Protest GI "21. maj": Leposavić da objavi sadržaj Temeljnog ugovora

Iz Građanske inicijative “21. maj” su ocijenili da Vlada nije postigla obećanu transparetnost i otvorenost svojih politika

3558 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Foto: Građanska inicijativa 21. maj

Građanska inicijativa “21. maj” organizovala danas protest ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, sa kojeg su pozvali ministra Vladimira Leposavića da objavi sadržaj Temeljnog ugovora koji se planira zaključiti sa Srpskom pravoslavnm crkvom.

Ukazali su da je neophodno da se uspostavi stručna i demokratska diskusija o tom važnom pitanju.

Iz GI “21. maj” su saopštili da Vlada nije postigla obećanu transparetnost i otvorenost svojih politika, podsjećajući da je to bilo jedno od ključnih obećanja "svih partija i udruženja u koalicijama koje su sastavile aktuelnu Vladu".

Okupljani građani su predali pismo članova Građanske inicijative “21. maj” kojim se od Leposavića zahtijeva da, dok god obavlja dužnost ministra, postupa na način koji osigurava ravnopravan i dostojanstven tretman svih vjerskih zajednica koje postoje i djeluju u Crnoj Gori.

"Zbog favorizovanja samo jedne vjerske zajednice - Srpske pravolsavne crkve, sve više se govori o urušavanju sekularne i građanske Crne Gore. Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava svojim radom, negiranjem genocida u Srebrenici i diskriminacijom vjerskih zajednica, ali i Vlada Crne Gore tolerisanjem njegovog ponašanja, svakodnevno doprinose podizanju tenzija u društvu koje bi mogle, daljim zanemarivanjem, da vode jačanju segragacije, radikalizaciji i konfliktu", ocijenili su iz GI "21. maj".

Kazali su da su policiji prijavili protestna okupljanja, koja će se, ove sedmice, održavati ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, svakog dana u 12 sati.

Bonus video: