kolege iz stranke smijenile bilo 163.822,22 eura, od toga 138.892,22 eura redovnih sredstava i 25.000 eura oročenih sredstava“, istakla je Vučinović.

Zbog načina na koji je vodila HGI kolege su smijenile Vučinović.

„Sve optužbe Mata Marovića protiv mene samo su klevete, što je i sud nekoliko puta potvrdio. Moj imovinski karton je svakome dostupan na uvid, kao i moj javni rad kao predsjednice HGI-ja, potpredsjednice Opštine Tivat, dugogodišnje odbornice u lokalnom parlamentu i ministarke u Vladi u dva mandata“, zakjučuje Vučinović.

Bonus video: