Reforme na dugom štapu, Vujović opet otpao

Bulajić tražio još šest mjeseci, sjednica prekinuta nakon što je ponovo odbijen NVO aktivista

6994 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za sveobuhvatnu reformu trebalo bi da produži rad do 31. decembra, iako je bilo planirano da će posao završiti do kraja ovog mjeseca.

U predlogu predsjednika Odbora Strahinje Bulajića (DF) za izmjene Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu, navodi se da je potrebno više vremena za usvajanje predloga za izmjenu i dopunu zakona i drugih akata....

“Sadržajnost i značaj cilljeva i zadataka koji su definisani u Odluci o obrazovanju Odbora upućuju na razloge za donošenje ove odluke, kako bi Odbor, u okviru novog roka, kroz intenziviji rad usaglasio sva rješenja”, stoji u Predlogu odluke o kojoj bi danas trebalo da se izjasni Zakonodavni odbor.

On ipak nije dobio saglasnost matičnog odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, jer je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Članovi opozicije (SDP, SD, Bošnjačka stranka i Albanska lista) su napustili sjednicu, jer za pridruženog člana Odbora iz akademske zajednice nije izabran Zlatko Vujović, inače predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja.

Odbor je ranije odbio da tu NVO, CeMi izabere za priduženog člana bez obzira što ta organizacija godinama prati izborne procese.

Vujović je za “Vijesti” kazao da je odluka potpuno očekivana i pokazatelj da je proces zloupotrijebljen i politizovan od strane vladajuće većine.

“Umjesto da se biraju oni koji imaju ekspertizu u izbornim sistemima i izbornom pravu, uveden je kriterijum političke podobnosti. Stručan sam da vodim brojne međunarodne misije, kao što upravo sad vodim misiju nadgledanja izbora u Moldaviji, da objavljujem u međunarodnim naučnim časopisima i knjigama najuglednijih stranih izdavača, da budem jedini profesor izbornih sistema u zvanju docenta u Crnoj Gori, ali nijesam pogodan da pro bono, budem pridruženi član bez prava odlučivanja u parlamentarnom odboru. I to čak u situaciji kada sam jedini kandidat koji je ispunjavao uslove”, rekao je Vujović.

Dodao je da se kandidovao za pridruženog člana kako bi javnosti obznanio da su kritičari sadašnje vlasti izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i stigmatizaciji.

“Mislim da je to ovim potvrđeno. Ja ću nastaviti da se prijavljujem za članstvo, kao nekada moj prijatelj Goran Đurović u Savjetu RTCG i pored brojnih odbijanja, da bi stalno ukazivao na zloupotrebe onih koji misle da za njih ne važe propisi, jer oni su ti u čijim rukama je moć”, rekao je Vujović.

On navodi da je nakon ove odluke Odbor doveo u pitanje i sve buduće odluke parlamentarne većine kada je u pitanju izbor predstavnika civilnog sektora.

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu za „Vijesti“ je objasnio da parlamentarna većina nije pokazala minimum volje za saradnju kako bi se izabrao neko ko je kredibilan za izborni proces, a kao pridruženi član nema ovlašćenja koja bi mogla naškoditi Odboru.

„Napustili smo sjednicu zato što poslanici parlamentarne većine nisu pokazali minimum napora da se napravi konsenzus, to je nešto što je zapisano u Odluci o osnivanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i nije ispoštovano na sjednici. Poruka za njih je da ako žele saradnju, moraju da poštuju opoziciju. To je neshvatljiv odnos, Vujović je kredibilan kandidat, ja ga ne znam lično, ali njegov rad kroz CeMI svi znamo. I umjesto da smo to danas završili i na sljedećoj sjednici se bavili nečim drugim – korisnijim, mi moramo ponoviti konkurs“, kazao je Nimanbegu.

Na sjednici koja je kratko trajala razmotrene su pristigle prijave i zaključeno je da jedan od prijavljenih kandidata ne ispunjava uslove za izbor, dok Vujović tajnim glasanjem nije dobio potrebnu većinu.

Član Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Vukić za “Vijesti” je kazao da poslanicima niko ne može nametati za šta će glasati i da “oni misle svojom glavom”.

“Opozicija je pokušala da izvrši pritisak kvorumom kako bi glasali za Vujovića. Mi to nismo dozvolili, jer imamo pravo da odlučujemo sami za sebe”, rekao je Vukić.

Raspravljano o smjeni Ivanovića, glasanje naknadno

Skupština će se naknadno izjasniti o smjeni predsjednika DIK-a Alekse Ivanovića, nakon što je juče završila raspravu o predlogu Administrativnog odbora da on bude smijenjen. Odbor je krajem januara Skupštini podnio predlog odluke o razrješenju Ivanovića, zbog odbijanja Državne izborne komisije da 28. decembra 2020. verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste „Crno na bijelo“.

„Zbog nezakonitog odbijanja Državne izborne komisije, dana 28. decembra 2020. godine da po urednom zahtjevu Skupštine dostavi Skupštini izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta i da verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste ‘Crno na bijelo’ - GP URA, na šta Državnu izbornu komisiju obavezuje član 32 tačka 13 Zakona“, navodi se u obrazloženju Odluke.

Bonus video: