Krivokapić – Varhelji: Crna Gora prednjači na integracionom putu

Predsjednik Vlade kazao je da pojačana dinamika susreta najviših zvaničnika Crne Gore i EU govori u prilog opredjeljenju obje strane da zajednički doprinose integracionom procesu

7454 pregleda 12 komentar(a)
Krivokapić i Bruselu, Foto: twitter.com/OliverVarhelyi
Krivokapić i Bruselu, Foto: twitter.com/OliverVarhelyi
Ažurirano: 15.06.2021. 14:05h

Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, a Crna Gora prednjači na integracionom putu, zaključeno je tokom sastanka premijera Zdravka Krivokapića sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem u Briselu.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog sastanka sa Varheljijem i kazao da pojačana dinamika susreta najviših zvaničnika Crne Gore i Evropske unije govori u prilog opredjeljenju obje strane da zajednički doprinose integracionom procesu.

„Uvjeren sam da će naše aktivnosti dati željeni rezultat, jer je to volja 75 odsto građana Crne Gore prema posljednjim istraživanjima. Naš kurs je jasan. Želimo članstvo u Evropskoj uniji, nemamo i ne tražimo alternative“, kazao je predsjednik Vlade.

Varhelji je, kako se navodi, istakao da Crna Gora nastavlja da prednjači na putu integracije u EU i da Brisel cijeni napore 42. Vlade da održi takvu dinamiku. Istakao je da se raduje održavanju prve političke međuvladine konferencije ovog mjeseca, koja će poslati jednu snažnu poruku i dati vjetar u leđa Crnoj Gori na putu ka EU.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i procesu imunizacije protiv Kovida-19, a sagovornici su se saglasili da je dinamika imunizacije zadovoljavajuća, te da ohrabruje u kontekstu ispunjavanja očekivanja od predstojeće turističke sezone i oporavka privrede uopšte, dodaju iz Vlade.

U tom kontekstu, Krivokapić je zahvalio Varheljiju na podršci koju je EU pružila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije i izrazio uvjerenje da su institucije u Crnoj Gori i ovom prilikom opravdale status zemlje kao pouzdane države kandidata, odnosno buduće punopravne članice EU.

Varhelji je ranije na Tviteru objavio >da je tokom sveobuhvatnog razgovora naglašen značaj sprovođenja ekonomskih reformi i napretka u oblasti vladavine prava.

"Radujem se 'političkoj' Međuvladinoj konferenciji sa Crnom Gorom u junu, na osnovu naše revidirane metodologije proširenja", objavio je evropski komesar.

Bonus video: