Od 30 vozila, sedam nezaduženo

Poslanicima lani 200.000 eura mimo plata

Osim zarade, iz budžeta Skupštine novac se izdvaja za mobilne telefone, dnevnice za službena putovanja ili dolazak na sjednice ako žive van Podgorice, gorivo i održavanje službenih vozila...

26007 pregleda 262 reakcija 82 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore lani je poslanicima, mimo plate, isplatila više od 200.000 eura na ime raznih troškova.

Poslanicima se iz skupštinskog budžeta plaćaju i troškovi korišćenja privatnog automobila u službene svrhe i dnevnice za dolazak na zasjedanja poslanika sa prebivalištem van Podgorice, ali i prenoćište za poslanike sa prebivalištem udaljenim od mjesta zasjedanja najmanje 50 kilometara.

Iz skupštinskog budžeta se izabranim predstavnicima naroda plaćaju i dnevnice i drugi troškovi službenih putovanja, mobilni telefoni, gorivo i održavanje službenih vozila, kao i naknada za stanovanje i odvojeni život.

“Vijestima“ je iz Službe za odnose s javnošću Skupštine odgovoreno da je iz budžeta za troškove za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe i dnevnice za dolazak na skupštinska zasjedanja poslanika sa prebivalištem van Podgorice prošle godine iz budžeta izdvojeno ukupno 149.464,03 eura.

“Dok je u 2021. godini za period januar-mart izdvojeno 35.408,03 eura, uključujući poslanike koji koriste usluge hotelskog smještaja - noćenja i pravo na naknadu troškova na ime zakupa stana“, saopšteno je iz Skupštine.

Poslanicima koji su imali pravo na naknadu troškova noćenja, u 2020. godini isplaćeno je 4.028 eura, a u ovoj 3.311.

Po osnovu dnevnica i drugih troškova službenih putovanja poslanika, Skupština Crne Gore je prošle godine izdvojila 24.902 eura, dok su u istom periodu troškovi po osnovu korišćenja mobilne telefonije iznosili 40.273 eura.

Skupština je, kako je odgovoreno “Vijestima“, u 2020. godini po osnovu troškova goriva za službena vozila koje koriste poslanici izdvojila ukupno 25.162 eura, dok je ukupan trošak za održavanje službenih vozila iznosio 17.098 eura.

Po osnovu prava na naknadu za stanovanje i odvojeni život, poslanicima je u 2020. godini isplaćeno 13.329 eura, dok je za period januar - april 2021. godine isplaćeno 9.088 eura.

S obzirom na to da mnogi poslanici koriste službena vozila, Skupština je, kako su “Vijesti“ nedavno objavile, u prva četiri mjeseca ove godine potrošila skoro 10 hiljada eura za gorivo, odnosno 9.808,39.

To je za 338 eura više nego za isti period 2020. Ta razlika može biti zasnovana i na cijeni goriva, koja je porasle u prosjeku za 30 do 40 centi po litru.

Kartice za gorivo i službene automobile Skupštine koriste potpredsjednici Branka Bošnjak (PzP) i Strahinja Bulajić (Nova), koji nemaju ograničenja koliko mjesečno mogu da potroše, odgovorili su iz Skupštine.

Prema podacima Skupštine za maj, službena vozila su zadužili i generalni sekretar Aleksandar Klarić i njegova zamjenica Milena Vuković Sekulović.

Povlastice službenog vozila i goriva imaju i predsjednici odbora: Miodrag Lekić (Demos), Momo Koprivica (Demokrate), Dragan Krapović (Demokrate), Jovan Vučurović (Nova), Branimir Gvozdenović (DPS).

Vozilo je koristio i Marko Kovačević dok je bio šef Zakonodavnog odbora. On je nedavno izabran za predsjednika Opštine Nikšić, a u petak je imenovan njegov nasljednik.

Iz Skupštine su objasnili da na osnovu internog pravilnika i šefovi i stručni saradnici poslaničkih klubova imaju pravo na kartice za gorivo i službene automobile. Obje privilegije, na osnovu zvaničnih podataka, koriste Slaven Radunović (Nova), Dragan Vukić (SNP), Raško Konjević (SDP), Boris Radović (Crno na bijelo), Nikola Zirojević (SD), Edin Lekić (Bošnjačka stranka) i Lidija Moračanin (DPS).

Predsjednici radnih tijela i šefovi klubova mjesečno imaju pravo da potroše na gorivo 120 eura.

Samo za poslaničke neto-zarade u maju Skupština je izdvojila ukupno 120.665 eura, dok je poslanicima iz prošlog saziva koji ostvaruju pravo na nadoknadu zarade po prestanku funkcije isplaćeno skoro 44.334 eura. Pet poslaničkih plata premašilo je iznos od dvije hiljade eura

Odlukom o prestanku važenja odluke o naknadama za učešće u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore i radnih tijela Skupštine, donijetom na sjednici 30. marta 2016. godine Administrativnog odbora 25. saziva, poslanici nemaju pravo na naknade”, saopšteno je iz Skupštine.

Od 30 vozila, sedam nezaduženo

Vozni park Skupštine broji ukupno 30 vozila, od kojih je sedam nezaduženo.

Tri vozila iz voznog parka su starosti ispod pet godina, 11 između šest i deset godina, dok je 16 vozila starosti između jedanaest i petnaest godina.

Iz Skupštine je saopšteno da su radi povećanja transparentnosti i otvorenosti rada, na novom veb-sajtu dostupne informacije o voznom parku.

“Tabela voznog parka Skupštine Crne Gore sadrži informacije o osnovnim karakteristikama vozila, informacije o ranijim, odnosno sadašnjim korisnicima vozila, kao i osnov po kojem su raniji, odnosno sadašnji korisnici stekli pravo na korišćenje istih”.

Na sajtu je, kako navode, moguće naći informacije o voznom parku za mjesece april i maj tekuće godine, a ova vrsta podataka biće redovno ažurirana i na ovaj način objavljivana i u budućnosti. Podsjećaju da je upotreba službenih vozila definisana Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u Skupštini Crne Gore:

“Pravo na stalnu upotrebu vozila ima predsjednik radnog tijela, ovlašćeno lice koje odredi predsjednik poslaničkog kluba, za potrebe kluba i generalni sekretar i njegovi zamjenici”.

Iako imaju pravo na službeno vozilo, nisu ga zadužili šef kluba poslanika “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović, šef kluba Pokreta za promjene Branko Radulović, predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković, predsjednica odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Srđan Pavićević, predsjednica Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović, predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić i predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović.

Preporučujemo za Vas