Opozicija tvrdi da se u Petnjicu ne ulaže: Problem iseljavanje, uzdaju se u dijasporu

U opoziciji tvrde da se stanovništvo Petnjice može zadržati razvojem poljoprivrede i malog i srednjeg biznisa
159 pregleda 16 komentar(a)
Petnjica, Foto: RADIOPETNJICA.ME
Petnjica, Foto: RADIOPETNJICA.ME
Ažurirano: 23.11.2017. 20:40h

Iseljavanje stanovništva je najveći problem u Petnjici i zbog toga nova vlast treba da radi na razvoju poljoprivrede i malog biznisa, smatraju u opoziciji.

U Petnjici se u nedjelju održavaju drugi izbori od formiranja opštine, a za ulazak u lokalni parlament bori se osam izbornih lista.

Nosilac liste Bošnjačke stranke (BS) Adnan Muhović upozorio je da je broj stanovnika Bihora posljednjih godina praktično prepolovljen. On smatra da aktuelna vlast nije puno učinila da ih zadrži.

“Osim neravnomjernog regionalnog razvoja, uzroke treba tražiti i u tome što pojedini faktori nijesu preduzeli konkretne mjere za stvaranje uslove da mladi ljudi ostanu ovdje”, kazao je Muhović, ističući da su “kadrovi BS u Vladi najzaslužniji za realizaciju nekih kapitalnih investicija u Bihoru”.

“Nastavićemo da jačamo vezu sa dijasporom u Evropi i Turskoj radi privlačenja stranog kapitala”, tvrdi on.

Nosilac liste Socijaldemokratske partije (SDP) Almir Rebronja kazao je da će raditi na otvaranju novih radnih mjesta kroz razvoj malog i srednjeg biznisa, kao i razvoj poljoprivrednih gazdinstava. To je, kako tvrdi, uslov za zaustavljenje iseljavanja.

“Bihor ne smije da se prepoznaje po aferama čiji su nosioci čelnici vladajućih partija. Institucije u Petnjici moraju biti u službi građana, a ne pojedinaca”, rekao je on, dok nosilac liste Socijaldemokrata Safet Korać ističe da će ta partija insistirati na izradi projekata za preradu ljekovitog bilja, šumskih plodova, voća i povrća. On smatra da Bihor ima brojne neiskorištene poljoprivredne i druge resurse.

“Svi izazovi su rješivi kada imate ljude koji su spremni da se uhvate u koštac sa njima”, kazao je Korać.

Nosilac liste Demokrata Albin Ćeman smatra da je iseljavanje stanovništva najveći problem u Petnjici.

“Alarmantan podatak je da je 2015. godine u čitavoj opštini rođeno svega 12 beba. Svakog mjeseca po jedna beba. Demokratska Crna Gora će stimulisati natalitet putem novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Pomoći ćemo i mlade bračne parove da dođu do posla”, kazao je Ćeman.

Nosilac liste Socijalističke narodne partije (SNP) Zaim Ličina smatra da aktuelna vlast nije puno učinila za stanovništvo Petnjice.

“Trideset godina su obećavali put prema Beranama. Za ove četiri godine napravili su svega tri kilometra tog puta i to tako kvalitetno da je počeo odmah da propada”, tvrdi Ličina, poručujući glasačima u dijaspori da razmisle “u čije ruke šalju pomoć i da li će podržati one iste koji su ih iselili”.

Almir Muratović iz Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) očekuje da da će dijaspora više ulagati u Petnjicu “jer do sada nije imala povjerenja, dok je Sabaheta Novalić iz Pozitivne Crne Gore upozorila da je iseljavanje ključni problem Bihora.

“To možemo spriječiti jedino ako mladima stvorimo uslove da rade i žive od plata u svom zavičaju”, kazala je Novalić.

Agović: Vlada pomagala Bihorcima

Aktuelni gradonačelnik Samir Agović smatra da je, i pored brojnih teškoća, DPS uradio dosta na stvaranju neophodnih finansijskih i tehničkih uslova za normalno funkcionisanje administrativnog centra.

“Kada smo se izborili za samostalnu opštinu, krenuli smo narodski rečeno sa gole ledine. Ipak, u saradnji sa Vladom i drugim institucijama, kao i našom dijasporom, došli smo do vidljivih rezultata koje su pratila višemilionska ulaganja”, kazao je Agović , navodeći da će nova vlast nastaviti izgradnju puta prema Beranama, saobraćajnice prema Rožajama i Pešterskoj visoravni.

Bonus video: